Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Νεοκυπριακή συνείδηση: Ο τρίτος Αττίλας

Νεοκυπριακή συνείδηση: Ο τρίτος Αττίλας

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.


Ο Ομπάμα, η Ακρόπολη, η Κουρσουμπά, ο Μανώλης Γλέζος και το ΑΚΕΛ
 
Ο Πρόεδρος Ομπάμα επεσκέφθη την Ακρόπολη, ανέβηκε στον Ιερό Βράχο, έμεινε εκστασιασμένος από τη λάμψη του ελληνικού πολιτισμού και σε ομιλία του εξήρε το μέγεθος της προσφοράς της Ελλάδας προς τη δημοκρατία, τον παγκόσμιο πολιτισμό, το κράτος δικαίου. Αναφέρθηκε στους μεγάλους άνδρες της ελληνικής αρχαιότητος, που φωτίζουν μέχρι σήμερα την παγκόσμια γνώση σε όλα τα επίπεδα.
 
Η κ. Λήδα Κουρσουμπά πρέπει τώρα να αρχίσει να ανησυχεί, μήπως και το πνεύμα της Ακρόπολης και του Παρθενώνα μεταλλάξουν τον Μπαράκ Ομπάμα σε ένα εθνικιστή-σοβινιστή ηγέτη. Ακόμη είναι ζωντανή η υπόδειξή της προς το Υπουργείο Παιδείας να τερματίσει τις εκδρομές μαθητών στην Ελλάδα, επειδή ενισχύουν τον εθνοκεντρισμό των νέων μας! Εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται την Ελλάδα και την Ακρόπολη για να πάρουν φως, και να αναβαπτισθούν στις μεγάλες και αναλλοίωτες αξίες της δημοκρατίας και του ελληνικού πολιτισμού, και εδώ υπάρχουν άνθρωποι που αποτρέπουν τους νέους να γνωρίσουν το φως και να αναβαπτισθούν στις μεγάλες αξίες.
 
Την ίδια στιγμή, θα πρέπει να ανησυχεί για τον ίδιο λόγο και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, διότι η επίσκεψη Ομπάμα στην Ακρόπολη αδυνατίζει την παραίνεσή του προς τον κυπριακό Ελληνισμό να αποκόψει τον ομφάλιο λώρο με την Ελλάδα. Διότι, ασφαλώς, κατά την κρίση του, η διατήρηση του ομφάλιου λώρου εμποδίζει τη δημιουργία σύγχρονου ομφάλιου λώρου με τους Τουρκοκυπρίους, την Τουρκία και το νέο χριστιανο-μουσουλμανικό κράτος που αγωνίζεται να δημιουργήσει.
 
Αλλά και η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ δεν μπορεί να αισθάνεται άνετα με αυτή την επίσκεψη και τα ολέθρια αποτελέσματα, που δυνατόν να έχει επί των Ελληνοκύπριων νέων. Το ΑΚΕΛ δημιουργεί, μέσα από τις μαθητικές και νεολαιίστικες οργανώσεις του, άλλη φουρνιά νέων. Τους είδαμε προχθές, επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους, να παρελαύνουν στους δρόμους με συνθήματα «οι Τουρκοκύπριοι είναι αδελφοί μας» και υπέρ της διζωνικής ομοσπονδίας. Εξού και το κόμμα, όχι μόνο δεν διαμαρτυρήθηκε για την εγκύκλιο της κ. Κουρσουμπά, αλλά αντίθετα θα την επεκρότησε.
 
Στ' αλήθεια, εάν μεταφέρουμε στις σημερινές τραγικές πραγματικότητες και στον επιχειρούμενο αφελληνισμό τη μεγαλειώδη πράξη του αριστερού αγωνιστή Μανώλη Γλέζου, να ανέβει στην Ακρόπολη και να κατεβάσει το σύμβολο της χιτλερικής τυραννίας από τον Ιερό Βράχο, η σημερινή ηγεσία του ΑΚΕΛ θα αποκήρυσσε τον Γλέζο και θα χαρακτήριζε την πράξη του, πράξη καθοδηγούμενη από εθνικισμό-σοβινισμό. Άλλωστε κάποιοι, πριν από μερικά χρόνια, δεν τόλμησαν να χαρακτηρίσουν «ψυχασθενή» τον ήρωα Σολωμό Σολωμού, όταν αποπειράθηκε, ως άλλος Γλέζος, να κατεβάσει από τον ιστό το σύμβολο της τουρκικής κατοχής;
 
Και εδώ, υποχρεώνομαι και πάλιν να φέρω στη μνήμη όσα με παράπονο μού είχε πει κάποτε ένας αγνός αριστερός φίλος, φιλόλογος καθηγητής: «Το ΑΚΕΛ πρόσφερε δώρο στη Δεξιά, τον αγώνα του '21, το έπος του Σαράντα, τον εθνικό ξεσηκωμό του 1955-59. Ποιο όραμα άφησε για τους αριστερούς νέους;». Αν μου τα έλεγε σήμερα, θα μπορούσα να του απαντήσω:
 
«Άφησε στους νέους του ως οράματα τη διζωνική, την επαναπροσέγγιση και μία μίζερη Ομόνοια». Αλλά θα πρόσθετα πως «για ποια Δεξιά ομιλεί, όταν και αυτή διαστρεβλώνει όλους τους αγώνες του Ελληνισμού και αναδεικνύει ως φιλοσοφία, για τους πάλαι ποτέ εθνικόφρονες νέους που ανάγιωνε, την ίδια ακελική φιλοσοφία»...
 
Όταν πριν από μερικά χρόνια πρόβαλλε στον ορίζοντα η φιλοσοφία της νεοκυπριακής συνείδησης, κανείς δεν περίμενε πως θα σήμερα θα αποτελούσε τη νέα τάξη πραγμάτων και θα αποτελούσε την κυρίαρχη φιλοσοφία της σημερινής Κυβέρνησης, των αξιωματούχων της, των ηγεσιών Αριστεράς και Δεξιάς και θα άπλωνε τόσο πολύ τα πλοκάμια της για να αιχμαλωτίσει ολόκληρη την κυπριακή κοινωνία.
 
Πρόκειται για τρίτο Αττίλα, ο οποίος όχι μόνο απογυμνώνει τον κυπριακό Ελληνισμό από κάθε πνευματική αξία και υπόβαθρο, αλλά τον οδηγεί σταθερά και με ακρίβεια στον εθνικό αφανισμό...

Top