Απόψεις Νίκος Λυγερός Η τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη

Η τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη

Είναι Στρατηγικός Σύμβουλος και Καθηγητής Γεωστρατηγικής και Τοποστρατηγικής  στην Αστυνομική Ακαδημία, στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας, στη Σχολή Στρατολογικού, στη Σχολή Πολεμικής Αεροπορίας και στη Σχολή Εθνικής Άμυνας, στο Τμήμα Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Επιτελών - Στελεχών στην Ελλάδα, καθώς και στο Κέντρο Διπλωματικών και Στρατηγικών Μελετών (CEDS).

 

Η τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης είναι μια επιπλέον απόδειξη ότι η συμπεριφορά της κυβέρνησης είναι αλλοπρόσαλλη και χωρίς καμιά συνοχή της σκέψης και της στρατηγικής συμπεριφοράς.
 
Έτσι όλοι όσοι μας βομβαρδίζουν συνεχώς με το μάτι της διαχρονικής στρατηγικής του τουρκικού καθεστώτος έχουν υποστεί μια νέα ήττα. Αν υπάρχει ένα σημείο που είναι σταθερό σ’ αυτή τη χώρα, όσον αφορά στο θεσμικό πλαίσιο, είναι η βαρβαρότητα. Οι γενοκτονίες των Αρμενίων, των Ασσυρίων, των Ελλήνων και των Κούρδων είναι μια τρομακτική απόδειξη. Ο κυνισμός που χτυπά και τους Σύριους είναι κι αυτός μια τρομερή και επιπλέον απόδειξη. Η ανάμειξη των τουρκικών αρχών, και μάλιστα σ’ όλα τα επίπεδα για την υποστήριξη της τρομοκρατικής οργάνωσης Daesh, είναι και αυτή ενδεικτική τόσο στον τομέα της ενέργειας, με το πετρέλαιο και την παράνομη διανομή του, αφού η αγορά γίνεται στη μισή τιμή, όσο στον τομέα τον στρατιωτικό με την πώληση οπλισμού ως αντάλλαγμα. Στη συνέχεια το τουρκικό καθεστώς παρόλα αυτά υποστηρίζει επίσημα την συμμαχία που καταπολεμά την τρομοκρατική οργάνωση, ενώ ταυτόχρονα αξιοποιεί και εκμεταλλεύεται αυτήν την κατάσταση που προωθεί για να χτυπήσει ταυτόχρονα τους Κούρδους. Το τουρκικό καθεστώς δεν δίνει καμιά σημασία στη ζωή των Σύριων και των Ιρακινών κι επί της ουσίας τους διαπραγματεύεται σαν ζώα. Μάλιστα προσπαθεί να πετύχει απαράδεκτα και ανούσια αποτελέσματα για την ενταξιακή πορεία του, ενώ παράλληλα δηλώνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να διαλυθεί, διότι δεν εξετάζει σοβαρά την περίπτωση του ίδιου του διαμελισμού της λόγω των εντάσεων που ενεργοποιεί η βαρβαρότητα του καθεστώτος. Έτσι η τρομοκρατική επίθεση έρχεται να επισφραγίσει μια παράλογη συμπεριφορά.
 

Top