News Energia «Έπεσαν» οι υπογραφές για τον EastMed

«Έπεσαν» οι υπογραφές για τον EastMed

«Έπεσαν» το απόγευμα της Πέμπτης (02/01) στην Αθήνα οι υπογραφές για τη διακρατική συμφωνία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed, σε μια χρονική συγκυρία, όπου έχει κορυφωθεί η τουρκική προκλητικότητα. 
 
Εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, τη Συμφωνία υπέγραψε ο Υπουργός Ενέργειας κ. Γιώργος Λακκοτρύπης, εκ μέρους της Ελλάδας υπέγραψε ο Υπουργός Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης και εκ μέρους του Ισραήλ ο Υπουργός Ενέργειας κ. Yuval Steinitz, στην παρουσία των ηγετών των τριών χωρών.
 
Η Ιταλία, που θα υπογράψει τη συμφωνία σε κατοπινό στάδιο, θα εκπροσωπηθεί μέσω του πρεσβευτή της. Επιστολή στήριξης του αγωγού έστειλε ο Ιταλός Υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, Στέφανο Πατουανέλι.
 
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε αμέσως μετά την υπογραφή από την οποία δεν έλειπαν τα μηνύματα προς την Τουρκίας, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ανέφερε ότι «ο ΕastMed θα εμπλουτίσει το Energy Union. Έχει διάσταση διπλωματική, αναπτυξιακή και γεωστρατηγική. Αποτελεί συμβολή στην ειρήνη και τη γεωπολιτική σταθερότητα». 
 
«Ευχαριστώ τον κ. Αναστασιάδη και τον κ. Νετανιάχου. Σφραγίσαμε την απόφαση μας για μια στρατηγική σύμπλευση των χωρών μας σε μια περιοχή που περισσότερο από ποτέ έχει ανάγκη για ανάπτυξη και ασφάλεια. Ο αγωγός δεν αποτελεί απειλή για κανέναν», πρόσθεσε.
 
«Ιστορικό ορόσημο» χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης που τόνισε, «επιβεβαιώνουμε με τον πλέον απτό τρόπο πως η συνεργασία που τα τελευταία χρόνια έχουμε αναπτύξει δεν περιορίζεται σε θεωρητικές και κενού περιεχομένου διακηρύξεις, αλλά έχει ωριμάσει σε τέτοιο βαθμό ώστε να είμαστε σε θέση με πρακτικό και πειστικό τρόπο να προωθούμε στρατηγικά έργα με ιδιαίτερη γεωπολιτική αξία».
 
Ο κ. Αναστασιάδης κατέστησε σαφές πως οι συνεργασίες που έχουν αναπτυχθεί δεν στρέφονται εναντίον της όποιας τρίτης χώρας και προσέθεσε: «Το αντίθετο, όποια χώρα το επιθυμεί είναι καλοδεχούμενη, νοουμένου, βεβαίως, πως υιοθετεί τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου, με πλήρη σεβασμό στην ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της εδαφικής ακεραιότητας ανεξάρτητων κρατών».
 
Τέλος, είπε πως δεν έχει καμία αμφιβολία πως πέραν του αγωγού «EastMed», οι τρεις χώρες θα προχωρήσουν με την ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδος μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου, γνωστού και ως «EuroAsia Interconnector», ένα έργο το οποίο επίσης χαίρει της έμπρακτης στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ανέφερε.
Από δικής του πλευράς, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ είπε, μεταξύ άλλων, ότι Κύπρος, Ελλάδα και Ισραήλ εργάστηκαν σκληρά για αυτή τη μέρα.
 
Πρόσθεσε ότι οι τρεις χώρες αποτελούν τα θεμέλια του δυτικού πολιτισμού και μοιράζονται κοινές αρχές και αξίες.
 
Είπε ακόμη ότι η σημερινή συνάντηση αποτελεί την έβδομη κατά σειρά τριμερή συνάντηση ανάμεσα σε Κύπρο, Ελλάδα και Ισραήλ, σημειώνοντας ωστόσο ότι «αυτή είναι ιστορική, αφού αυτό που κάνουμε τώρα αναβαθμίζει τη συνεργασία μας σε ανώτερα επίπεδα, προμηθεύοντας ενέργεια στην Ευρώπη και ενισχύοντας τα δικά μας συμφέροντα».
 
Στην τελετή παρέστησαν, επίσης, από κυπριακής πλευράς ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στην Αθήνα κ. Κυριάκος Κενεβέζος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κυριάκος Κούσιος και υπηρεσιακοί παράγοντες.
 
Παρέστησαν, ακόμη, ανάμεσα σε άλλους, ο Πρεσβευτής της Ιταλίας στην Ελλάδα κ. Efisio Luigi Marras, καθώς και οι πρώην Υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας Γιώργος Σταθάκης και Γιάννης Μανιάτης.

Το SigmaLive σας ενημερώνει λεπτό προς λεπτό για όλες τις εξελίξεις.  

Please enable javascript for Live Updates Support!

Top