Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Από τσάρους δεν έχει πρόβλημα το κυβερνητικό σχήμα

Από τσάρους δεν έχει πρόβλημα το κυβερνητικό σχήμα

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Ο Υπουργός Υγείας και η κατάρρευση του συστήματος δημόσιας υγείας

Ο Φίλιππος Πατσαλής αποφάσισε ξαφνικά να εισβάλει στο πολιτικό προσκήνιο, αναλαμβάνοντας να προσφωνήσει προεκλογική συγκέντρωση του υποψήφιου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη. Η επιστημονική του κατάρτιση και το γεγονός ότι ανέλαβε και την προσφορά υπηρεσιών στον Νίκο Αναστασιάδη, ώθησαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να του αναθέσει το Υπουργείο Υγείας.

Ένα Υπουργείο πολύ δύσκολο και ευαίσθητο, που κουβαλούσε πολλές αμαρτίες και κατά καιρούς αποκαλύπτοντο σκάνδαλα σε διάφορες υπηρεσίες του. Πέραν τούτου, εδώ και χρόνια, ήταν φανερό ότι το σύστημα υγείας βρισκόταν υπό κατάρρευση και η οικονομική κρίση θα επιδείνωνε ακόμη περισσότερο τα προβλήματα.

Το έργο του Φίλιππου Πατσαλή ήταν από δύσκολο, μέχρι τεράστιο. Δεν αρκούσε ούτε η επιστημονική του ικανότητα, ούτε η προσφορά πολιτικών υπηρεσιών στον Πρόεδρο, για να ανορθώσει το σύστημα υγείας. Αλλά ο Πρόεδρος διατείνετο ότι είναι ο ηγέτης που μπορεί να διαχειριστεί την κρίση και πως θα αξιοποιούσε τους άριστους των αρίστων.

Ο Φίλιππος Πατσαλής αποδείχθηκε, τελικά, μία αποτυχημένη επιλογή. Φαίνεται ότι η δύναμη της εξουσίας μετατρέπει ακόμη και μετριόφρονες ανθρώπους, καταξιωμένους επιστήμονες και αποδεδειγμένα προσγειωμένους, σε τσάρους που αποφασίζουν και διατάσσουν και δεν αποδέχονται λάθη και αντίθετες απόψεις. Και δυστυχώς, το κυβερνητικό σχήμα πλημμύρισε από τσάρους, επικεντρωμένους απλώς στην εφαρμογή των μνημονίων, χωρίς καμία επίδειξη ευαισθησίας προς τους ανθρώπους.

Προϊόντος, λοιπόν, του χρόνου, και ενώ το σύστημα υγείας έχει ολοκληρωτικά καταρρεύσει, ο Φίλιππος Πατσαλής έχει έλθει σε σύγκρουση με όλους τους εμπλεκόμενους, βάλλεται για έλλειψη διαλόγου, διαφάνειας και δημοκρατικότητας στη λήψη των αποφάσεων, αλλά πέραν αυτών: Δεν έχει προσφέρει κανένα όραμα, δεν έχει επιτύχει να συμβάλει στην ανακούφιση των ασθενών, και απέβη το σήμα κατατεθέν των υπουργών, οι οποίοι, επικρινόμενοι για τα σφάλματα και την αδυναμία τους να ανταποκριθούν, καταφεύγουν στον εύκολο δρόμο επίρριψης ευθυνών στους προηγούμενους.

Ο Υπουργός Υγείας πολλαπλασίασε τα προβλήματα. Και αδυνατώντας να αντιμετωπίσει τα οικονομικά και άλλα προβλήματα των πολιτών, μη μπορώντας να συγκρατήσει την κατάρρευση του συστήματος υγείας, αποδίδει όλα τα κακά στην οικονομική κρίση. Αλλά οι πολίτες αναμένουν τον υπουργό να διαχειριστεί σωστά την κρίση και όχι να αφήσει να καταρρεύσει εντελώς το σύστημα. Ο τομέας της υγείας είναι ο πλέον ευαίσθητος, και σε περιόδους οικονομικής κρίσης, ο άνθρωπος που τον χειρίζεται οφείλει να τον προσεγγίζει με ανθρώπινη ευαισθησία. Ο Φίλιππος Πατσαλής απλώς αποδέχθηκε να καταστεί διεκπεραιωτής των εντολών της Τρόικας και να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο το μαρτύριο όσων χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της δημόσιας υγείας.

Σήμερα, οι ασθενείς είναι φορτωμένοι με μνημονιακές επιδοτήσεις της δημόσιας υγείας, τα κρατικά νοσηλευτήρια έχουν καταρρεύσει, ο ένας μετά τον άλλο οι ιατροί φεύγουν, το νοσηλευτικό προσωπικό έχει γονατίσει από τον φόρτο εργασίας, οι λίστες αναμονής αυξάνονται και επιμηκύνονται σε χρόνο και ο Υπουργός έχει έλθει σε μετωπική σύγκρουση με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, με τους νοσηλευτές, με τους εισαγωγείς φαρμάκων, με τα κόμματα. Έχει παραμορφώσει το ΓΕΣΥ και ζητά ρέστα από τους άλλους. Μεταθέτει συνεχώς την εφαρμογή του από τον ένα χρόνο στον άλλο. Και με την «αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων» ετοιμάζεται να φορτώσει νέα βάρη στους φορολογούμενους.

Τελικά τα κρατικά νοσηλευτήρια θα οδηγηθούν στην οικονομική κατάρρευση και στην ιδιωτικοποίηση. Δεν αναλαμβάνει ευθύνες. Απλώς φορτώνει ευθύνες σε τρίτους. Πότε στους προηγούμενους, πότε στον ΟΑΥ, πότε στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, πότε στα κόμματα, πότε στον λαϊκισμό και αν χρειαστεί θα επιστρατεύσει και τον... Χατζηπετρή. Έχει ακόμη και το πλάνο, όπως λέγει, ακόμη και αν εξαφανιστούν τα φάρμακα, να τα εξασφαλίσει, ώστε κανένας Κύπριος να μη μείνει χωρίς αυτά. Όταν συχνότατα βγαίνουν τάξεις ασθενών με σοβαρά προβλήματα, για στείλουν κραυγή απόγνωσης για την έλλειψη φαρμάκων, και το Υπουργείο τρέχει εκ των υστέρων και υπό την πίεση των ασθενών, να τα αναζητήσει.

Δεχόμαστε, ότι ο Φίλιππος Πατσαλής ανέλαβε να διαχειριστεί έναν τομέα υπό κατάρρευση. Αλλά αντί να τον διασώσει, τον αφήνει να καταρρεύσει εντελώς. Το σύστημα δημόσιας υγείας, το οποίο είναι απαραίτητο σε περίοδο οικονομικής κρίσης, δεν έχει μέλλον. Δεν θα ανορθωθεί τίποτε. Χρόνο με τον χρόνο, τα προβλήματα των πολιτών θα αυξάνονται, και η δημόσια υγεία θα καταρρεύσει πλήρως.

EN OΛΙΓΟΙΣ
Τα πραγματικά πρωταπριλιάτικα.

Καταντούμε και γραφικοί ορισμένες φορές, εμείς οι δημοσιογράφοι, και έχει δίκαιο ο κόσμος να τα βάζει μαζί μας. Σπαταλούμε φαιά ουσία να ανακαλύψουμε πρωταπριλιάτικα ψέματα, όταν έχουμε μπροστά μας ένα ολόκληρο βιβλίο δεσμεύσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας και καθημερινές δηλώσεις πολιτικών και υπουργών, που αποτελούν τα πιο πρωτότυπα και έξυπνα πρωταπριλιάτικα ψέματα. Και είναι τόσο πειστικά αυτά τα ψέματα, ώστε τα πιστεύουν και εκείνοι που τα ανακαλύπτουν...


Top