Δίψα μεσολάβησης: Η Άγκυρα επιζητεί ρόλο και στο μέτωπο Ινδίας – Πακιστάν
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εξέδωσε ανακοίνωση με βαρύ ύφος κατά της Ινδίας, μετά την κλιμάκωση της έντασης με το Πακιστάν, προσθέτοντας άλλο ένα διπλωματικό μέτωπο στην ατζέντα της.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση:
«Παρακολουθούμε με ανησυχία τις εξελίξεις μεταξύ Πακιστάν και Ινδίας.
Η επίθεση της Ινδίας χθες το βράδυ (6 Μαΐου) αύξησε τον κίνδυνο ενός ολοκληρωτικού πολέμου. Καταδικάζουμε τέτοια προκλητικά βήματα και επιθέσεις με στόχο αμάχους και μη στρατιωτικές υποδομές.
Καλούμε τα μέρη να ασκήσουν κοινή λογική και να απέχουν από μονομερείς ενέργειες.
Ελπίζουμε ότι θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για τη μείωση των εντάσεων στην περιοχή το συντομότερο δυνατό και ότι θα δημιουργηθούν οι απαραίτητοι μηχανισμοί, μεταξύ άλλων στον τομέα της αντιτρομοκρατίας, για να αποφευχθεί η επανάληψη παρόμοιων περιστατικών. Υποστηρίζουμε την έκκληση του Πακιστάν για έρευνα σχετικά με την τρομοκρατική επίθεση στις 22 Απριλίου».
Μετά το τηλεφώνημα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, χθες το βράδυ, στον Πακιστανό ομόλογό του, η Τουρκία σπεύδει να τοποθετηθεί δημόσια υπέρ του Ισλαμαμπάντ και με έμμεσες αιχμές κατά του Νέου Δελχί. Ενώ το ύφος της ανακοίνωσης συνάδει με τον ρόλο που επιδιώκει η Άγκυρα: να παρουσιαστεί ως προστάτιδα των μουσουλμανικών κρατών και ταυτόχρονα ως «εναλλακτικός μεσολαβητής» σε παγκόσμιες διενέξεις.
Δεν λείπουν μάλιστα ισχυρισμοί στον τουρκικό τύπο πως η Άγκυρα παρέχει στρατιωτική υποστήριξη στο Πακιστάν μέσω drone, εκπαίδευσης και τεχνικής συνεργασίας.
Ενώ η Ινδία θεωρείται από τη Δύση στρατηγικός εταίρος, η Άγκυρα συνεχίζει να ενισχύει δεσμούς με χώρες που βρίσκονται εκτός του δυτικού άξονα και φαίνεται να έχει συνταχθεί στο μπλοκ Πακιστάν-Κίνα-Τουρκία έναντι του μπλοκ Ινδία-ΗΠΑ-Ισραήλ.
Διαβάστε ακόμη: Τι είναι η «Eπιχείρηση Sindoor» της Ινδίας - Η ιστορία των πολέμων με Πακιστάν