Απόψεις Σάββας Ιακωβίδης Τα τιτιβίσματα του τουίτερ και η δικτατορία του Ερντογάν

Τα τιτιβίσματα του τουίτερ και η δικτατορία του Ερντογάν

Ο Σάββας Ιακωβίδης είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα ΣημερινήΤο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν καταργήσει τα σύνορα μεταξύ κρατών και λαών. Ζούμε, πια, σε έναν ασύνορο κόσμο, όπου η επικοινωνία των πολιτών όπως και το έγκλημα, τα ναρκωτικά, οι ασύμμετρες απειλές, η καταστροφή του περιβάλλοντος, η τρομοκρατία δεν συναντούν εμπόδια. Ένας πολίτης στην Κύπρο μπορεί να επικοινωνήσει διαδικτυακά, με το τουίτερ, με το φατσοβιβλίο ή με άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με ανθρώπους σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

Το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι η σχεδόν απόλυτη ελευθερία έκφρασης, επικοινωνίας και συνεννόησης μεταξύ ανθρώπων. Δεν σημαίνει, όμως, ότι αποτελούν και την άριστη πηγή ενημέρωσης, επειδή ο καθένας μπορεί να αναρτήσει σε αυτά ό,τι θέλει, χωρίς να γνωρίζει κανείς αν όσα διαχέονται είναι αληθή ή όχι. Γεγονός παραμένει πως το διαδίκτυο και ειδικά το τουίτερ είναι το κατ’ εξοχήν μέσο ενημέρωσης σήμερα. Χρησιμοποιείται από εκατομμύρια ανθρώπους και περισσότερο από πολιτικούς, προέδρους, αρχηγούς κυβερνήσεων, πρωθυπουργούς, κτλ.

Γράφουμε αυτά με αφορμή ένα πολιτικό ατόπημα, που έγινε από τον Τούρκο Πρωθυπουργό. Με διατάγματα, ο Ταγίπ Ερντογάν απαγόρευσε τη χρήση του τουίτερ και του youtube από τους Τούρκους χρήστες, που ανέρχονται στο 14% και πλέον του πληθυσμού της Τουρκίας. Πρόκειται για ένα σοβαρό ποσοστό, αν κρίνει κανείς από τα περιοριστικά μέτρα που συχνά η κυβέρνηση Ερντογάν έχει πάρει εναντίον των ΜΜΕ και δημοσιογράφων. Ο Ερντογάν απαγόρευσε το τουίτερ και το youtube δήθεν για να προστατεύσει τους Τούρκους από εξωτερικές επιρροές.

Όμως, όπως επισημαίνεται στον τουρκικό Τύπο, δεν είναι το… μαύρο χρώμα που φοβάται, αλλά το… ροζ! Έχει γραφτεί, παρά τις διαψεύσεις, ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός, που εμφανίζεται ως πιστός και θρησκευόμενος μουσουλμάνος, διατηρούσε ερωτική σχέση με την πρώην Μις Τουρκία. Πρόκειται για την Ντεφνέ Σιαμελί, εκπάγλου ωραιότητας νέα, φίλη της συζύγου του Ερντογάν, η οποία εμφανιζόταν στο πλάι του σε πολιτικές συγκεντρώσεις.

Γράφτηκε επίσης πως λίγα 24ωρα πριν από τις εκλογές στην Τουρκία, που θα διεξαχθούν την προσεχή Κυριακή, δεν αποκλείεται να δημοσιοποιηθεί στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυτό το κατ’ ισχυρισμόν ροζ βίντεο του Ερντογάν με την πρώην Μις Τουρκία. Ποιος ή ποιοι θα μπορούσαν να διοχετεύσουν ένα τέτοιο βίντεο; Ο Ερντογάν, υπερφίαλος, αλαζόνας και έκδηλα αυταρχικός με μη συγκαλυπτόμενες δικτατορικές τάσεις, έχει αποκτήσει πάρα πολλούς εχθρούς στη 12ετή διακυβέρνηση της Τουρκίας. Πολλοί, εντός και εκτός, θα ήθελαν να τον αποτελειώσουν πολιτικά. Θα φανεί σύντομα αν όλα αυτά αληθεύουν. Η ουσία είναι αλλού: Με την απαγόρευση του τουίτερ και του youtube ο Ερντογάν βάζει ένα ισχυρότατο καρφί στο πολιτικό του φέρετρο, επειδή συνασπίζει εναντίον του όλους όσοι υπερασπίζονται την ελευθερία έκφρασης και επικοινωνίας.

Η απαγόρευση των μέσων αυτών και ειδικά του τουίτερ συνιστά το χειρότερο είδος λογοκρισίας και αποτελεί σοβαρότατο δημοκρατικό έλλειμμα σε μια χώρα, που εξυμνήθηκε από αφελείς δυτικούς και δικούς μας ως δήθεν δημοκρατική και που επιδιώκει να ενταχθεί στην ΕΕ. Η ενέργεια του Ερντογάν επιβεβαιώνει την πολιτική απελπισία του, την οποία ταύτισε με την υπεράσπιση του τουρκικού έθνους. Ένα απίστευτο βίντεο που γυρίστηκε για λογαριασμό του εμφανίζει χιλιάδες πολίτες να βγαίνουν από τα τζαμιά και να τρέχουν να υπερασπίσουν την τουρκική σημαία. Το μήνυμα είναι εμφανές: Τουρκία, σημαία και Ερντογάν είναι ταυτόσημα. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός φαίνεται να ξεχνά πως το κυνήγι μαγισσών και οι απαγορεύσεις ουδέποτε οδήγησαν σε υγιείς λύσεις, αλλά σε περιπέτειες.


Top