Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Οι μύθοι Κασουλίδη περί "αρίστων οιωνών"

Οι μύθοι Κασουλίδη περί "αρίστων οιωνών"

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.


Τι είπε στην "Ντι Βελτ" και πώς τα ανέτρεψε στο Λονδίνο. Οι μέχρι στιγμής 7 πληγές του κοινού ανακοινωθέντος
 
Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα "Ντι Βέλτ" (15 Απριλίου 2014), δήλωσε με αυτοπεποίθηση: "Αυτήν τη φορά, οι οιωνοί είναι καλύτεροι απ΄ ό,τι παλαιότερα για την επίλυση του Κυπριακού. Αυτό που διαφέρει στη νέα προσπάθεια είναι ότι και οι δύο πλευρές είναι αποφασισμένες να μην επαναλάβουν τα σφάλματα του παρελθόντος", σημειώνοντας πως "για πρώτη φορά συνομιλούμε απευθείας με την Τουρκία".
 
Του υποδείξαμε, τότε, ότι προβαίνει σε λανθασμένες εκτιμήσεις, ότι οι οιωνοί είναι χειρότεροι από κάθε προηγούμενη φορά και ότι δεν επιτρέπεται Υπουργός Εξωτερικών της Δημοκρατίας, να έρχεται και να αποενοχοποιεί την Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς των κατεχομένων, ότι δήθεν είναι αποφασισμένοι να μην επαναλάβουν τα σφάλματα του παρελθόντος. Η δήλωση καταδεικνύει παντελή και απαράδεκτη άγνοια των τουρκικών στρατηγικών σχεδίων κατά της Κύπρου, ασυγχώρητη για έναν έμπειρο διπλωμάτη, όπως ο κ. Κασουλίδης.
 
Την περασμένη Τρίτη 29 Απριλίου, ο κ. Κασουλίδης, σε ομιλία του στη Νεολαία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων Βρετανίας, ήλθε και αναίρεσε όλα όσα είπε στην "Ντι Βελτ". Είπε: "Η διαδικασία διερεύνησης αποκάλυψε πως τις δύο πλευρές χωρίζει σημαντική απόσταση σε πολλά θέματα. Επομένως κάθε προσπάθεια να παρουσιαστεί μία ρόδινη εικόνα της παρούσας κατάστασης, είναι μόνο ένα προπέτασμα καπνού για να καλύψει τις μαξιμαλιστικές θέσεις που καταθέτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η τουρκοκυπριακή πλευρά".
 
Πάνε, τελικά, περίπατο οι "άριστοι οιωνοί". Αλλά γιατί ο κ. Κασουλίδης επικρίνει όσους δίνουν μία "ρόδινη εικόνα" και δημιουργούν "προπέτασμα καπνού για να καλύψουν τις μαξιμαλιστικές θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς"; Τον εαυτό του πρέπει να μέμφεται, όταν συνοδοιπορώντας με τους ηγέτες των κατεχομένων σε αισιόδοξες δηλώσεις, τους αποενοχοποιούσε, ότι τάχατες είναι αποφασισμένοι να μην επαναλάβουν τα λάθη του παρελθόντος.
 
Είναι στιγμές που διερωτάται κάποιος, πόση εμπιστοσύνη μπορεί ο λαός να τρέφει προς όσους χειρίζονται το εθνικό θέμα, όταν αγνοούν πλήρως την τουρκική στρατηγική, τις αποδεδειγμένες πλειστάκις τουρκικές προθέσεις στο Κυπριακό, και τι είδους λύση θέλει η Τουρκία. Πόση εμπιστοσύνη μπορεί ο λαός να τρέφει στους κυβερνώντες, όταν δεν διαθέτουν τη στοιχειώδη διορατικότητα να αντιληφθούν ότι το κοινό ανακοινωθέν που συμφώνησαν με τον Έρογλου, είναι αδύνατο να οδηγήσει σε βιώσιμη λύση, παρά μόνο θα καταλήξει είτε σε έναν χρονοβόρο διάλογο κωφών, είτε σε νέο αδιέξοδο είτε σε τουρκική λύση.
 
Τι απέφερε ώς τώρα το κοινό ανακοινωθέν;
1. Την εμμονή της τουρκικής πλευράς σε συνομοσπονδιακή λύση.
2. Την αναβάθμιση των αξιωματούχων του ψευδοκράτους, οι οποίοι μπορούν να εισέρχονται τώρα στον Λευκό Οίκο και να συνομιλούν με συμβούλους του Προέδρου Ομπάμα, και στο Κρεμλίνο πανηγυρίζοντες για θεσμοθέτηση, για πρώτη φορά, των σχέσεων Ρωσίας - ψευδοκράτους.
3. Την παραχώρηση 40 χιλιάδων "υπηκοοτήτων" σε Τούρκους εποίκους.
4. Τη διαγραφή της Κυπριακής Δημοκρατίας από τη λίστα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών και την κατάργηση της βίζας για όσους Ελληνοκυπρίους θέλουν να επισκεφθούν την Τουρκία, εκτός και αν αποποιηθούν το κράτος τους και δηλώσουν υπήκοοι της ανύπαρκτης οντότητας "της ελληνοκυπριακής διοίκησης νότιας Κύπρου".
5. Την αναβάθμιση της "Επιτροπής Αποζημιώσεων", ώστε να προσφεύγουν σε αυτήν Τουρκοκύπριοι κάτοχοι περιουσιών στα ελεύθερα εδάφη.
6. Την τελευταία ρηματική διακοίνωση της Άγκυρας στον Γ.Γ. του ΟΗΕ, για τη συμφωνία οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας Τουρκίας - ψευδοκράτους.
7. Τους καθημερινούς περιπάτους τουρκικών πολεμικών σκαφών και του "Μπαρμπαρός" στην κυπριακή ΑΟΖ.
Αυτά μέχρι στιγμής. Τα χειρότερα έπονται.
 
ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ
Ο φωστήρας
Ένας εκ των φωστήρων της υποστήριξης της πολιτικής Αναστασιάδη και του κοινού ανακοινωθέντος, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο οποίος από την πρώτη στιγμή πρόσφερε τη στήριξή του στη συμφωνία με τον Έρογλου, έρχεται τώρα και δηλώνει πως "οι συνομιλίες κάπου θα μπλοκάρουν, επειδή οι Τούρκοι θέλουν τα πάντα". Καλά, όταν καλούσε το ποίμνιο να υποστηρίξει τις συνομιλίες, δεν μπορούσε να αντιληφθεί ότι το κοινό ανακοινωθέν οδηγούσε κατευθείαν σε μπλοκάρισμα των συνομιλιών, και όχι σε λύση; Χρεοκόπησε και ως μετά Χριστόν προφήτης.

Top