Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Αν αυτός ήταν διάλογος, τι είναι το μασκαραλίκι;

Αν αυτός ήταν διάλογος, τι είναι το μασκαραλίκι;

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Η τριανδρία μάς άφησεν αγγονίν θανατηφόρες παραχωρήσεις και αμέτρητους εξευτελισμούς του κυπριακού κράτους και του κυπριακού Ελληνισμού

H τριανδρία της ενδοτικής σχολής εσύρθη εξευτελισμένη και παραδομένη στο δείπνο της Κυριακής, για να μετρήσει εάν η... θετική ρητορική του Ακιντζί είχε αντανάκλαση και στο τραπέζωμα που διοργάνωσε ο Έιντε, συναινούντος του Προέδρου Αναστασιάδη και ενεργά συνεργούντων των Αβέρωφ Νεοφύτου και Άντρου Κυπριανού.

Εσύρθη στο τραπέζι εξευτελισμένη, αφού προηγουμένως αποδέχθηκε να ικανοποιήσει τον όρο του κατοχικού ηγέτη, να ακυρώσει μία λαμπρή σελίδα ιστορίας του κυπριακού Ελληνισμού, συρόμενη στα κατεχόμενα, δειπνούσα σε άγνωστο και μη αποκαλυπτόμενο μέρος, με τον κατακτητή, δικαιώνοντάς τον και ακυρώνοντας αποφάσεις της νόμιμης Βουλής του κράτους. Έστειλε, μέσα και έξω, το μήνυμα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι εκλιπούσα και υποχείρια των εντολών του κάθε εγκαθέτου της Άγκυρας.

Εσύρθη στο δείπνο ο νόμιμος Πρόεδρος του κράτους και εισέπραξε νέα ταπείνωση από τον Ακιντζί. Ξεκάθαρα τού είπε περίπου «αδελφέ Νίκο, η ελληνοκυπριακή πλευρά ικανοποίησε κατά 90% τους όρους μας. Αυτό δεν μας ικανοποιεί. Θέλουμε πλήρη ικανοποίηση και ακύρωση της απόφασης, προκειμένου να ευαρεστηθώ να επιστρέψω στις συνομιλίες».

Τώρα θα στρωθούν εκ νέου στη «δουλειά» ο Αβέρωφ και ο Άντρος. Και την ερχόμενη Παρασκευή θα ικανοποιήσουν πλήρως τον κατοχικό ηγέτη, υπερψηφίζοντας στην Ολομέλεια της Βουλής τον Νόμο Ακιντζί, για ακύρωση της εθνικής ιστορίας του τόπου. Η κακή τη μοίρα ηγέτες των δύο μεγάλων κομμάτων, ανιστόρητοι και ημιμαθείς, δεν γνωρίζουν καν ποιον αντίπαλο έχουν μπροστά τους.

Δεν γνωρίζουν πως η Τουρκία, διά μέσου της Ιστορίας, αποτελεί ένα αδηφάγο θηρίο που, όση τροφή κι αν του προσφέρεις, δεν ικανοποιείται. Συνεχώς ζητά περισσότερη. Ούτε γνωρίζουν πως η Τουρκία ουδέποτε σεβάστηκε συμφωνίες. Ας ανατρέξουν στην ιστορία του Κυπριακού.

«Ο διάλογος πρέπει να συνεχιστεί», δηλώνουν με μια φωνή, Αβέρωφ και Άντρος. Αλλά εάν αυτό που διεξάγουν εδώ και τέσσερα χρόνια είναι διάλογος, τότε τι συνιστά το μασκαριλίκι;

Έχασαν, τόσο ο Πρόεδρος, όσο και οι ηγέτες των δύο μεγάλων κομμάτων, την επαφή με την πραγματικότητα. Έχουν καθηλωθεί σε έμμονες ιδέες και καιροσκοπικές αναζητήσεις δικαίωσης.

Από τα τρία Μον Πελεράν και τη Γενεύη, οι Τούρκοι είχαν δείξει τις προθέσεις τους και κατέθεσαν τα διαπιστευτήριά τους. Με χίλια ζόρια έδωσαν χάρτη στο εδαφικό. Χάρτη που θα έπρεπε ν' αποτελέσει τροφή για το σκυβαλοφόρο του Προεδρικού. Χάρτη, ο οποίος άφηνε εκτός επιστροφής το μεγαλύτερο μέρος των προσφύγων και εκτός ελληνικής διοίκησης τη Μόρφου και άλλα σημαντικά εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Και η τριανδρία Αναστασιάδη-Αβέρωφ-Άντρου πανηγύριζε. Προς τι; Επειδή η τουρκική πλευρά έδωσε χάρτη! Ωσάν και σημασία είχε η κατάθεση χάρτη, αλλά όχι το περιεχόμενό του. Πήγαν εξευτελισμένοι στη Γενεύη. Με το μεγάλο ψέμα που είπαν στον λαό, να αιωρείται ως απόδειξη της παράδοσής τους στους τουρκικούς όρους. Πήγαν στη Γενεύη αποδεχόμενοι πενταμερή, αντί πολυμερούς.

Και προτού, ως διατυμπάνιζαν, οι δύο πλευρές φθάσουν σε ακτίνα συμφωνίας. Πήγαν στη Γενεύη για να «γωνιάσουν» την Τουρκία. Και εκεί άκουσαν με τα δικά τους αφτιά τον Τσαβούσογλου, να τους λέει πως η Τουρκία δεν εγκαταλείπει τις εγγυήσεις της, δεν αποσύρει τα στρατεύματά της και, επιπλέον, θέτει ως νέο όρο, όπως ισχύσουν οι τέσσερεις βασικές ελευθερίες για τους Τούρκους υπηκόους.

Αντί να αντιληφθούν με ποιον έχουν να κάμουν, επέστρεψαν και πάλιν, πανηγυρίζοντες και εμπαίζοντες τον λαό και τη νοημοσύνη μας. «Για πρώτη φορά η Τουρκία υποχρεώθηκε να συζητήσει εγκατάλειψη εγγυήσεων και αποχώρηση στρατευμάτων», έλεγαν. Ω του ψεύδους ύψος απροσμέτρητο!

Ο Τσαβούσογλου, ούτε τις εγγυήσεις αποποιήθηκε, ούτε αποχώρηση στρατευμάτων αποδέχθηκε. Αντίθετα, επέμεινε στην υπάρχουσα κατάσταση και πρόσθεσε νέους όρους.

Τι έπραξε η τριανδρία; Ανακάλυψε άλλο ψέμα. Και ισχυρίστηκε ότι ο Ερντογάν τηρεί σκληρή στάση, επειδή θέλει να λάβει τις ψήφους των εξτρεμιστών και των ισλαμιστών, στο επικείμενο δημοψήφισμα. Αυτό διατείνονται μέχρι σήμερα. Όταν παρέλθει και το δημοψήφισμα και ο Ερντογάν πολλαπλασιάσει τις αξιώσεις του, τι θα πουν;

Αυτή η παρωδία διαλόγου έχει καταρρεύσει. Μέσα σε δεκάδες θανατηφόρες παραχωρήσεις του Προέδρου, μέσα σε μία δουλοπρεπή ικανοποίηση των όρων του Ακιντζί, μέσα σε συνεχείς εξευτελισμούς του κυπριακού κράτους, των συντεταγμένων θεσμών του, του ηγέτη του και του πολιτικού συστήματος της ελληνοκυπριακής κοινότητας.

Γνωρίζουν και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Άντρος Κυπριανού, ότι ακόμη και να ξαναρχίσει η καφενοκουβέντα, λύση δεν υπάρχει.

Οι παραχωρήσεις τους, μας έμειναν αγγονίν. Κληροδότησαν στον επόμενο Πρόεδρο την τραγωδία να ξαναρχίσει διάλογο στη βάση των παραχωρήσεών τους. Μας έμειναν, όμως, και οι εξευτελισμοί και οι ταπεινώσεις και όλα τα ψέματα που έλεγαν στον λαό, τη θλιβερή πενταετία της διαχείρισης του εθνικού θέματος από τον Αναστασιάδη, τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ.

Την πιο τραγική πενταετία στην ιστορία του Κυπριακού...


Top