Η Χαν Τάε-σουν πέρασε 44 χρόνια αναζητώντας την κόρη της που εξαφανίστηκε το 1975 από το σπίτι τους στη Σεούλ. Μόνο το 2019 ανακάλυψε ότι η εξάχρονη τότε Γκιούνγκ-χα είχε απαχθεί, μεταφερθεί παράνομα σε ορφανοτροφείο και υιοθετηθεί στις ΗΠΑ με πλαστά έγγραφα.
Τώρα, στα 71 της, η κ. Χαν γίνεται η πρώτη βιολογική μητέρα που μηνύει το κράτος της Νότιας Κορέας για την αποτυχία του να προστατεύσει το παιδί της.
Σε αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του BBC, αναδεικνύεται η υπόθεση της κ. Χαν, που κατηγορεί το νοτιοκορεατικό κράτος για κρατική αμέλεια και συμμετοχή σε ένα σύστημα παράνομων διεθνών υιοθεσιών, το οποίο λειτούργησε επί δεκαετίες.
Η κόρη της, που μεγάλωσε στις ΗΠΑ ως Λόρι Μπέντερ, εντοπίστηκε μέσω τεστ DNA. Η ιστορία τους δεν είναι μοναδική.
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Επιτροπής Αλήθειας και Συμφιλίωσης, χιλιάδες παιδιά στάλθηκαν στο εξωτερικό από ιδιωτικά πρακτορεία με ψευδή έγγραφα, συχνά χωρίς τη συγκατάθεση των γονιών τους.
Το κράτος κατηγορείται ότι όχι μόνο αδιαφόρησε, αλλά και ότι διευκόλυνε την «εξαγωγή παιδιών» για οικονομικά και διπλωματικά οφέλη.
Η υπόθεση της κ. Χαν αναμένεται να εκδικαστεί τον επόμενο μήνα, ανοίγοντας τον δρόμο για νέες αγωγές και πιθανές κρατικές αποζημιώσεις. Παρά τη συγκινητική επανένωση με την κόρη της, η επικοινωνία τους είναι δύσκολη λόγω γλώσσας και πολιτισμικών διαφορών.
«Ξέρω πού είναι, αλλά δεν τη νιώθω δική μου. Δεν είναι αυτό που είχα φανταστεί», δηλώνει η κ. Χαν, που συνεχίζει να παλεύει για δικαίωση.
Διαβάστε επίσης: Μπλακ άουτ στη νοτιοανατολική Γαλλία - Έμειναν χωρίς ρεύμα 160.000 σπίτια