Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Χορτάστε, με «ισχυρά μηνύματα»!

Χορτάστε, με «ισχυρά μηνύματα»!

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Ευνουχίζεται η κρίση των πολιτών και όπως εθίστηκαν στην κατοχή της γης θα εθιστούν και στην κατοχή της θάλασσας.

Συμφωνώ απόλυτα, με το συχνάκις επαναλαμβανόμενο από τον Αλέκο Κωνσταντινίδη, ότι σε αυτόν τον τόπο, τίποτε δεν πρέπει να παίρνει κανείς σοβαρά. Αποτελούν όλα φαρσοκωμωδία και κακόγουστα αστεία. Μόνο που αυτό ισχύει για όλες τις κυβερνήσεις και όχι μόνο για όσες δεν μας είναι αρεστές...

Ποια είναι η πιο πολυχρησιμοποιούμενη φράση τους τελευταίους μήνες; Κατάντησε πλέον καθημερινό φαινόμενο να ακούει ο πολίτης, ή να διαβάζει στα ΜΜΕ, στις επίσημες ανακοινώσεις και στα κομματικά ανακοινωθέντα, τις φράσεις «ισχυρό μήνυμα» και «μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση». Το κυβερνητικό δελτίο του ΡΙΚ με «ισχυρά μηνύματα προς την Τουρκία» αρχίζει και με «μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση του Προέδρου Αναστασιάδη» συνεχίζει.

Στον «Φιλελεύθερο» διάβαζα χθες αμέτρητα «ισχυρά και ηχηρά μηνύματα». Καταγράφω: «Ισχυρό μήνυμα προς την Άγκυρα», έστειλαν οι Υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου Ελλάδας και Αιγύπτου. Πιο κάτω: «Ηχηρό μήνυμα από τη Γαλλία» έστειλε ο Φρανσουά Ολάντ. Και έπεται συνέχεια στις εσωτερικές σελίδες: «Ισχυρό μήνυμα προς την Άγκυρα για τις προκλήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ». «Μήνυμα θέλει να στείλει η Αθήνα στην Άγκυρα μέσω UNIFIL».

Κουράστηκε ο πολίτης να διαβάζει «ισχυρά μηνύματα προς την Τουρκία» και διερωτάται, αν το Μπαρμπαρός και τα τουρκικά πολεμικά σκάφη σταμάτησαν τις έρευνές τους, αποχώρησαν από την κυπριακή ΑΟΖ, και αν η Άγκυρα κάτω από το βάρος των «ισχυρών μηνυμάτων», αποφάσισε να τερματίσει κάθε διεκδίκηση επί του ορυκτού πλούτου της Κύπρου. Δυστυχώς, τα μηνύματα είναι αντίθετα. Το Μπαρμπαρός και τα τουρκικά πολεμικά συνεχίζουν τις περιηγήσεις και τις έρευνές τους και η Τουρκία, ούτε καν αισθάνεται το παραμικρό βάρος από τα «ισχυρά μηνύματα» που στέλλονται. Όταν την ίδια στιγμή το κυπριακό κράτος αδυνατεί να κάμει το στοιχειωδέστερο: Να παρακολουθεί τι γίνεται στην Αποκλειστική Οικονομική του Ζώνη.

Είναι τραγωδία που αυτός ο λαός εμπαίζεται με τόσο αφελή τρόπο, παραμυθιάζεται από κάθε πλευρά και όλοι προσπαθούν να του ευνουχίσουν τη σκέψη και την κρίση του. Οι μέρες θυμίζουν παλαιότερες ημέρες εθνικού ενθουσιασμού με το σλόγκαν «θα ρίξουμε τους Τούρκους στη θάλασσα» να κυριαρχεί. Τώρα οι Τούρκοι πλέουν στη θάλασσα, βρίσκονται και στη στεριά, εμείς βρισκόμαστε στον βυθό, και το κυπριακό κράτος αναζητεί παρηγοριά στα «ισχυρά μηνύματα».

Έχει προκύψει μία κρίσιμη κατάσταση. Ακόμη και οι κυβερνώντες δηλώνουν ότι ζούμε τη δεύτερη μεγαλύτερη τουρκική πρόκληση, μετά την εισβολή του 1974. Και αντί να επικεντρωθούμε και να επικεντρώσουμε τον λαό στην κρισιμότητα της κατάστασης, τον παραμυθιάζουμε με «ισχυρά μηνύματα». Από της εισβολής του Μπαρμπαρός, η Τουρκία δέχεται «ισχυρά μηνύματα» και «ηχηρά χαστούκια». Και δεν μετακινήθηκε ίντσα από τις θέσεις της. Αντίθετα καθίσταται συνεχώς και περισσότερο προκλητικότερη, πιο επικίνδυνη και πιο αδιάλλακτη.

Αυτή η φαρσοκωμωδία εις βάρος της νοημοσύνης των πολιτών, πρέπει να τερματισθεί. Δεν είναι αρκετά τα «ισχυρά μηνύματα» να ανακόψουν την επιδρομή της. Ένα είναι το ισχυρό μήνυμα: Οι κυρώσεις και τα μέτρα. Αλλά ούτε από τη δική μας Κυβέρνηση, εκδηλώνεται τέτοια πρόθεση, ούτε η διεθνής κοινότητα και οι ξένες κυβερνήσεις και οι οργανισμοί προσανατολίζονται προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο καιρός περνά και όπως συνέβη και με την κατοχή της γης μας, η Κυβέρνηση, τα ΜΜΕ και ο λαός, χωνεύουν πλέον τη νέα κατάσταση που δημιουργείται στη θάλασσα. Θα περάσει ο καιρός, τα τουρκικά πολεμικά θα συνεχίσουν να μένουν εκεί, Κυβέρνηση και λαός επέστρεψαν ήδη στη ρουτίνα της καθημερινότητας, και τελικά η τουρκική επιδρομή θα ξεχαστεί, και όπως έχει μονιμοποιηθεί η κατοχή στη στεριά θα μονιμοποιηθεί και η κατοχή στη θάλασσα. Ως τότε και ως το επόμενο τουρκικό κτύπημα, ας χορτάσει ο κόσμος με τα «ισχυρά μηνύματα»...

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ
Εκροές και ανεργία
Πέρασαν τα τεστ αντοχής οι τράπεζες, αλλά τον περασμένο Σεπτέμβριο σημειώθηκε το μεγαλύτερο ποσό εκροής καταθέσεων από τον Ιούλιο του 2013. Την ίδια στιγμή, οι μακροχρόνιοι άνεργοι ανήλθαν στις 20 χιλιάδες, αλλά, κορόιδα, η ανεργία άρχισε να αποκλιμακώνεται. Επειδή ούτε το Υπουργείο Οικονομικών ούτε το Τμήμα Στατιστικής δεν σας λένε ότι η «μείωση» της ανεργίας οφείλεται στο γεγονός ότι αυτές οι 20 χιλιάδες μακροχρόνιων ανέργων που σταμάτησαν να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, τερμάτισαν και τις επισκέψεις τους στα Γραφεία Εξευρέσεως Εργασίας. Μαζί, βεβαίως, με όλους τους άλλους που έχουν μεταναστεύσει.


Top