Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Γιατί ο Πρόεδρος δεν θα εκδιώξει την Ερατώ...

Γιατί ο Πρόεδρος δεν θα εκδιώξει την Ερατώ...

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.


Στις 22 Φεβρουαρίου, σε άρθρο της η «Σημερινή» υπό τον τίτλο «Τι σκέφτεται ο Πρόεδρος για την Ερατώ;», είχε ασχοληθεί με τη συμπεριφορά και τη δήλωση της συμβούλου του Προέδρου Αναστασιάδη, μέλους της διαπραγματευτικής του ομάδας, και επικεφαλής της ομάδας που χειρίζεται το περιουσιακό, Ερατώς Κοζάκου Μαρκουλλή. Το άρθρο ανεφέρετο στη δήλωση της κ. Μαρκουλλή «είχα προβλέψει την αντίδραση του Τουρκοκύπριου ηγέτη και αυτή τη φορά έχει 100% δίκαιο», και τόνιζε ότι η δήλωση ήταν υπονομευτική των θέσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς και των θέσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας. Πέραν αυτών, προσέφερε σκανδαλωδώς τεράστια στήριξη στον κατοχικό ηγέτη, στην επιχειρηματολογία που αναπτύσσει σε σχέση με την αξίωσή του για «διόρθωση» του «λάθους» της απόφασης της Βουλής, στο θέμα του ενωτικού δημοψηφίσματος.
 
Το άρθρο κατέληγε ως ακολούθως: «Τα πράγματα είναι απλά: Εάν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, δεν εκδιώξει την κ. Μαρκουλλή από τη διαπραγματευτική του ομάδα, και δεν αποφασίσει να σταθεί στο ύψος του αξιοπρεπούς ηγέτη, και εάν ο Δημοκρατικός Συναγερμός δεν αποσύρει την τροπολογία του για ακύρωση της απόφασης της Βουλής, τότε δεν υπάρχει χρεία άλλων μαρτύρων και μαρτυριών, ότι η κυβερνητική παράταξη έχει αφοσιωθεί πλήρως στην ικανοποίηση κάθε αξίωσης της Τουρκίας. Ακόμη και της πιο εξωφρενικής και παρανοϊκής».
 
Έκτοτε έχουν παρέλθει εβδομάδες από την απαράδεκτη δήλωση της κ. Μαρκουλλή, αλλά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε ουδεμία δήλωση και σε ουδεμία ενέργεια προέβη για το «θέμα Μαρκουλλή». Ενισχυμένη από τη στάση σιωπηρής ανοχής ή και έγκρισης της δήλωσης του Προέδρου, η κ. Μαρκουλλή επανήλθε με νέα προκλητικότερη δήλωση. Δήλωσε πως η απόφαση της Βουλής για το Ενωτικό Δημοψήφισμα «ήταν ένα μίνι πραξικόπημα εναντίον των διαπραγματεύσεων».
 
Η κ. Μαρκουλλή έχει, βεβαίως, το δικαίωμα της διατύπωσης οποιασδήποτε άποψης. Έχει την ευθύνη, ή την ανευθυνότητα, της οποιασδήποτε στήριξης των επιχειρημάτων του κατοχικού ηγέτη και της όποιας υπόσκαψης, ή ενίσχυσης, της πολιτικής, των ενεργειών και των δηλώσεων του Προέδρου. Αλλά δεν είναι ένας κοινός πολίτης. Είναι σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας, οφείλει να στηρίζει την πολιτική και τις αποφάσεις του, και δεν έχει κανένα δικαίωμα να τις υποσκάπτει και να ευρίσκει δίκαιο στις προειλημμένες, όπως τις χαρακτήρισε ο Πρόεδρος, ενέργειες του κατοχικού ηγέτη.
 
Δεν έχει επίσης κανένα δικαίωμα να χαρακτηρίζει «πραξικοπηματικές» τις αποφάσεις της Βουλής των Αντιπροσώπων. Και πέραν αυτού, δημιουργεί θέμα αξιοπιστίας, όσον αφορά την ορθή διαχείριση του περιουσιακού, ως επικεφαλής της διαπραγμάτευσης αυτού του σημαντικού κεφαλαίου για τους πρόσφυγες.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν μπορεί να κρύβεται και να μην τοποθετείται ευθαρσώς έναντι των δηλώσεων της συνεργάτιδάς του, δηλώσεων οι οποίες κατακρημνίζουν ολόκληρη την επιχειρηματολογία του ιδίου και της ελληνοκυπριακής πλευράς, έναντι του συγκεκριμένου θέματος. Οφείλει να εξέλθει από την κρύπτη του και να τοποθετηθεί. Είτε να επικροτήσει τις θέσεις της συνεργάτιδάς του, είτε να τις αποκρούσει και να της ζητήσει να αποχωρήσει από τη διαπραγματευτική ομάδα.
 
Αλλά γιατί δεν πιστεύουμε ότι θα το πράξει;
 
1. Διότι, εάν το πράξει, θα οξύνει τη σύγκρουση με το ΑΚΕΛ το οποίο υποστηρίζει τις ίδιες με την κ. Μαρκουλλή θέσεις. Και ο Νίκος Αναστασιάδης συνεχίζει να επενδύει ελπίδες στο ΑΚΕΛ, ότι με το «ναι» του θα στηρίξει τη λύση διζωνικής συνομοσπονδίας, σε ενδεχόμενο δημοψήφισμα.
 
2. Διότι δεν επιθυμεί να εξοργίσει ακόμη περισσότερο τον κ. Ακιντζί, τώρα μάλιστα που ο κ. Έιντε επιχειρεί να ευθυγραμμίσει εκ νέου τα άστρα, σε ένα μαγευτικό φεγγαρόλουστο δείπνο.
 
Συνεπώς, και ενόψει αυτών των ενδεχομένων, θεωρούμε μάλλον εκτός πραγματικότητας την περίπτωση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να λάβει απόφαση εκδίωξης της κ. Μαρκουλλή, η οποία θεωρείται η άριστη των αρίστων των συνεργατών του. Εκτός πάλιν και αν η κ. Μαρκουλλή οπλισθεί με το αναγκαίο πολιτικό θάρρος και υποβάλει την παραίτησή της από τη διαπραγματευτική ομάδα.
 
Εν τω μεταξύ, τι φρονούν και ποία στάση σκέπτονται να τηρήσουν έναντι του θέματος που έχει δημιουργηθεί τα άλαλα υπόλοιπα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας;

Top