Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Μία άλλη «ιστορική επίσκεψη» που κατέληξε σε εμπαιγμό

Μία άλλη «ιστορική επίσκεψη» που κατέληξε σε εμπαιγμό

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Οι ύμνοι Μέρκελ στον Χριστόφια, οι προεκλογικές ψευδαισθήσεις Αναστασιάδη, το γερμανικό κούρεμα και το νέο διπλωματικό «νενικήκαμεν»

Ο κυπριακός Ελληνισμός χόρτασε από λόγια και εύσημα ξένων ηγετών και θριαμβολογίες δικών του ηγετών, ότι κερδίζει έδαφος παντού η υπόθεσή του. Έγινε δύσπιστος και, εν πολλοίς, άπιστος Θωμάς. Και όχι αδίκως. Διότι ουδέποτε είδε τα λόγια και τα εύσημα να μετατρέπονται σε πράξεις υπέρ της δικαίωσής του. Σχεδόν κατά κανόνα, μετατρέπονται σε εμπαιγμό και αλάτισμα των πληγών του. Με αφορμή την επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στη Γερμανία, τις θριαμβολογίες για σύναψη «στρατηγικής συμμαχίας» και περί στήριξης των κυπριακών αιτημάτων από τη Γερμανίδα Καγκελάριο, φρεσκάρουμε τη μνήμη των αναγνωστών για παρόμοιες θριαμβολογίες και παρόμοιες διαβεβαιώσεις και στηρίξεις από την Άγκελα Μέρκελ.

Στις 11 Ιανουαρίου 2011, η Άγκελα Μέρκελ πραγματοποίησε μονοήμερη επίσκεψη στην Κύπρο. Η επίσκεψη χαρακτηρίστηκε ιστορική (όπως τώρα η επίσκεψη Αναστασιάδη), τόσο από πλευράς σημειολογίας, όσο και από πλευράς αποτελέσματος. Για πρώτη φορά, Καγκελάριος της Γερμανίας επεσκέπτετο το νησί. Και για πρώτη φορά ακούστηκαν, από γερμανικής πλευράς, τόσο έντονοι λόγοι υπέρ της Κύπρου και τόσο σκληροί κατά της Τουρκίας. Ο Δημήτρης Χριστόφιας τη φίλεψε με λεμόνια από τους κήπους του Προεδρικού, την έστειλε στην «πράσινη γραμμή» για να δει το τείχος της Λευκωσίας και εδώ, όλους, μας κατέλαβε άκρατος ενθουσιασμός, επειδή διαβλέπαμε ότι αποκτήσαμε ισχυρό φίλο, προστάτη των δικαίων μας στο Κυπριακό, και θεραπευτή των πληγών μας στο οικονομικό.

Στην κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη, η Άγκελα Μέρκελ έπλεξε το εγκώμιο του τότε Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια και κατήγγειλε την τουρκική πλευρά ότι δεν επιδεικνύει διάθεση συμβιβασμού. Καταγράφουμε τι είπε επί λέξει, απευθυνόμενος προς τον κ. Χριστόφια: «Εκτιμούμε ιδιαίτερα το θάρρος σας, τη δημιουργικότητα που δείχνετε και την πρωτοβουλία που αναλαμβάνετε προς επίλυση του προβλήματός σας. Βλέπουμε πως εσείς κάνετε πολλά βήματα και βλέπουμε επίσης πως η τουρκική πλευρά δεν ανταποκρίνεται δεόντως. Τα δικά σας βήματα δείχνουν ότι εσείς είσαστε έτοιμος να κάνετε ένα συμβιβασμό. Εμείς θα σας στηρίξουμε όσο μπορούμε στην οδό αυτή που πήρατε για την επίλυση του προβλήματος».

Ασφαλώς, ούτε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη δεν αναφέρθηκε με τόσους θερμούς λόγους η κ. Μέρκελ...
Δεσμεύτηκε επίσης ότι «όποτε έχω την ευκαιρία θα μιλώ με τους επισήμους στην Τουρκία, τόσο με τον Πρωθυπουργό όσο και με τους Υπουργούς που συναντώ, για να βοηθήσουμε στις προσπάθειές σας».
Σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, και σε ερώτηση πόσο συμβατή είναι η τουρκική κατοχή στην Κύπρο με την πορεία ένταξης της Τουρκίας, η κ. Μέρκελ απάντησε: «Έχουμε επίγνωση των δυσκολιών που υπάρχουν και γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο έχουμε βάλει πολλούς περιορισμούς στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Ενόσω η Τουρκία δεν εφαρμόζει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας, δεν μπορεί να κλείσει κανένα κεφάλαιο και δεν έχει κλείσει μέχρι τώρα. Επίσης, υπάρχουν οκτώ κεφάλαια τα οποία ούτε καν μπορούν να ανοίξουν».

Η κ. Μέρκελ επισκέφθηκε ξανά την Κύπρο, λίγο πριν από τις τελευταίες προεδρικές εκλογές, μαζί με άλλους συντηρητικούς Ευρωπαίους ηγέτες, προκειμένου να στηρίξουν την υποψηφιότητα Αναστασιάδη. Ο τελευταίος χρησιμοποίησε τη σύναξη για να εντυπωσιάσει το εκλογικό σώμα και δήλωσε πως οι διασυνδέσεις του με την κ. Μέρκελ και Ευρωπαίους ηγέτες θα συνέβαλλαν στην καλύτερη αντιμετώπιση των οικονομικών δυσκολιών. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Η Γερμανία της «φίλης» Μέρκελ πρωτοστάτησε στη λήψη των πιο επαχθών μέτρων κατά του κυπριακού λαού, στο κούρεμα των καταθέσεών του και, βεβαίως, έβαλε και το πιστόλι στον κρόταφο του ομοϊδεάτη της.

Δίδαγμα: Ποτέ μην πιστεύετε στις φιλοφρονήσεις των ξένων ηγετών, στις υποσχέσεις τους και στις προσωπικές φιλίες. Τα δικά τους εθνικά συμφέροντα προωθούν και καλά κάνουν. Δεύτερο: Μην πιστεύετε στις θριαμβολογίες των δικών μας ηγετών, μετά από κάθε συνάντηση με ξένους ηγέτες. Επικοινωνιακά παιγνίδια παίζουν.


Top