
Το ΑΚΕΛ οφείλει να γίνει σεμνότερο
Κωστάκης Αντωνίου
19.06.2014
O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.
Η μηδενιστική αντιμετώπιση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και οι ευθύνες έναντι των δυσπραγούντων πολιτών
Μετά από τόσες δεσμεύσεις που ακούσαμε και δεν εκπληρώθηκαν, μετά από τόσα μέτρα που εξαγγέλθηκαν και δεν απέδωσαν, δικαιούμαστε να είμαστε επιφυλακτικοί και έναντι της εξαγγελίας για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Επιφυλακτικοί, αλλά όχι αρνητικοί. Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε πώς θα δουλέψει, πόσο θα βοηθήσει, ή όχι, τους ανθρώπους που θα το λάβουν, πόσο καλά οργανωμένο είναι το Υπουργείο Εργασίας το οποίο υπήρξε εμπνευστής, διαχειριστής και διεκπεραιωτής αυτού του σχεδίου.
Όμως, δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε αρχικά την ικανοποίησή μας, επειδή φαίνεται να είναι το πρώτο ουσιαστικό μέτρο το οποίο λαμβάνει η Κυβέρνηση υπέρ του απλού ανθρώπου. Μέχρι σήμερα, εκδηλωνόταν μονάχα μέριμνα για τις τράπεζες, για το κεφάλαιο, για τους αξιωματούχους της Κυβέρνησης, για τους προνομιούχους, για τους ευνοούμενους. Ο απλός άνθρωπος δεν ήταν στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής. Ελπίζουμε πως το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα θα αποτελέσει στροφή στην κυβερνητική πολιτική και θα δει και άσπρη μέρα ο άνθρωπος, ο άνεργος, ο σιτιζόμενος στα κοινωνικά παντοπωλεία, ο πολύτεκνος, ο συνταξιούχος πείνας.
Χαιρετίζουμε, ως καλή αρχή, την εξαγγελία του μέτρου, αλλά θα αναμένουμε να δούμε πόσο θα ικανοποιεί τις στοιχειώδεις ανάγκες των ευπαθών ομάδων, και πόσο μπορεί να συνεισφέρει στην ανακούφιση των δυσπραγούντων, ώστε να το κρίνουμε.
Αρνητική, όμως, έκπληξη προκαλεί η αντιμετώπιση από πλευράς ΑΚΕΛ της εξαγγελίας της Κυβέρνησης και ο μηδενιστικός τρόπος με τον οποίο αντιδρά η αντιπολίτευση. Προτού καλά-καλά αναγνώσουν το νομοσχέδιο, ξιφούλκησαν κατά του μέτρου. Η πρώην Υπουργός Εργασίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους, ο Γ.Γ. της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης έσπευσαν αμέσως να απορρίψουν και τη φιλοσοφία και το περιεχόμενο του σχεδίου. Η δε «Χαραυγή» προανήγγειλε σε κύριο θέμα της ότι το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα καθιστά τους φτωχούς φτωχότερους και δεν εξασφαλίζει αξιοπρεπή διαβίωση.
Το ΑΚΕΛ δικαιούται να έχει τις μελέτες του και στη βάση αυτών να διαμορφώνει άποψη. Όλα θα κριθούν στην πορεία και εκ της εφαρμογής του μέτρου. Όμως το ΑΚΕΛ οφείλει, προτού μιλήσει και προτού κρίνει, να σταθμίσει και τις δικές του ευθύνες και τι έπραξε, ή παρέλειψε να πράξει, ώστε να μη φθάσουμε εδώ που φτάσαμε. Οφείλει να αναγνωρίσει ότι με τη μη στοχευμένη κοινωνική πολιτική του, τις αμελέτητες γενναιόδωρες προσφορές και επιδόματα που παρείχε ακόμη και σε εκατομμυριούχους, συνέβαλε ώστε τα δημόσια οικονομικά να υποστούν αφαίμαξη, τα ταμεία να αδειάσουν και αν σήμερα οι ευπαθείς ομάδες δυστυχούν, δεν είναι άμοιρη ευθυνών η διακυβέρνησή του.
Δεν απαλλάσσουμε ευθυνών τη σημερινή κυβέρνηση, αλλά δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι είχε παραλάβει από την προηγούμενη μίαν ανεύθυνη διαχείριση, η οποία οδήγησε το κράτος κοντά στη χρεοκοπία. Δεν απαλλάσσεται της ευθύνης η σημερινή Κυβέρνηση η οποία αγνόησε και αδίκησε τον απλό άνθρωπο, και επικεντρώθηκε σε προσφορές στους έχοντες και κατέχοντες. Αλλά το ΑΚΕΛ πρέπει, σε κάποια στιγμή, να αναγνωρίσει και να αναλάβει και τη δική του τεράστια ευθύνη, ως πρωταίτιο της δυστυχίας στην οποία βυθίστηκε ο εργαζόμενος, ο νέος, ο συνταξιούχος, ο πολύτεκνος.
Και να συμπεριφέρεται τουλάχιστον πιο σεμνά και πιο εποικοδομητικά στην προσπάθεια να ανακουφιστούν τα μεγάλα θύματα της δικής του πολιτικής. Η άρνηση, ο μηδενισμός και η απόρριψη, ακόμη και σε θέματα όπου η Κυβέρνηση επιχειρεί να προσφέρει κάποιο βάλσαμο στις πολλές πληγές των αδικημένων της κοινωνίας, δεν αποτελεί στήριξη στον απλό άνθρωπο. Και ούτε προσφέρει βαθμούς στο ΑΚΕΛ. Αντίθετα. Είναι δυνατόν να προκαλεί και μεγαλύτερη δυσφορία μέσα στους πολίτες. Και το μόνο που εισπράττει το κόμμα είναι η απάντηση, «για δες ποιοι μιλούν...».
ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ
Ακατάλληλη
Είναι η κατάλληλη ώρα, τώρα, Πρόεδρε Αναστασιάδη, να μιλάς για ένταξη στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, όταν η Ε.Ε. δεν μπορεί να έχει μία κοινή πολιτική σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, και υπερισχύει το συμφέρον του κάθε έθνους και όχι το κοινοτικό; Και είναι η κατάλληλη στιγμή να αναφέρεσαι σε ένταξη στο ΝΑΤΟ, όταν πριν από μερικές μέρες διαβεβαίωνες τη Ρωσία για τις καλές σου προθέσεις;
Τα ακίνητα της εβδομάδας
