News Energia Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Η ώρα των αποφάσεων για την Τουρκία

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Η ώρα των αποφάσεων για την Τουρκία

Η ώρα των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε σχέση με τα μέτρα που θα λάβει κατά της Τουρκίας έφτασε.

Τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ήταν προγραμματισμένο να γνωστοποιηθούν γύρω στις 20:00 ώρα Κύπρου. Ωστόσο, προέκυψε μεγάλη καθυστέρηση της συνεδρίασης της Συνόδου καθώς ολοκληρώθηκε γύρω στις 22:45.

Εξάλλου, στα χέρια της Λευκωσίας βρίσκεται το προσχέδιο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει αναφορές στην τουρκική παραβίαση εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Όπως πληροφορείται το ΣΙΓΜΑ, η Λευκωσία έχοντας στα χέρια της το προσχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και παρότι κρίνεται ως ικανοποιητικό, προέβη σε διπλωματικές επαφές, κυρίως με τους δυο βασικούς πυλώνες της Ε.Ε., Γερμανία και Γαλλία, για περαιτέρω ισχυροποίηση του λεκτικού.

Οι ίδιες πληροφορίες σημειώνουν, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, χρησιμοποίησε στην επιχειρηματολογία της, την κάθοδο και του δεύτερου τουρκικού γεωτρύπανου (Γιαβούζ) στην κυπριακή ΑΟΖ. Υπενθυμίζεται ότι το Γιαβούζ, μετά από τελετή απόπλου που έγινε στις 12:00 το μεσημέρι σήμερα (20/6) στην Κωνσταντινούπολη ξεκίνησε την παράνομη κάθοδο του προς την κυπριακή ΑΟΖ.

Παράλληλα, ιδιαίτερη έμφαση από πλευράς Κυπριακής διπλωματίας δίδεται στη στάση της Γερμανίας την ώρα που κρατά τη θέση Μακρόν η οποία διατυπώθηκε κατά την διάρκεια της Συνόδου των MED 7 στην Μάλτα, την περασμένη Παρασκευή (14/6) και στην οποία υπογράμμιζε την ανάγκη η Ε.Ε να αντιδράσει και να μην επιδείξει αδυναμία.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συνάντηση με την Άγκελα Μέρκελ, καθώς επίσης και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μαρκ Βέμπερ αλλά και με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με την δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Πρόδρομου Προδρόμου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης είχε συνάντηση με τον Αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της Συνόδου των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. "Κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον κ. Μητσοτάκη για τις τελευταίες εξελίξεις και την επέμβαση και τις προκλήσεις της Τουρκίας και αντάλλαξαν απόψεις, ενώ τον ευχαρίστησε για τη στήριξη που δίνει στην υπόθεση της Κύπρου στο πλαίσιο του ΕΛΚ, και γενικότερα", σημείωσε. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του τόνισε, ότι πρέπει να δοθεί «ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία να σταματήσει αμέσως την παραβίαση του διεθνούς δικαίου, τις παράνομες δραστηριότητες εντός της ΑΟΖ της Κύπρου»

 

Αυτό που αναμένεται κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι:

  1. Η τυπική επικύρωση των συμπερασμάτων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων (ΣΓΥ)
  2. Το ζήτημα της ΑΟΖ είναι γραμμένο στην ατζέντα προς συζήτηση και ως εκ τούτου στα συμπεράσματα του Συμβουλίου να συμπεριληφθεί παράγραφος η οποία να είναι κατ’ ελάχιστο όμοια με τα συμπεράσματα του ΣΓΥ κι αν είναι εφικτό να προστεθούν αναφορές που να ισχυροποιούν την θέση της Λευκωσίας.

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ν. Τουσκ.

Ο κ. Τουσκ σε ανάρτηση του στο twitter έγραψε: «Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με ενημέρωσε για την κατάσταση που επικρατεί στην ακτή της Κύπρου. Περιμένω από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να επιβεβαιώσει την πλήρη αλληλεγγύη του στην Κύπρο και την ετοιμότητά του να ανταποκριθεί κατάλληλα»

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον κ. Τουσκ για τις τελευταίες κινήσεις Τουρκίας και για την πρόκληση κατοχικού καθεστώτος σε σχέση με το Βαρώσι.

Επίσης συζήτησαν σχετικά με την αντίδραση που θα έχει απόψε το Ευρωπαικό Συμβούλιο στην κλιμακούμενη παράνομη επέμβαση της Τουρκίας και για τις αποφάσεις των «28». Θέση του Προέδρου, είναι ότι η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να προχωρά σε τέτοιες ενέργειες εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτους - μέλους ΕΕ.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώθηκε από τον κ.Τουσκ για τις διαβουλεύσεις σχετικά με επικεφαλής θεσμικών οργάνων Ε.Ε.  Σύμφωνα με πληροφορίες σε περίπτωση που δεν υπάρξει σήμερα κατάληξη, θα γίνει έκτακτη Σύνοδος πριν τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την 1/7.

Top