Κρις Πάπας, Γκας Μπιλιράκης, Ντίνα Τάιτους και Νικόλ Μαλλιωτάκης.Διακομματική κατέθεσαν νομοθετική πρωτοβουλία για την παράταση της διάρκειας ισχύος της προεδρικής εξαίρεσης από το εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ προς την Κυπριακή Δημοκρατία από ένα σε πέντε έτη.
Το νομοσχέδιο End the Cyprus Embargo Act, εφόσον εγκριθεί, αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τη στρατιωτική συνεργασία ΗΠΑ-Κύπρου και να επιτρέψει έναν πιο αποτελεσματικό και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό στους τομείς των εξοπλισμών και της διαλειτουργικότητας μεταξύ των δύο χωρών.
«Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένας σταθερός δημοκρατικός σύμμαχος στην Ανατολική Μεσόγειο και ένας απαραίτητος εταίρος για τη διασφάλιση της περιφερειακής ασφάλειας» δήλωσε ο βουλευτής Κρις Πάπας προσθέτοντας πως «αυτή η αλλαγή πολιτικής θα ενδυναμώσει περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις και την συνεργασία στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας και θα βελτιώσει τον μακροπρόθεσμο στρατηγικό προγραμματισμό και τον συντονισμό σε ότι αφορά στα εξοπλιστικά προγράμματα».
Υπενθυμίζεται πως η προσωρινή εξαίρεση από το εμπάργκο όπλων θεσμοθετήθηκε με τον Νόμο για την Ασφάλεια και Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο του 2019 (Eastern Mediterranean Security and Energy Partnership Act), δίνοντας στον πρόεδρο τη δυνατότητα να εγκρίνει την εξαίρεση σε ετήσια βάση.
Ωστόσο, οι νομοθέτες επισημαίνουν ότι η απαίτηση ετήσιας ανανέωσης περιορίζει τη δυνατότητα της Κύπρου να προχωρεί σε μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων, επηρεάζει αρνητικά τη συνεργασία στους τομείς της κυβερνοασφάλειας και της ναυτικής ασφάλειας και υπονομεύει την αποτελεσματικότητα πρωτοβουλιών όπως η συμμετοχή της Κύπρου στο πρόγραμμα State Partnership της Εθνοφρουράς των ΗΠΑ.
«Η Κύπρος έχει αποδείξει ότι είναι ένας πολύτιμος και αξιόπιστος εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών» δήλωσε ο βουλευτής Γκας Μπιλιράκης. «Η αλλαγή αυτή θα ενισχύσει τη συνεργασία μας και θα είναι επωφελής τόσο για τις δύο χώρες όσο και για τους συμμάχους μας».
Η βουλευτής Ντίνα Τάιτους ανέδειξε τη γεωστρατηγική διάσταση της πρωτοβουλίας. «Η Κύπρος είναι βασικός εταίρος στην Ανατολική Μεσόγειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται για την ενίσχυση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών» είπε. «Η μείωση της συχνότητας των ελέγχων για την αποστολή αμυντικής βοήθειας προς την Κύπρο θα επιτρέψει σε αυτόν τον σημαντικό σύμμαχο να σχεδιάσει στρατηγικά το μέλλον του, ενώ ταυτόχρονα θα συνεχίζει να στηρίζει τα αμερικανικά συμφέροντα ασφαλείας στο εξωτερικό».
Η βουλευτής Νικόλ Μαλλιωτάκης υπογράμμισε ότι η παρούσα πολιτική είναι παρωχημένη και αντιπαραγωγική. «Για πάρα πολύ καιρό, οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούσαν ένα ξεπερασμένο και αντιπαραγωγικό εμπάργκο στην πώληση αμυντικού υλικού και υπηρεσιών προς την Κυπριακή Δημοκρατία» σημείωσε. «Επιδιώκουμε να διορθώσουμε αυτό το πρόβλημα, αναγνωρίζοντας την Κύπρο ως βασικό στρατηγικό εταίρο στην Ανατολική Μεσόγειο και επιτρέποντας την υπεύθυνη εξαγωγή αμερικανικού αμυντικού υλικού για την υποστήριξη των κοινών συμφερόντων ασφαλείας. Ενισχύοντας την αμυντική ικανότητα της Κύπρου, προάγουμε τη σταθερότητα στην περιοχή».
Το νομοσχέδιο End the Cyprus Embargo Act κατατέθηκε στη Βουλή των ΗΠΑ. Σκοπός είναι να ενισχυθεί περαιτέρω η αμυντική συνεργασία κ να καταστεί εφικτός ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός στους τομείς των εξοπλισμών κ της διαλειτουργικότητας. https://t.co/v3m5w9PfUT
— Lena Argiri (@lenaargiri) July 16, 2025
Το νομοσχέδιο προβλέπει την παράταση της διάρκειας ισχύος της προεδρικής εξαίρεσης από το εμπάργκο όπλων από ένα σε πέντε έτη και επιτρέπει στον Πρόεδρο να επανεξετάσει την εξαίρεση μόνο ανά πενταετία μετά την έναρξη ισχύος του νόμου. Παράλληλα απαγορεύει την κατάργηση της εξαίρεσης, εκτός εάν το Κογκρέσο λάβει πιστοποίηση ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν συνεργάζεται πλέον με τις Ηνωμένες Πολιτείες στην εφαρμογή κανονισμών για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και τις μεταρρυθμίσεις στην οικονομική εποπτεία και ότι επιτρέπει σε ρωσικά πολεμικά πλοία να ελλιμενίζονται και να ανεφοδιάζονται σε κυπριακά λιμάνια.
Το νομοσχέδιο στηριζεται απο το American Hellenic Institute (AHI), το Coordinated Effort of Hellenes, το Hellenic American Leadership Council (HALC) και την ΠΣΕΚΑ (Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα).
Πηγή: Καθημερινή