Απόψεις Σάββας Ιακωβίδης Ένα ελληνικό καναρίνι σε γερμανικό ανθρακωρυχείο…

Ένα ελληνικό καναρίνι σε γερμανικό ανθρακωρυχείο…

Ο Σάββας Ιακωβίδης είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα ΣημερινήΗ Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, δεν μπορεί παρά να παραδεχτεί μερικά δεδομένα. Πρώτον, ο νέος Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, εξελέγη με συντριπτική πλειοψηφία, άρα δεν μπορεί παρά να σεβαστεί την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Δεύτερον, οι Έλληνες ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρα επειδή ευαγγελίστηκαν απαλλαγή από τα μνημονιακά και τροϊκανά δεσμά που, όντως, γονάτισαν την Ελλάδα, υπό γερμανική επίβλεψη.

Δεν είναι αναίτια η πρωτοφανής εχθρότητα των Ελλήνων κατά της Γερμανίας και ειδικά της Μέρκελ. Τρίτον, μετά την προεκλογική ρητορεία, ο Τσίπρας και ο νέος Υπουργός των Οικονομικών, Βαρουφάκης, έδωσαν ένα νέο στίγμα στην ελληνική, στην ευρωπαϊκή, ακόμα και στη διεθνή πολιτική ζωή. Πέραν της ενδυματολογικής επιλογής τους, ταρακούνησαν κατεστημένες νοοτροπίες και συμπεριφορές.

Προπάντων, έστειλαν το μήνυμα ότι η Ελλάδα διεκδικεί αξιοπρέπεια και σεβασμό από τους εταίρους και τους πιστωτές της. Τέταρτον, η πρακτική Τσίπρα-Βαρουφάκη έχει ήδη ανακουφίσει πολλούς στην Ευρώπη, που θέτουν πιο επιτακτικά την πρόταξη της ανάπτυξης αντί της υφεσιακής λιτότητας, που φτωχαίνει εκατομμύρια πολίτες και στραγγαλίζει τη δημοκρατία. Από την άλλη, οι εταίροι και ειδικά η Γερμανία αξιώνουν από την Ελλάδα πρώτα να νοικοκυρευτεί και, κυρίως, να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της.

Αλλά πώς; Όπως η «Ουάσιγκτον Ποστ» έγραψε πρόσφατα: «Η επιμονή της Γερμανίας οδήγησε στη συρρίκνωση της Ελλάδας στο επίπεδο της μεγάλης ύφεσης των ΗΠΑ. Η ανεργία εκτινάχθηκε στο 25%, ενώ η νεανική ανεργία ξεπέρασε το 50%, η οικονομία βυθίστηκε κατά 26% και η κατανάλωση κατά 40%. Το χρέος ανήλθε στο 175% του ΑΕΠ, ενώ τα κεφάλαια από τα δάνεια που παραχώρησαν η Γερμανία και τα άλλα κράτη στην Ελλάδα δόθηκαν είτε για την κάλυψη των επιτοκίων είτε για την αποπληρωμή παλαιότερων δανείων.

Μόλις το 11% εξ αυτών δόθηκε πραγματικά στην ελληνική Κυβέρνηση». Τώρα η Ελλάδα δεν ζητά κούρεμα του χρέους της αλλά ομόλογα στο διηνεκές. Ο Γιάνης Βαρουφάκης εισηγείται ένα «new deal» μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων της, το οποίο θα μειώνει το κόστος της κρίσης όχι μόνο για τους Έλληνες αλλά και για όλους τους Ευρωπαίους. Η νέα ελληνική Κυβέρνηση διαβεβαίωσε πως η Ελλάδα παραμένει στην Ε.Ε. και στην Ευρωζώνη, μέσα στις οποίες θα αναζητήσει λύση στα προβλήματά της και θα ανταποκριθεί στις δανειακές υποχρεώσεις της έναντι της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

Ο Βαρουφάκης, σε συνέντευξή του στη γερμανική δημόσια τηλεόραση, την περ. Τετάρτη, πριν συναντηθεί με τον Γερμανό ομόλογό του, Σόιμπλε, είπε: «Το μόνο που ζητάμε είναι να μη μας πιέσουν με ένα τελεσίγραφο. Να μας δώσουν χρόνο ώς το τέλος Μαΐου, ως την αρχή του καλοκαιριού, ώστε να μπορέσουμε να φέρουμε στο τραπέζι τις προτάσεις μας και να διαβουλευθούμε επ' αυτών με τους εταίρους μας». Πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα είναι σαν το καναρίνι στο ανθρακωρυχείο, που πεθαίνει πρώτο καθώς είναι πιο αδύναμο, αλλά δεν ευθύνεται αυτό για τα τοξικά αέρια.

Είμαστε υπεύθυνοι για τα λάθη και τις παραλείψεις στο κράτος μας, για το ότι δεν προχωρήσαμε τις μεταρρυθμίσεις. Αλλά αυτός δεν είναι ο λόγος που έχει αποπληθωρισμό όλη η Ευρώπη, που η ΕΚΤ έχει δυσκολίες να ασκήσει μιαν αποτελεσματική νομισματική πολιτική για να πετύχει τον στόχο της, να κρατήσει τον πληθωρισμό λίγο κάτω από το 2%». Οι εταίροι και ειδικά η Γερμανία, θα δώσουν την πίστωση χρόνου που η Ελλάδα αιτείται;

Ο Βαρουφάκης, μετά τη συνάντησή του με τον Σόιμπλε, είπε ότι το μήνυμά του στη Γερμανία είναι να περιμένει «φρενίτιδα λογικής» από τη νέα Κυβέρνηση. Θα υπάρξει ανταπόκριση από τη Γερμανία; Πιστεύουμε πως, ναι, επειδή ούτε η Γερμανία ούτε οι άλλοι εταίροι θέλουν κατάρρευση της Ευρωζώνης. Τσίπρας και Βαρουφάκης αναλίσκονται σε διαβεβαιώσεις προς τους εταίρους ότι θα πατάξουν τη φοροδιαφυγή, θα φορολογήσουν τον πλούτο, θα εκσυγχρονίσουν το κράτος και θα στηρίξουν την κοινωνική συνοχή.

Ο Τσίπρας θα καταφέρει να εκσυγχρονίσει μιαν Ελλάδα που έμαθε στην αρπαχτή, στη ρεμούλα, στη λαμογιά και στη διαφθορά, σε βαθμό ανήκεστο; Είναι και μία άλλη πτυχή της ελληνικής τραγωδίας. Η πρόσφατη πρώτη επίσημη επίσκεψη Τσίπρα στην Κύπρο και η στρατηγική του, δημιούργησαν κλίμα ευφορίας και προσδοκίας στους Κυπρίους. Πολλοί ήδη εισηγούνται η υπό μνημονιακόν ζυγόν Κύπρος να ακολουθήσει τ' αχνάρια της Ελλάδας. Λησμονούν πως έχουμε δύο διαφορετικές οικονομίες, με διαφορετικά δεδομένα.

Η κυπριακή προσομοιάζει προς την ιρλανδική, όχι στην ελληνική οικονομία. Εξάλλου, η επίσημα διακηρυγμένη πολιτική είναι ότι ο ταχύτερος δρόμος απαγκίστρωσης από την Τρόικα είναι η πιστή εφαρμογή του μνημονίου. Το διασάλπισε ξανά την περ. Τρίτη στο ΣΙΓΜΑ ο Υπουργός Οικονομικών.

Άρα, η πιστά μνημονιακή Κύπρος θα τολμήσει να γίνει αντιμνημονιακή και ο Ν. Αναστασιάδης ένας νέος… Τσίπρας; Ούτε κατά διάνοιαν! Συμπέρασμα: Μακάρι η στρατηγική παιγνίων Τσίπρα-Βαρουφάκη να καταλήξει σε ένα ελπιδοφόρο αποτέλεσμα για την Ελλάδα, την Ευρώπη και, φυσικά, για την Κύπρο. Και μακάρι το ελληνικό καναρίνι να μην πεθάνει από τοξικές αναθυμιάσεις σε γερμανικό ανθρακωρυχείο.


Top