Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Η γενναία παραδοχή του Άντρου Κυπριανού

Η γενναία παραδοχή του Άντρου Κυπριανού

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Μήτρα που γεννά διαπλοκές και διαφθορά, κυβερνήσεις και πολιτικά κόμματα. Δεν κρύφτηκε πίσω από το δάκτυλό του ο Άντρος Κυπριανού. Και δεν προσπάθησε να βγάλει το κόμμα του κούπα άπανη.

Ούτε προσπάθησε, όπως κάνουν οι περισσότεροι πολιτικοί ηγέτες, να δηλώσει πως «και οι άλλοι κάνουν χειρότερα». Δήλωσε με παρρησία πως τα φαινόμενο διαπλοκής και διαφθοράς άγγιξαν και το ΑΚΕΛ. Και τόνισε πως για να μπορεί το κόμμα του να μιλά και να καταπολεμά αυτά τα συμπτώματα, πρέπει πρωτίστως το ίδιο να είναι καθαρό.

Δεν ακούσαμε κανέναν πολιτικό ηγέτη άλλου κόμματος να ομολογεί τη διαφθορά και τη διαπλοκή, που εκδηλώνεται μέσα στο δικό του κόμμα. Και τα πλείστα κόμματα, ιδιαίτερα εκείνα που κυβέρνησαν, είναι βουτηγμένα ώς τον λαιμό στη διαφθορά και στη διαπλοκή. Αν αναζητήσει κανείς πού ανήκουν όσοι είτε καταδικάστηκαν, είτε διεξάγονται εναντίον τους ποινικές έρευνες, θα αντιληφθεί την αλήθεια.

Τα πράγματα είναι τόσο καθαρά, ώστε το να αποκρύβονται από τους ηγέτες των κομμάτων μοιάζει με προσπάθεια της στρουθοκαμήλου, να κρύψει τον λαιμό της μέσα στην άμμο. Ο κόσμος γνωρίζει, αηδιάζει και αποστρέφει το πρόσωπό του από αυτά τα καρκινώματα της δημοκρατίας, τα οποία μετονόμασαν σε κύτταρα δημοκρατίας.

Όχι λίγες φορές, ακόμη και Πρόεδροι της Δημοκρατίας, προσπάθησαν να καλύψουν παρανομούντες συνεργάτες τους, αρχηγοί κομμάτων επεχείρησαν να αθωώσουν ένοχα στελέχη τους και όχι λίγες φορές διαπλεκόμενοι έλαβαν, ως αντίτιμο της διαπλοκής τους, την επιβράβευση. Και υπήρξαν και έντιμοι αξιωματούχοι, οι οποίοι υπέβαλαν παραιτήσεις, όταν οι φωνές τους για κάθαρση και εκδίωξη κάποιων δεν εισακούστηκαν.

Ο Άντρος Κυπριανού δεν απέκρυψε όσα άλλωστε ο κόσμος γνωρίζει και οι ψηφοφόροι του κόμματος σιγοψιθυρίζουν στα καφενεία και στους συλλόγους. Ίσως γνωρίζει περισσότερο, ως ηγέτης του ΑΚΕΛ, τη διαπλοκή και τη διαφθορά που άγγιξε κάποιους μέσα στο κόμμα. Και τολμά να το παραδεχθεί. Και πρέπει, ακόμη, να τολμήσει να καθαρίσει το κόμμα από τα σάπια μήλα. Δικαίως λέγει ότι δεν μπορεί το ΑΚΕΛ να παρουσιάζεται σημαιοφόρος κατά τέτοιων σαθρών φαινομένων, χωρίς το ίδιο να είναι καθαρό. Άρα, πρέπει να ξέρει τι οφείλει να κάνει...

Η κοινωνία δεν ανέχεται, πλέον, αυτά τα φαινόμενα, τα οποία έχουν οδηγήσει σε κατάρρευση αξιών, αρχών, θεσμών και του ίδιου του κράτους. Φαινόμενα που έπαυσαν προ πολλού να αποτελούν φαινόμενα, αλλά καθημερινότητα. Η κοινωνία απαιτεί να υπάρξουν καθάρσεις και τιμωρίες. Αλλά με απογοήτευση και θυμό παρακολουθεί να αναπτύσσονται και να πολλαπλασιάζονται τα φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς. Και όχι μόνο να πολλαπλασιάζονται, αλλά και να καλύπτονται.

Οι κυβερνήσεις και τα πολιτικά κόμματα είναι η μήτρα που γεννά τη σήψη, τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Διότι δεν υπάρχουν, πλέον, άνθρωποι οι οποίοι αντιμετωπίζουν την πολιτική και την ανάληψη κρατικών αξιωμάτων ως λειτούργημα και ως προσφορά προς τον λαό. Αλλά τη θεωρούν ως ευκαιρία πλουτισμού. Δεν ισοπεδώνουμε τα πράγματα. Υπάρχουν και οι έντιμοι και εκείνοι οι οποίοι συνειδητοποιούν το μέγεθος και το χρέος της αποστολής τους. Που είναι η εξυπηρέτηση του λαού, και όχι η ευκαιρία για προσωπική προβολή και πλουτισμό.

Αν οι ίδιοι οι Πρόεδροι της Δημοκρατίας, οι ηγέτες των κομμάτων, οι Υπουργοί, οι έχοντες εξουσία, δεν επιδείξουν έμπρακτα τη βούλησή τους για να αποβάλουν τη διαφθορά και τη διαπλοκή μέσα στις κυβερνήσεις τους, μέσα στα κόμματά τους, μέσα στις υπηρεσίες των οποίων προΐστανται, αν σταματήσουν την τακτική της ένοχης σιωπής, της συγκάλυψης και των παρανομιών συνεργατών, στελεχών και υφισταμένων τους, αν πρώτιστα δεν παραδεχθούν δημόσια ότι υπάρχουν αυτά τα φαινόμενα μέσα στις τάξεις τους, τότε δεν υπάρχει τρόπος καταπολέμησης αυτών των φαινομένων. Θα συνεχίζονται και θα πολλαπλασιάζονται.

Ας βγουν, λοιπόν, δημόσια, όλοι αυτοί να παραδεχθούν τη σήψη μέσα στους κόλπους των σωμάτων που κυβερνούν, όπως έπραξε ο Άντρος Κυπριανού και ας πάρουν το νυστέρι. Το μαχαίρι δεν μπορεί να μπαίνει στο κόκκαλο μόνο φραστικά. Αλλά και στην πράξη...

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ
Τα παιδία παίζει

Ο κόσμος καίγεται και τα παιδία παίζει. Δημήτρης Χριστόφιας και Σωκράτης Χάσικος δεν είχαν δουλειά να κάνουν, από του να βγάλουν τα απωθημένα τους, ο ένας εις βάρος του άλλου. Η Κύπρος δέχεται δεύτερη εισβολή, ο κόσμος υποφέρει από την οικονομική κρίση και αυτοί ακονίζουν τα προσωπικά τους ξίφη...


Top