Δούλεψαν περίπου 700.000 άνθρωποι, πολλοί με καταναγκαστικά έργα, για την κατασκευή του
Ο πρώτος αυτοκράτορας πήρε την απόφαση να χαράξει και να οριοθετήσει τα σύνορα της αυτοκρατορίας του, κατασκευάζοντας ένα τεράστιο έργο από πέτρες και τούβλα, που έμελλε να είναι το μεγαλύτερο οικοδόμημα που έκτισε ποτέ ο άνθρωπος


Η Κίνα, με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στη γη, έχει να προβάλει μια μεγάλη και μακραίωνη ιστορία. Πολιτισμός και σοφία, οργάνωση και αντοχή, η αχανής αυτοκρατορία των Μινγκ άφησε για πάντα τα ίχνη της φτιάχνοντας το Σινικό Τείχος, που εκτείνεται μέχρι και 6.000 χιλιόμετρα, με πλάτος δέκα μέτρα και ύψος δεκαπέντε περίπου μέτρα. Γιατί, όμως, κτίστηκε ένα τόσο θεόρατο και πολύμοχθο έργο; Ποιον σκοπό εξυπηρετούσε;

Η ιδέα γεννήθηκε πριν από 2.300 χρόνια. Η Κίνα δεχόταν μαζικές επιθέσεις από τους Μογγόλους και άλλους εχθρούς. Ο πρώτος αυτοκράτορας πήρε την απόφαση να χαράξει και να οριοθετήσει τα σύνορα της αυτοκρατορίας του, κατασκευάζοντας ένα τεράστιο έργο από πέτρες και τούβλα, που έμελλε να είναι το μεγαλύτερο οικοδόμημα που έκτισε ποτέ ο άνθρωπος. Δούλεψαν περίπου 700.000 άνθρωποι, πολλοί με καταναγκαστικά έργα. Η κατασκευή του Σινικού Τείχους κράτησε αρκετά χρόνια, αφού διέσχισε βουνά και πεδιάδες, προσφέροντας τελικά ασφάλεια στα βόρεια σύνορα και έξυπνη στρατηγική πορεία των χιλιάδων πολεμιστών.

Η μεγάλη αντοχή
Παρά τις πολλαπλές επιθέσεις, το Σινικό Τείχος κατάφερε να κρατηθεί ακέραιο μέσα στους αιώνες. Τα όποια ρήγματα υπέστη αναπαλαιώθηκαν, και έτσι αυτό το μεγαλοπρεπές και αχανές οικοδόμημα παραμένει μέχρι σήμερα ένας πόλος έλξης χιλιάδων τουριστών απ’ όλο τον κόσμο. Γι’ αυτό ονομάστηκε και Δρόμος του Μεταξιού. Ας μην ξεχνάμε ότι η Κίνα είχε μεγάλο εμπόριο με αρκετές χώρες όπως την Περσία, την Ινδία, τη Ρωσία κτλ. Το Σινικό Τείχος έδωσε αρκετά όχι μόνο στην πολεμική άμυνα της χώρας, αλλά και στην πολιτιστική και στην εμπορική πλευρά. Ένας μακρινός πέτρινος δρόμος, χιλιάδων χιλιομέτρων με τέλεια ομοιομορφία, ασφαλώς δεν έχει παρά να μείνει στην ιστορία ως ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του ανθρώπου.

Ο Geoffrey Blanney, στο βιβλίο του «Συνοπτική ιστορία του κόσμου», σημειώνει ότι «το μνημειακό έργο κατόπτριζε την οργανωτική δεινότητα των ηγεμόνων, αλλά και το σθένος ή την εργατικότητα εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, στους οποίους είχε καταναγκαστικά ανατεθεί η εκτέλεση δημοσίων έργων (...). Σε περιόδους κινδύνου, οι κινεζικές στρατιές που φρουρούσαν το τείχος πρέπει να απαρτίζονταν από μεγάλο αριθμό οπλιτών με τα κριτήρια της εποχής. Αναμφίβολα η επάνδρωση του συνόλου των παρατηρητηρίων και η συνεκδοχική επιτήρηση όλων των πιθανών σημείων εισβολής προϋπέθετε την παρουσία δεκάδων χιλιάδων ματιών. Επιπρόσθετα, το τείχος δέσμευε και μεγάλο αριθμό μάχιμων στρατιωτών».

Μυστικός συμβολισμός
Ουσιαστικά θα λέγαμε ότι Σινικό Τείχος είναι μια έμπρακτη απόδειξη της αντοχής και της επιμονής του ανθρώπου. Ίσως μια ενδόμυχη αναγκαιότητα απέναντι σε κρίσιμες εποχές. Ένας μυστικός συμβολισμός πέρα από τα ανθρώπινα όρια. Οι χιλιάδες στρατιώτες που δούλεψαν για να χτιστεί αυτό το τεράστιο έργο, σίγουρα, απέκτησαν μεγάλες εμπειρίες. Τουλάχιστον οριοθέτησαν τα σύνορα της χώρας τους και ένωσαν όσο μπορούσαν τον λαό μέσα στην Κινεζική Αυτοκρατορία.

Το Σινικό Τείχος δεν χαράσσει μόνο τα επίγεια σύνορα μιας μεγάλης Αυτοκρατορίας, αλλά αναπλάθει κάθε στιγμή τη δυνατότητα και την υπομονή των ανθρώπων για τα μεγάλα και αθάνατα έργα. Από τον «Θησαυρό 10.000 γνωμικών αποφθεγμάτων», του Νικηφόρου Βρεττάκου, υπάρχει ένα απόφθεγμα του Πλούταρχου που ταιριάζει απόλυτα γι’ αυτούς που έκτισαν το Σινικό Τείχος. Λέει λοιπόν: «Στρατιώτες ! Το να μην κάμετε κανένα λάθος στην εκτέλεση μεγάλων έργων είναι πάνω από τις δυνάμεις του ανθρώπου, αλλά οι συνετοί και καλοί άνθρωποι, βγάζουν διδάγματα από τα λάθη τους και την απερισκεψία τους, κι έτσι αποκτούμε πείρα και σύνεση για το μέλλον...».

Η τέχνη του πολέμου
«Την Κίνα χαρακτήριζε αξιοσημείωτη γλωσσική και πολιτισμική ενότητα. Όμως, δεν ίσχυε το ίδιο στο επίπεδο της πολιτικής συνοχής, η οποία υπήρξε επισφαλής. Τούτο οφειλόταν κυρίως στο γεγονός ότι η αχανής ασιατική χώρα γειτόνευε με βοσκοτόπια όπου ζούσαν ιππείς, άφταστοι στην τέχνη του πολέμου, από τις εισβολές των οποίων υπέφερε τα πάνδεινα. Θα μπορούσε, μάλιστα, να πει κανείς ότι υπέστη περισσότερα δεινά απ’ όσα η πολύπαθη Ευρώπη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ρωμαίοι δεν επιχείρησαν την οικοδόμηση ενός μεγάλου τείχους για να προστατεύσουν τις κτήσεις τους από τους εισβολείς της ενδοχώρας, ενώ αντιθέτως οι Κινέζοι, από την πρώτη κιόλας φάση της ενοποίησης, προέβησαν στον σχεδιασμό ενός προστατευτικού τείχους για την αναχαίτιση των εχθρών που ζούσαν στις άνυδρες και αραιοκατοικημένες βορειοδυτικές περιοχές. Το Σινικό Τείχος ολοκληρώθηκε το 214 π.Χ., αν και κατά μία έννοια η αποπεράτωσή του δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, αφού προέκυπτε τακτικά η ανάγκη επέκτασης ή διεύρυνσής του (...).

Δεν άργησαν να διαπιστώσουν ότι η εδαφική διαμόρφωση στα όρια του τείχους ήταν πετρώδης, ενώ σε κάποια σημεία κατέστη αναγκαία η δημιουργία μακράς παράκαμψης, ώστε να αποφευχθεί η μεγάλη καμπή του Κίτρινου Ποταμού. Συνολικά, το τείχος και οι πολεμίστρες του εκτείνονταν σε μήκος έξι χιλιάδων τριακοσίων χιλιομέτρων. Ένα παρόμοιο τείχος σήμερα θα κάλυπτε από ανατολάς προς δυσμάς ολόκληρο το ευρύτερο χερσαίο τμήμα της Αυστραλίας». (Geofrey Blainey: Συνοπτική Ιστορία του Κόσμου).