
Έτσι πανηγύριζε και ο Σταυράκης...
Κωστάκης Αντωνίου
20.06.2014
O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.
Κτυπούν καμπάνες επειδή μας φορτώνουν με νέα χρέη
Συνάδελφος μάς υπενθύμισε χθες, τα πανηγύρια που έστηνε ο Χαρίλαος Σταυράκης, κάθε φορά που φόρτωνε το κράτος και τους πολίτες του, με νέα δάνεια. Συγκαλούσε δημοσιογραφικές διασκέψεις και θριαμβολογούσε για το νέο δάνειο που εξασφάλισε και το "ζεστό χρήμα" που θα διοχέτευε στην αγορά. Στην ουσία, αυτό το "ζεστό χρήμα" , θα διοχετεύετο στη μαύρη τρύπα των πληρωμών των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και των συντάξεων.
Παρόμοιους πανηγυρισμούς και θριαμβολογίες, παρακολουθεί σήμερα ο πολίτης από τους νυν κυβερνώντες. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Οικονομικών, ο ΔΗΣΥ, ακόμη και τα κόμματα, πανηγυρίζουν για την έξοδο στις αγορές και για τους νέους δανεισμούς που εξασφαλίζονται.
Θυμόμαστε επίσης, τη χαρακτηριστική δήλωση τραπεζίτη, στην Ερευνητική Επιτροπή για την Οικονομία: "Με ένα τηλεφώνημα, μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε δάνειο 100 εκ. ευρώ".
Δάνειο στο δάνειο, χρέος στο χρέος, βουλιάξαμε τα δημόσια οικονομικά και οδηγηθήκαμε στην κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα.
Τώρα, επαναλαμβάνεται το ίδιο σκηνικό. Θριαμβολογία επί θριαμβολογίας ότι μπαίνουμε στην αγορά, τα ομόλογα μας πάνε πρίμα και το μέλλον μας διαγράφεται ρόδινο.
Το ερώτημα που φορτικά υποβάλλουμε και κανένας Πρόεδρος και κανένας Υπουργός Οικονομικών, δεν απαντά είναι απλό: Τι θα μπει στην τσέπη του ανέργου, του σιτιζόμενου στα κοινωνικά παντοπωλεία, του νοικοκύρη που θα χάσει το σπίτι του, του μικρομεσαίου επιχειρηματία που βουλιάζει, όλων γενικά των ανθρώπων που δυστυχούν, από αυτή την έξοδο στις αγορές;
Ουδείς αρμόδιος απαντά. Απλώς επικεντρώνονται στα κέρδη που θα έχουν το κράτος και οι τράπεζες.
Αλλά, ποια άσπρη μέρα είδε ο δυστυχής πολίτης από τα κέρδη του κράτους και των τραπεζών; Είδε να επανέρχονται έστω και ένα μέρος των κουρεμένων επιδομάτων του; Είδε να μειώνονται τα επιτόκια; Είδε να παραχωρούνται δάνεια; Είδε να διασώζεται η μικρομεσαία επιχειρήση του; Είδε να αναδιαρθρώνεται, στο βαθμό που μπορεί να αποπληρώνει το στεγαστικό του δάνειο; Είδε ο άνεργος να δημιουργούνται προϋποθέσεις τερματισμού της ανεργίας του;
Τίποτε από όλα αυτά. Η έξοδος στις αγορές, δεν θα προσφέρει τίποτε στον πολίτη. Το "ζεστό χρήμα", θα μπει στα ταμεία των τραπεζών, οι οποίες θα συνεχίσουν να πολιτεύονται με τον ίδιο τρόπο που πολιτεύονται. Ακούσαμε τι είπε ο Αβέρωφ Νεοφύτου για τις αναδιαρθρώσεις δανείων. Τράπεζες και Συνεργατισμός έχουν κάνει θρύλαψα τις οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας και αντί να διευκολύνουν τους ανθρώπους, τους φορτώνουν περισσότερο βάρος.
Συνεπώς, η κυβέρνηση δεν έχει κανένα λόγο να πανηγυρίζει για την έξοδο στις αγορές και επειδή φορτώνει τον ήδη γονατισμένο πολίτη, με νέα χρέη. Δεν μπορεί να θριαμβολογεί επειδή ξεκινά ένα νέο φαύλο κύκλο δανεισμού. Θα δικαιούται να πανηγυρίζει όταν μειώσει την ανεργία, ανοίξει θέσεις, διαλύσει τα κοινωνικά παντοπωλεία, επαναφέρει ζωτικά επιδόματα επιβίωσης σε ευπαθείς ομάδες, υποχρεώσει τις τράπεζες και τον Συνεργατισμό, να αρχίσουν να εξυπηρετούν και να διευκολύνουν τον πολίτη και όχι να αυξάνουν με τεχνητές και πονηρές μεθοδεύσεις τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια για να του φάνε το σπίτι του.
Η οικονομία βρίσκεται ακόμη στα μαύρα χάλια της. Ενα μεγάλο μέρος της κοινωνίας, δυστυχεί. Ο δανεισμός από τις ξένες αγορές, δεν σημαίνει τίποτε για τους ανθρώπους. Ο Γολγοθάς συνεχίζεται. Και παρά τις αισιόδοξες εκτιμήσεις των κυβερνώντων, η Κύπρος, σύμφωνα με την τριμηνιαία έρευνα της ΕΥ Εurozone Forecast-EEF), συγκαταλέγεται μαζί με την Ελλάδα και την Ιταλία, στις ασθενέστερες οικονομίες της ευρωζώνης. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές της κυπριακής οικονομίας είναι αβέβαιες και κάποια σημεία ανάκαμψης θα αρχίσουν να διαφαίνονται το 2016.
Ως τότε δεν γνωρίζουμε πόσοι νέοι θα είναι στην Κύπρο και πόσοι θα είναι οι άστεγοι...
ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ
Αρχιεπισκοπικά μαργαριτάρια
"Με τέτοιο επιστημονικό υλικό που διαθέτει η πατρίδας μας, η Κύπρος θα ζήσει. Και με τέτοιο μορφωτικό επίπεδο, η οικονομική ανάπτυξη θα συνεχιστεί" δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος. Πάλιν λέει ό,τι θέλει. Διότι αν η Κύπρος είχε τόσο υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό δεν θα πτώχευε, εν ριπή οφθαλμού. Δεν αντελήφθη ακόμη ο Αρχιεπίσκοπος, ότι σε όλους τους τομείς έχουν κυριαρχήσει οι μετριότητες και οι ανίκανοι ημέτεροι, έχουν παραμερισθεί τα φωτεινά μυαλά, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε στη χρεοκοπία σε όλους τους τομείς. Αλλά Αρχιεπίσκοπος είναι, ό,τι θέλει λέει...
Τα ακίνητα της εβδομάδας
