Η 12ήμερη πολεμική σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν έχει αναδιαμορφώσει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή. Η συγγραφέας Άσλι Αϊντιντάςμπας, διευθύντρια του Turkey Project στο Brookings Institution, υποστηρίζει σε άρθρο των  Financial Times, πως ο πραγματικός κίνδυνος δεν είναι η συνέχιση της σύγκρουσης με το Ιράν, αλλά μια εντεινόμενη γεωπολιτική και ιδεολογική αντιπαλότητα μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ.

Από την πλευρά της Τουρκίας, δηλώσεις όπως εκείνη του Υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν – ότι το μοναδικό πρόβλημα στη Μέση Ανατολή είναι το Ισραήλ – αποτυπώνουν μια κλιμάκωση της εχθρικής ρητορικής. Η κυβέρνηση Ερντογάν βλέπει το Ισραήλ ως περιφερειακό ηγεμόνα, έναν ρόλο που η ίδια επιθυμεί. Οι ανησυχίες αυτές δεν περιορίζονται πια στον Τύπο ή τα άκρα, αλλά έχουν περάσει στον κρατικό μηχανισμό και το κυρίαρχο αφήγημα.

Αντίστοιχα, το Ισραήλ βλέπει την Τουρκία ως πιο μακροπρόθεσμη απειλή και από το Ιράν, ειδικά μετά την ανοικτή στήριξη του Ερντογάν στη Χαμάς. Η εχθρότητα εκφράζεται μέσα από διπλωματική απομόνωση, δημόσιες αντεγκλήσεις και ακόμη και στρατιωτικές ενέργειες, όπως ο βομβαρδισμός ισραηλινής δύναμης σε περιοχή που είχε σχεδιαστεί τουρκική βάση στη Συρία.

Η Συρία αναδεικνύεται σε πιθανό πεδίο σύγκρουσης, με τις δύο χώρες να έχουν αντικρουόμενες στρατηγικές και επιρροές στην περιοχή μετά την κατάρρευση του καθεστώτος Άσαντ. Η Τουρκία στηρίζει νέα εξουσία προσκείμενη στην Άγκυρα, ενώ το Ισραήλ ευνοεί την αυτονομία Κούρδων και Δρούζων, προκαλώντας επιπλέον εντάσεις.

Παρά τις στρατιωτικές εντάσεις, οι διπλωματικές σχέσεις έχουν παγώσει και η αμερικανική παρέμβαση θεωρείται κρίσιμη για την αποτροπή ανοιχτής σύγκρουσης. Η αρθρογράφος καλεί τον πρόεδρο Τραμπ να αξιοποιήσει τις καλές σχέσεις του με τους ηγέτες των δύο χωρών για αποκλιμάκωση. Όμως, η μακροπρόθεσμη αντιπαλότητα Ισραήλ–Τουρκίας δύσκολα θα εξαφανιστεί, ακόμη και αν τελειώσει ο πόλεμος στη Γάζα.

Η παραδοσιακή αμερικανική αντίληψη που θεωρούσε Τουρκία και Ισραήλ ως πυλώνες σταθερότητας στην περιοχή, φαίνεται πλέον ανεπαρκής. Με το Ιράν αποδυναμωμένο, ο επόμενος μεγάλος ανταγωνισμός στη Μέση Ανατολή ίσως να προέρχεται από δύο στενούς – και δύσκολους – συμμάχους της Δύσης.

Διαβάστε επίσης: Ψυχολογική επιχείρηση στα ΜΚΔ - «O Θεός υποσχέθηκε την Κύπρο στους Εβραίους»