ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ
ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ που καπνίζουν έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν χρόνιο πόνο στη μέση απ’ ό,τι οι μη καπνιστές, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ. Δεν είναι η πρώτη φορά που μελέτη συσχετίζει το κάπνισμα με τον χρόνιο πόνο. Σύμφωνα, όμως, με τους ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Northwestern, που πραγματοποίησαν την παρούσα, είναι η πρώτη που δείχνει ότι το τσιγάρο επεμβαίνει σε ένα κύκλωμα του εγκεφάλου το οποίο σχετίζεται με τον πόνο και έτσι οδηγεί στη χρόνια οσφυαλγία.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Human Brain Mapping» οι ερευνητές από την Ιατρική Σχολή Feinberg του Northwestern, στη μελέτη τους συμμετείχαν συνολικά 227 εθελοντές. Οι 160 από αυτούς έπασχαν από υποξεία οσφυαλγία, δηλαδή πονούσε η μέση τους επί 4 έως 12 εβδομάδες, οι 32 από χρόνια οσφυαλγία (πονούσαν επί τουλάχιστον 5 χρόνια) και οι υπόλοιποι 35 δεν έπασχαν από οσφυαλγία. Σε πέντε διαφορετικές περιστάσεις στη διάρκεια 1 έτους όλοι οι εθελοντές συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για τις συνήθειες του τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένου του καπνίσματος, και την κατάσταση της υγείας τους.

Υποβλήθηκαν επίσης σε απεικονιστικές εξετάσεις εγκεφάλου, στις οποίες εξετάστηκε η δραστηριότητα ανάμεσα σε δύο τμήματά του (τον επικλινή πυρήνα και τον μέσο προμετωπιαίο φλοιό) που παίζουν ρόλο στις εθιστικές συμπεριφορές και την παρακινούμενη μάθηση. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η σύνδεση ανάμεσα σε αυτές τις δύο περιοχές παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του χρόνιου πόνου - και όσο πιο ισχυρή ήταν, τόσο λιγότερο ανθεκτικοί ήταν οι εθελοντές στον χρόνιο πόνο.

Επιπλέον, το κάπνισμα φάνηκε να επηρεάζει τη σύνδεση των δύο περιοχών, με συνέπεια οι καπνιστές να διατρέχουν τριπλάσιο κίνδυνο να πάσχουν από χρόνιο πόνο σε σύγκριση με τους μη καπνιστές. Όταν, δε, κάποιοι από τους καπνιστές διέκοψαν από μόνοι τους το κάπνισμα στη διάρκεια της μελέτης, η σύνδεση των δύο περιοχών άλλαξε δραματικά και η ευαισθησία τους στον χρόνιο πόνο μειώθηκε κατακόρυφα.