Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 11:00 μμ ώρα Κύπρου η συνάντηση του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε σε μια κρίσιμη χρονικά συγκυρία, δεδομένων των τουρκικών προκλήσεων, της υπερψήφισης του νομοσχεδίου East Med Act από το Κογκρέσο, της υπογραφής για τον αγωγό EastMed, αλλά και της δολοφονίας του Ιρανού υποστράτηγου Σουλεϊμανί, που ανεβάζει το θερμόμετρο της έντασης στην περιοχή.

«Σας συναντώ σε μια πολύ σημαντική στιγμή. Μπορούν να γίνουν καλύτερες οι διμερείς μας σχέσεις», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Ντόναλντ Τραμπ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι «μπορούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας τόσο στο γεωπολιτικό κομμάτι όσο και στην άμυνα».

Παράλληλα αναφέρθηκε και στην οικονομία λέγοντας στον Αμερικανό πρόεδρο ότι «προσβλέπουμε στη δική σας υποστήριξη. Θέλουμε αμερικανικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα ώστε να μπορέσουμε να γιγαντώσουμε την οικονομία». Πρόσθεσε πως «στο πεδίο της άμυνας έχουμε προοδεύσει παρά πολύ, ιδιαιτέρως στο ότι μπορούμε να διασφαλίσουμε πως η Ελλάδα θα είναι πάντοτε ένας αξιόπιστος σύμμαχος σε ένα πολύπλοκο κόσμο».

Κατά την υποδοχή του κ. Μητσοτάκη, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε: «Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε όλοι τη σπουδαιότητα της Ελλάδας. Έχουμε πολλά πράγματα να συζητήσουμε. Τις εκπληκτικές μας σχέσεις διότι είναι στενότερες παρά ποτέ. Κάνουμε πολλά πράγματα μαζί, στο στρατιωτικό πεδίο, ενώ υπάρχουν και εμπορικές σχέσεις και η Ελλάδα έχει καταφέρει να ανακάμψει πάρα πολύ γρήγορα. εργαζόμαστε στενά. Η Ελλάδα και η ανάκαμψη της της αποτελούν μια τεράστια επιτυχία. Θα συνεχίσουμε μπροστά, προς το μέλλον». Σχετικά με την οικονομία, ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε, προσκαλώντας τις αμερικανικές επενδύσεις: «Να μπορέσουμε να γιγαντώσουμε την οικονομία ώστε οι άνθρωποι να νιώσουν τη διαφορά».

Επιπλέον, ο Ελλαδίτης Πρωθυπουργός είπε: «Η Ελλάδα ενδιαφέρεται για το πρόγραμμα των F-35. Ενδιαφερόμαστε πάρα πολύ να συμμετέχουμε σε αυτό το πρόγραμμα και σε άλλα αμυντικά προγράμματα». Ο κ. Τραμπ είπε πως στις ΗΠΑ υπάρχει μια μεγάλη ελληνική παροικία και πρόσθεσε ότι προσβλέπει «σε πολλές συμφωνίες» με την Ελλάδα, κάνοντας αναφορά και σε συμφωνία αναβάθμισης των F-16.

Επεσήμανε την παρανομία που προκύπτει μέσα από την συμφωνία Τουρκίας–Λιβύης, τονίζοντας ότι «παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας». «Οι προκλητικές αυτές συμφωνίες δεν θα ισχύσουν», διαμήνυσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θέλει την ειρήνη και τη σταθερότητα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δέχτηκε σωρεία ερωτήσεων, τις οποίες κάλυψε ζωντανά το «SigmaLive», για τις τελευταίες εξελίξεις με το Ιράν. Μεταξύ άλλων είπε ότι η πολιτική του κατευνασμού επί Ομπάμα δεν φάνηκε να λειτουργεί.

«Είχαμε επίθεση πρόσφατα, ανθρώπους να τραυματίζονται και έναν νεκρό. Αυτό ήταν έργο του στρατηγού Σουλεϊμανί. Σώσαμε πολλές ζωές με την επέμβαση στη Βαγδάτη», δήλωσε μεταξύ άλλων χαρακτηρίζοντας τον Σουλεϊμανί «τέρας».

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ο Ταγίπ Ερντογάν τον αποκάλεσε «μάρτυρα», είπε ότι ο καθένας έχει την άποψη του. «Διαφωνώ μαζί του αλλά πρέπει να λάβει υπόψη την κοινή γνώμη της χώρας του», συμπλήρωσε.

Οι δηλώσεις μπροστά στις κάμερες κράτησαν 20 λεπτά, ακολούθησε τετ α τετ των δυο ηγετών και ακολούθως διευρυμένη σύσκεψη των δυο αντιπροσωπειών.

Σε ανάρτηση (με βίντεο) στον επίσημο λογαριασμό Twitter του Λευκού Οίκου, ανακοινώθηκαν τα εξής: «Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μίλησε στον Τύπο κατά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη – Ενός έθνους που έκανε μια φοβερή οικονομική ανάκαμψη!»

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας ενημέρωσε τους δημοσιογράφους, σε ξεχωριστή, άτυπη συνάντηση στο Blair House, για τις συνομιλίες του με τον Αμερικανό Πρόεδρο. 

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος από την σημερινή συνάντηση με τον πρόεδρο Τραμπ» τόνιζε στους Έλληνες δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός. «Είχαμε μια επιβεβαίωση των ήδη εξαιρετικών Ελληνοαμερικανικών σχέσεων, ξεκάθαρες δημόσιες τοποθετήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και μία πολύ καλύτερη κατανόηση και του ίδιου του προέδρου Τραμπ για τις γεωπολιτικές προκλήσεις της περιοχής και πως μπορούμε να είμαστε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος», πληροφόρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 
 
Επιπρόσθετα, εμφανίστηκε κατηγορηματικός για την τουρκική προκλητικότητα: «Τέθηκαν εμφατικά όλα τα ζητήματα που αφορούν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Έγινε ξεκάθαρο στην αμερικανική πλευρά ότι δεν θα δείξουμε καμιά ανοχή σε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων». Ο Ελλαδίτης Πρωθυπουργός είπε ότι η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης προκαλεί αποσταθεροποίηση ενώ τόνισε πως οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο.

Ανακοίνωση εξέδωσε και ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ο οποίος βρισκόταν και αυτός στην αμερικανική πρωτεύουσα. Ο κ. Geoffrey Pyatt δήλωσε πως η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη κεφαλαιοποιεί πάνω στη δυναμική που δημιουργήθηκε μετά την υπογραφή από τον κ. Τραμπ του EastMed Act, που αναγνωρίζει τα σημαντικά συμφέροντα ασφαλείας των ΗΠΑ στην περιοχή. Αναφέρθηκε και στις υπογραφές για τον αγωγό EastMed της 2ας Ιανουαρίου και την στήριξη του Μάικ Πομπέο. 

Για τις επαφές του στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να ενημερώσει και τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη.