Sigmalive

Με αυστηρά και υψηλά κριτήρια η εισδοχή σε Πανεπιστήμια

Ο Σάββας Ιακωβίδης είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή

Το εκπαιδευτικό σύστημα στην Κύπρο παράγει μαζικά αγράμματους και ανελλήνιστους. Αυτήν την τραγωδία την βιώνουν και την γνωρίζουν πάρα πολύ καλά όλοι: Υπουργείο παιδείας, εκπαιδευτικοί, γονείς. Και τι κάνουν ώστε το σύστημα να αναθεωρηθεί και τα παιδιά μας να αρχίσουν να μαθαίνουν γράμματα; Απλώς διαπιστώνουν, προβληματίζονται, συζητούν αλλά δεν προχωρούν σε βαθιές τομές. Γιατί; Διότι κάθε κυβέρνηση πειραματίζεται με τα παιδιά μας.

Εξαγγέλλει τη δική της εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Και η επόμενη την αναθεωρεί ή την παραμερίζει για να παρουσιάσει τις δικές της ιδέες. Τα τελευταία 40 χρόνια πόσα πειράματα έγιναν; Πόσες αποτυχίες; Κάθε χρόνο, μετά τις Παγκύπριες Εξετάσεις ακούγονται οι ίδιοι ολοφυρμοί. Τα παιδιά μας πάτωσαν, οι επιδόσεις τους στα κύρια μαθήματα - Νέα Ελληνικά, Αρχαία Ελληνικά, Ιστορία, Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία - είναι κάτω από τη βάση.

Και όμως: Μαθητές που έχουν σε κύρια μαθήματα μεταξύ 1,35 και 6,5 από τα 20, εισάγονται σε Πανεπιστήμια. Γιατί; Πώς είναι δυνατόν, μαθητής που έχει κάτω από τη βάση να πετυχαίνει θέση στη Φιλοσοφική; Μα είναι σοβαροί οι καθ΄ ύλην αρμόδιοι; Πώς μπορεί ένας αγράμματος και ανελλήνιστος να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Φιλοσοφικής Σχολής; Ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Δ. Ταλιαδώρος, επισημαίνει (χθες στον «Φιλελεύθερο») πως πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο εισαγωγής βάσεων για εισδοχή σε Πανεπιστήμια. Επίσης παρατηρεί πως υπάρχουν δύο σχολές σκέψης.

Η μία υποστηρίζει ότι ο υποψήφιος για διεκδίκηση θέσης πρέπει να κατέχει ένα μίνιμουμ γνώσεων για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του κλάδου που επέλεξε. Πιστεύουμε ότι έτσι πρέπει να γίνεται. Και όχι μόνο να έχει ένα μίνιμουμ γνώσεων αλλά και να περνά από συνέντευξη για να διαπιστωθεί και πρακτικά αν πραγματικά κατέχει αυτά που ισχυρίζεται.

Η άλλη σχολή, λέγει ο Δ. Ταλιαδώρος, υποστηρίζει ότι όλοι οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν την ευκαιρία να εισέλθουν στο Πανεπιστήμιο και, αν δεν τα καταφέρουν, το σύστημα να τους αποβάλει. Λάθος! Πρέπει να γίνει κατανοητό και αποδεκτό από όλους και ειδικά από τους γονείς: Δεν μπορούν όλα τα παιδιά να σπουδάσουν σε Πανεπιστήμια. Υπάρχουν και άλλα επαγγέλματα που μπορούν να ακολουθήσουν. Είναι ποτέ δυνατόν, π.χ. ένας υποψήφιος που πήρε 6,7 στα Γαλλικά να διεκδικεί θέση στο τμήμα Γαλλικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου;

Αφού δεν ξέρει πού παν τα τέσσερά του, πώς θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Γαλλικής; Με αφορμή και τα φετινά θλιβερά αποτελέσματα, το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να επανεξετάσει το εκπαιδευτικό σύστημα, χωρίς να εμπλακεί στις κομματικές μυλόπετρες. Ο Δ. Ταλιαδώρος διερωτάται αν ήταν σωστή η ενοποίηση των Ενιαίων και Εισαγωγικών Εξετάσεων. Μα, δεν δικαιούται να διερωτάται, επειδή γνωρίζει κάλλιον παντός άλλου ότι ξεχωριστά πρέπει να γίνονται οι δύο εξετάσεις. Και διότι γνωρίζει καλύτερα από πολλούς γιατί το σύστημα παράγει συνεχώς τόσους αγράμματους και ανελλήνιστους.

Λοιπόν, τώρα που έγιναν οι διαπιστώσεις, ο νέος υπουργός Παιδείας τι θα πράξει; Απαιτούνται δραστικές και αποφασιστικές τομές, και στο επίπεδο αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και στο επίπεδο των μαθητών. Όπως οι εκπαιδευτικοί αξιολογούνται για την επάρκειά τους, γιατί να μη αξιολογούνται, δηλ. να βαθμολογούνται αυστηρά και οι επιδόσεις των μαθητών; Είναι καιρός να σταματήσει αυτή η ολέθρια πρακτική, όλοι στα Πανεπιστήμια. Σε αυτά να εισέρχονται όσοι αποδεδειγμένα είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις υψηλές απαιτήσεις μιας πανεπιστημιακής σπουδής. Οι άλλοι, να ακολουθήσουν τεχνικά επαγγέλματα, που η Κύπρος έχει μεγάλη ανάγκη.

Τα ακίνητα της εβδομάδας

Altamira doValue Group
Youtube logo

SigmaLive App

Κατεβάστε την εφαρμογή στο κινητό σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

AppStore App LinkGoogle PlayStore App Link

Ακολουθήστε μας

Παρακολουθήστε τις εξελίξεις μέσω των social media του SigmaLive


Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter και μείνετε πάντα ενήμεροι!

Εγγραφή στο Newsletter