Για τη μη μονιμοποίηση της δικαστού Ντόριας Βαρωσιώτου τοποθετρήθηκε ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Μιχάλης Βορκάς, αναλύοντας τις διαδικασίες που ακολουθούνται και τις δυνατότητες αντίδρασης της επηρεαζόμενης.

Όπως δήλωσε στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι «οι διαδικασίες που έχουν να κάνουν με το συγκεκριμένο θέμα είναι καθορισμένες μέσα από σχετικούς κανονισμούς, τους οποίους εκδίδει το αρμόδιο όργανο, στην περίπτωσή μας το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο θεσπίστηκε το 2023. Οι αρμοδιότητες είναι γραμμένες, οι διαδικασίες καταγεγραμμένες και εγκατακλείδι έχει την εξουσία το συγκεκριμένο δικαστικό όργανο να αποφασίζει για την μονιμοποίηση ή όχι ενός προσωρινού δικαστή. Ο διορισμός είναι συνήθως για έναν χρόνο, για να δοκιμαστεί κατά πόσο μπορεί να ανταπεξέλθει κάποιος, σύμφωνα πάντα με τα ισχύοντα κριτήρια, και σε κάποια φάση, προφανώς, πρέπει να έχει γίνει διετία».

Ο κ. Βορκάς διευκρίνισε ότι ακολουθείται διαδικασία κρίσης για το κατά πόσο πρέπει να μονιμοποιηθεί ή όχι κάποιος δικαστής και, ανάλογα με την απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου, ενημερώνεται ο δικαστής. Επεσήμανε πως «αυτή είναι η διαδικασία και μπορεί να υποβάλει ένσταση η κυρία Βαρωσιώτου αυτή τη στιγμή».

Διαβάστε επίσης: Σάλος απ' την απόλυση της Βαρωσιώτου - Οι αντιδράσεις και τα σχόλια

Σε ερώτηση για το αν ο ίδιος προβληματίζεται από την απόφαση, απάντησε πως «μπορούσα να κάνω ένα-δυο παρατηρήσεις χωρίς να γνωρίζω τους λόγους για τους οποίους υπήρξε αυτή η κατάληξη. Από την εμπειρία μου, θεωρώ – και αυτό το λέω προσωπικά, σαν δικηγόρος – ότι ένα Δικαστικό Συμβούλιο για να πάρει κάποιες αποφάσεις θα πρέπει να έχει κάποια δεδομένα μπροστά του. Αυτά μπορεί να αφορούν κάποια παράπονα που έχουν υποβληθεί, τα οποία έκρινε ότι ήταν βάσιμα. Μπορεί να κρίνει ακόμη από την ποιότητα των αποφάσεων στις οποίες εκδίδει ένας δικαστής, από τα λάθη ή τα σφάλματα που είναι τόσο σοβαρά κάποιων δικαστικών αποφάσεων. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε οτιδήποτε, αλλά από την άλλη σίγουρα δεν γνωρίζω ούτε εγώ ούτε εσείς».

Σχετικά με την ισχύουσα διαδικασία για τις θανατικές ανακρίσεις και το αν επιτρέπεται τέτοια αλλαγή, ο κ. Βορκάς επισήμανε ότι «αυτό που λέει η σχετική νομοθεσία περί θανατικών ανακρίσεων – την οποία έχουμε ως κατάλοιπο από τους Άγγλους – είναι ότι πριν τη δημοσιοποίηση ενός πορίσματος εκτίθεται υπόψη του προέδρου του επαρχιακού δικαστηρίου, αναζητώντας ουσιαστικά την άποψή του. Για να είμαι σωστός, δεν είμαι καλά ενημερωμένος επ’ αυτού, αλλά είμαι βέβαιος ότι αυτή η διαδικασία υπάρχει».

Τέλος, επεσήμανε ότι το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από επτά μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου, έλαβε την αρχική απόφαση, ενώ, σε περίπτωση ένστασης, το θέμα θα εξεταστεί από το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο απαρτίζεται από εννέα διαφορετικά πρόσωπα.

Διαβάστε επίσης: Οικογένεια Θανάση για Βαρωσιώτου - «Διαφώνησαν με την απόφασή της»