ΧΑΜΗΛΟ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ, ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΙΕΞΑΓΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΠΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

Η μεγάλη πλειοψηφία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, όπως και της ελληνοκυπριακής, δεν ελπίζει πλέον σε λύση και δεν θεωρεί ότι η εκλογή του νέου Προέδρου θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές


Τα ελληνοκυπριακά ΜΜΕ και ο πολιτικός κόσμος επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις πρόσφατες «βουλευτικές εκλογές» στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Αυτό δεν συνέβαινε ανέκαθεν. Το ενδιαφέρον των Ελληνοκύπριων ηγετών ήταν πάντοτε δεδομένο, μιας και ο «εκλεγμένος» ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας είναι και ο συνομιλητής στις διαβουλεύσεις γύρω από το κυπριακό πρόβλημα, ωστόσο είναι ίσως η πρώτη φορά που το ενδιαφέρον είναι τόσο ζωηρό.
Αναμφίβολα, η αυξημένη προσοχή στις τουρκοκυπριακές «εκλογές» συνδέεται και με την αναμενόμενη κινητικότητα γύρω από το Κυπριακό.

Κανένα ενδιαφέρον από τους Τουρκοκύπριους

Άραγε, το τουρκοκυπριακό ενδιαφέρον για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές είναι αντίστοιχο; Η αλήθεια είναι ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν επιδεικνύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις προσεχείς προεδρικές εκλογές και οι αναφορές στον τουρκοκυπριακό Τύπο είναι περιορισμένες. Το περιορισμένο ενδιαφέρον οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στην εξανέμιση των ελπίδων για λύση του κυπριακού προβλήματος. Η μεγάλη πλειοψηφία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, όπως και της ελληνοκυπριακής, δεν ελπίζει πλέον σε λύση και δεν θεωρεί ότι η εκλογή του νέου Προέδρου θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές.

Η αποχή

Το θέμα που συζητείται περισσότερο είναι το αναμενόμενα μεγάλο ποσοστό της αποχής στις προσεχείς προεδρικές εκλογές, μιας και είναι μια πραγματικότητα που αντιμετώπισε πρόσφατα και η τουρκοκυπριακή κοινότητα. Η συμμετοχή στις τουρκοκυπριακές «βουλευτικές εκλογές» ήταν χαμηλή. Ένα τμήμα της κοινότητας επέλεξε συνειδητά να μποϊκοτάρει τις εκλογές, τη στιγμή που ένα άλλο απλώς αδιαφόρησε.

Στον τ/κ Τύπο αναφέρεται ότι μια παρόμοια κατάσταση θα ισχύσει και στην περίπτωση των επερχόμενων προεδρικών εκλογών και υπογραμμίζεται η αδιαφορία ανάμεσα στους νέους Ελληνοκύπριους ψηφοφόρους. Οι συζητήσεις γύρω από το πολυσυζητημένο θέμα της αποχής στις τουρκοκυπριακές «βουλευτικές εκλογές» συνεχίζουν να κυριαρχούν και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και προβλέπεται ότι η συνειδητή αποχή θα αποδειχθεί καθοριστική και για το αποτέλεσμα των επερχόμενων προεδρικών εκλογών στην ελληνοκυπριακή κοινότητα.

Η αξιολόγηση

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι συνολικές ψήφοι των αναποφάσιστων και όσων θα απέχουν από τις εκλογές είναι δυνατόν να αλλάξουν το αποτέλεσμα των εκλογών και τα πολιτικά κόμματα στις δύο κοινότητες φαίνεται να αναζητούν τρόπους για να αυξήσουν τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία. Ο καθοριστικός ρόλος της αποχής στις εκλογές αξιολογείται και ως ένδειξη μιας σταδιακά αυξανόμενης αντίδρασης των δύο κοινοτήτων έναντι της υφιστάμενης κατάστασης πραγμάτων.

Δεν γνωρίζουν τις θέσεις των υποψηφίων

Οι Τουρκοκύπριοι δεν είναι ενημερωμένοι για τις θέσεις των Ελληνοκύπριων υποψηφίων στις προεδρικές εκλογές, μιας και οι υποψήφιοι διεξάγουν την προεκλογική τους εκστρατεία μόνο στα Ελληνικά και απευθύνονται αποκλειστικά στην ελληνοκυπριακή κοινότητα. Ο μοναδικός υποψήφιος που ανέπτυξε πρωτοβουλίες επικοινωνίας με την τουρκοκυπριακή κοινότητα είναι ο Σταύρος Μαλάς, ο οποίος συζήτησε διάφορα θέματα με τους Τουρκοκύπριους σε δύο συναντήσεις στο Σπίτι της Συνεργασίας. Πρόκειται για μια πρωτοφανή στάση από Ελληνοκύπριο υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές και εύλογα χαιρετίστηκε εκτενώς από τον τουρκοκυπριακό τύπο.

Τα ερωτήματα

Θα πρέπει, παρεμπιπτόντως, να υπενθυμίσουμε ότι ο εκλεγμένος Πρόεδρος θα είναι επικεφαλής της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα αντιπροσωπεύει ολόκληρη τη χώρα και όχι μόνο τους Ελληνοκύπριους. Συνεπώς, δεδομένου ότι το Κυπριακό Σύνταγμα προβλέπει ότι ο Πρόεδρος της Κύπρου είναι Ελληνοκύπριος, γιατί οι υποψήφιοι δεν καταβάλλουν προσπάθειες για να κοινοποιήσουν τις θέσεις και τις απόψεις τους στους Τουρκοκύπριους; Γιατί δεν δημοσιεύουν το υλικό της προεκλογικής τους εκστρατείας και στις δύο γλώσσες;

Σε περίπτωση που δεν επιθυμούν απευθείας συναντήσεις και συζητήσεις με τους Τουρκοκύπριους, υπάρχει και η τεχνολογία. Στον σημερινό ψηφιακό μας κόσμο δεν είναι δύσκολο να προσεγγίσει κανείς τους Τουρκοκύπριους. Είναι ισχυρή πεποίθησή μου ότι η απευθείας κοινοποίηση των προεκλογικών εξαγγελιών των προεδρικών υποψηφίων στους Τουρκοκύπριους, ιδιαίτερα η ξεκάθαρη διατύπωση των θέσεών τους στο Κυπριακό, θα λειτουργήσει υπέρ της αμοιβαίας κατανόησης των δύο κοινοτήτων. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα αποκλειστεί και η παραποίηση των θέσεων των υποψηφίων, καθότι η μοναδική πηγή ενημέρωσης των Τουρκοκυπρίων είναι οι συχνά ανακριβείς και διαστρεβλωτικές μεταφράσεις του ελληνοκυπριακού Τύπου από τις επίσημες τουρκοκυπριακές υπηρεσίες.

Γιατί αποκλείστηκαν οι Τ/κ;

Μερίδιο ευθύνης σε αυτό το θέμα φέρουν και τα ελληνοκυπριακά ΜΜΕ. Ένα ερώτημα προς προβληματισμό θα μπορούσε να είναι το εξής: γιατί στις τηλεοπτικές εκπομπές δεν προσκαλούνται Τουρκοκύπριοι, ώστε να υποβάλουν τα ερωτήματά τους στους υποψηφίους; Δεν θα ανέβαζε το επίπεδο του τηλεοπτικού προγράμματος η συμμετοχή Τουρκοκυπρίων με ερωτήσεις προς τους Νίκο Αναστασιάδη, Σταύρο Μαλά, Νικόλα Παπαδόπουλο και Γιώργο Λιλλήκα; Δεν είναι σημαντικό οι υποψήφιοι για την προεδρία να απαντήσουν και στους προβληματισμούς των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους έχουν ταυτότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας;

Ο χρόνος για να σκεφθούμε αυτά τα ζητήματα ήρθε και παρήλθε… Αν στα πρώτα χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος αναζητούσαν και έβρισκαν τρόπους ώστε να επικοινωνήσουν με την άλλη κοινότητα, ίσως η Κύπρος να μην έφτανε ποτέ σε αυτήν την κατάσταση…