Στη δημοσιότητα δόθηκε το περιβόητο πόρισμα - καταπέλτης της τριμελούς ερευνητικής επιτροπής για τους φονικούς αερόσακους Takata.
210 σελίδες, γεμάτες με ποινικές, πειθαρχικές και πολιτικές ευθύνες σε βάρος ατόμων που υπηρέτησαν ή υπηρετούν σε κομβικά πόστα του Υπ. Μεταφορών, του Τμήμα Οδικών Μεταφορών και της Ηλεκτρομηχανολογικής Υπηρεσίας.
Σύμφωνα με τον Μιχαλάκη Χριστοδούλου, όχι μόνο υπήρχαν πειθαρχικά αλλά ενδεχομένως και ποινικά αδικήματα, με την κατάχρηση εξουσίας.
Διαβάστε επίσης: Σε ποιους αποδίδει ευθύνες το πόρισμα της Ερευνητικής για τους Takata
Βασικό σημείο του πορίσματος για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες αποτελεί η εγκύκλιος του ΤΟΜ του 2017, με πρωταγωνιστές τους τρείς τότε αξιωματούχους του ΤΟΜ και του Υπ. Μεταφορών.
Συγκεκριμένα, στο πόρισμα γίνεται λόγος για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες από τον πρώην υπουργό Μεταφορών Μάριο Δημητριάδη, τον τότε διευθυντή του ΤΟΜ, Σωτήρη Κολέττα καθώς και τον πρώην λειτουργό του ΤΟΜ και μετέπειτα αναπληρωτή διευθυντή του Υπουργείου, Γιάννη Νικολαϊδη.
Όπως δήλωσε ο Μιχαλάκης Χριστοδούλου, «στις 21 Μαρτίου του 2017 ο διευθυντής του ΤΟΜ εξαίρεσε τους ΔΤΚ από την ευθύνη. Το κατά πόσον αυτό έγινε με την εμπλοκή του υπουργείου ενδεχομένως να είναι θέμα ποινικής διερεύνησης. Όχι μόνο υπήρχαν πειθαρχικά αλλά ενδεχομένως και ποινικά αδικήματα, με την κατάχρηση εξουσίας».
Στο πόρισμα μάλιστα εμπεριέχεται και η περιβόητη εγκύκλιος με την υπογραφή του τότε ανώτερου λειτουργού του ΤΟΜ, Γιάννη Νικολαϊδη εκ μέρους του Διευθυντή του Τμήματος Σωτήρη Κολέττα.
Κατάχρηση εξουσίας
Σύμφωνα με την επιτροπή, «ο Διευθυντής του ΤΟΜ δεν είχε αρμοδιότητα ή και εξουσία να εξαιρέσει τους Διανομείς των Κατασκευαστών από τις διαδικασίες ανακλήσεων γκρίζων οχημάτων. Τέτοια εξουσία, κατά την άποψή μας, μόνο ο Νομοθέτης είχε. Κατ’ ακολουθία των πιο πάνω, διαμορφώσαμε την άποψη ότι, ενδεχομένως, εγείρονται πειθαρχικά ή και ποινικά ζητήματα όπως, κατάχρηση εξουσίας».
Σύμφωνα με τον Μάριο Δημητριάδη, Υπουργό Μεταφορών από 2014 μέχρι 2018, «δεν υπάρχει καμία καταγραφή ότι έφτασε ποτέ αυτή η εγκύκλιος στο Υπουργείο ή ότι έλαβα γνώση της».
Την ίδια ώρα, ο τότε Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Μεταφορών, Αλέκος Μιχαηλίδης ανέφερε πως «μετά τα δημοσιεύματα για ποινικές ευθύνες σε σχέση με τους αερόσακους Takata, δηλώνω κατηγορηματικά ότι ο υποφαινόμενος δεν είχα καμίαν γνώση ή ανάμειξη στη διαμόρφωση της επιστολής/Εγκυκλίου του 2017, που αποστάλθηκε από το Τμήμα Οδικών Μεταφορών (ΤΟΜ) προς τον Σύνδεσμο Εισαγωγών Μηχανοκινήτων Οχημάτων και αφορούσε διαφοροποίηση της διαδικασίας ανάκλησης οχημάτων».
Διαβάστε επίσης: Takata: Ιδού το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής
«Να υπενθυμίσουμε τη μαρτυρία των Γ. Νικολαΐδη και Γ. Λουκά ότι για την Εγκύκλιο του Μαρτίου του 2017 το Υπουργείο ήταν ενήμερο και – σύμφωνα με τον Γ. Λουκά– η διαμόρφωση του κειμένου της έγινε και με υποδείξεις του τότε Υπουργού. Αυτό, ενδεχομένως, να έχει και ποινικές προεκτάσεις», τόνισε η Επιτροπή.
Τα τρία μέλη της ερευνητικής έθεσαν ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα ενδεχόμενη διάπραξη ποινικών αδικημάτων της κατάχρησης εξουσίας, της ανθρωποκτονίας και της πρόκλησης θανάτου λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης, που αφορούν στον θανάσιμο τραυματισμό του Κυριάκου Όξινου και της Στυλιανής Γιωργαλλή και το αδίκημα της πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης του άρθρου που αφορά τον Αλέξανδρου Λούγκου.
Την ίδια ώρα στο πόρισμα γίνεται αναφορά και για πειθαρχικές ευθύνες όσων διετέλεσαν Γενικοί Διευθυντές του Υπ. Μεταφορών την κρίσιμη περίοδο, από το 2013 μέχρι το 2023.
Το πόρισμα το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα αποστάλθηκε σύμφωνα με την Νομική Υπηρεσία και στον Αρχηγό Αστυνομίας, με οδηγίες για διερεύνηση όλων των πιθανών ποινικών αδικημάτων εναντίον οποιουδήποτε προσώπου.
Αυτούσια η Έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής αποστάλθηκε επίσης και στη Γραμματεία του Υπουργικού Συμβουλίου για μελέτη και τυχόν ενέργειες των αρμοδίων Αρχών σε σχέση με πειθαρχικές ευθύνες που ενδέχεται να προκύπτουν από αυτήν.
Διαβάστε επίσης: Επανέρχεται ο Μάριος Δημητριάδης: «Δεν είχα ακούσει τη λέξη Takata» (vid)