Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Μαθήματα οπαδών του ΑΠΟΕΛ, προς πολλούς...

Μαθήματα οπαδών του ΑΠΟΕΛ, προς πολλούς...

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.


Οι νέοι δεν ανέχονται κομματικούς ζυγούς και προβολή κατοχικών συμβόλων
 
Στους οργανωμένους οπαδούς των ποδοσφαιρικών συλλόγων μπορούν να καταλογισθούν διάφορα, και ίσως όχι άδικα. Αλλά ουδείς μέχρι σήμερα εξήρε τον καταλυτικό ρόλο που διαδραματίζουν κατά της κομματικοποίησης των συλλόγων τους, μίας σαθρής κατάστασης, η οποία διαχωρίζει τα αθλητικά σωματεία σε δεξιά και αριστερά. Και όχι χωρίς ευθύνη των διοικούντων τους. Αντίθετα, ενίοτε, με την ενεργή συμμετοχή τους.
 
Οι οργανωμένοι οπαδοί του ΑΠΟΕΛ προειδοποίησαν τη διοίκηση, να μην επιτρέψει στον Πρόεδρο της ΚΟΠ Κωστάκη Κουτσοκούμνη να παραστεί στη σημερινή φιέστα του σωματείου, για την κατάκτηση του πρωταθλήματος και να παραδώσει το Κύπελλο της Πρωταθλήτριας. Είναι γνωστή η οργίλη αντίδραση του ΠΑΝΣΥΦΙ, στην ενέργεια του Προέδρου της ΚΟΠ, να ενδυθεί τη φανέλα της Εθνικής Τουρκίας, με το κατοχικό σύμβολο. Η διοίκηση του ΑΠΟΕΛ έκανε πράξη την απαίτηση των οργανωμένων οπαδών και ζήτησε από τον κ. Κουτσοκούμνη να μην παραστεί στη φιέστα, γιατί δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλειά του. Βεβαίως, δεν χρειαζόταν η παρέμβαση των οργανωμένων οπαδών για να απαγορεύσει η διοίκηση του ΑΠΟΕΛ, στον κ. Κουτσοκούμνη, να παραστεί. Και μόνο η ενέργειά του, να παρουσιαστεί με το κατοχικό σύμβολο, ήταν αρκετή για τη διοίκηση του ΑΠΟΕΛ να προηγηθεί των οπαδών, και ξεκάθαρα να δηλώσει στον κ. Κουτσοκούμνη ότι δεν είναι ευπρόσδεκτος σε μία εκδήλωση που οργανώνει το σωματείο των Ελλήνων Λευκωσίας...
 
Η ενέργεια των οργανωμένων οπαδών του ΑΠΟΕΛ αποτελεί κόλαφο κατά πολλών. Κόλαφο κατά της Κυβέρνησης. Κόλαφο κατά των σωματείων της ΚΟΠ. Κόλαφο κατά των προσφυγικών σωματείων, πλην της Ανόρθωσης και της ΠΑΕΕΚ. Κόλαφο κατά των Προέδρων και συμβουλίων προσφυγικών σωματείων, τα οποία είτε υποστήριξαν την ενέργεια του Προέδρου της ΚΟΠ, είτε τον προσκάλεσαν να προσφωνήσει εκδηλώσεις τους. Κόλαφο κατά των διορισμένων από την Κυβέρνηση μελών του Δ.Σ. του ΚΟΑ. Όλοι αυτοί προστάτευσαν τον Πρόεδρο της ΚΟΠ, με διάφορα προσχήματα και ευτελείς δικαιολογίες, και είναι ίσως περισσότερο ένοχοι και από τον κ. Κουτσουκούμνη. Και αποδεικνύουν πόσο ο κομματικός πατριωτισμός επικρατεί του πραγματικού πατριωτισμού. Η ανοχή ή οι δικαιολογίες που προβάλλονται καταδεικνύουν σε ποιο κατάντημα έχουμε οδηγηθεί ως κοινωνία. Εκδηλώνεται σαφής διάθεση συνύπαρξης με τα κατοχικά δεδομένα.
 
Αλλά δεν είναι μόνο οι οργανωμένοι οπαδοί του ΑΠΟΕΛ οι οποίοι, ειρήσθω εν παρόδω, και σε μίαν άλλη περίπτωση, όταν ο Νίκος Αναστασιάδης κλήθηκε να μιλήσει στο σωματείο, προειδοποίησαν τη διοίκηση να μην του επιτρέψει να παραστεί, και υπό την πίεση της προειδοποίησης, οι διοικούντες ζήτησαν από τον κ. Αναστασιάδη να μην προσέλθει. Στην άλλη πλευρά, εκείνη των αριστερών σωματείων, οι οργανωμένοι οπαδοί της Ομόνοιας πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του ΑΚΕΛ, απαιτώντας όπως το κόμμα απελευθερώσει την Ομόνοια από την επιρροή και τις παρεμβάσεις του. Είναι πρωτοφανές στα αθλητικά και πολιτικά πράγματα, οπαδοί της Ομόνοιας να απαιτούν, με διαδηλώσεις, την άμεση απαλλαγή του σωματείου από την επιρροή του ΑΚΕΛ.
 
Ακόμη: Υποψήφιοι βουλευτές, προκειμένου να αλιεύσουν ψήφους από τον ποδοσφαιρικό χώρο, επεχείρησαν να εκμεταλλευθούν τα σωματεία των οποίων είναι οπαδοί, αλλά με παρεμβάσεις τους οργανωμένοι οπαδοί τούς απέτρεψαν και τους κάλεσαν να μη συνεχίσουν να εκμεταλλεύονται τα σωματεία.
 
Όλα αυτά αποτελούν ελπιδοφόρα μηνύματα, όχι μόνο για τον αθλητισμό, αλλά και τον πολιτικό χώρο. Οι νέοι αρχίζουν να αντιδρούν σε κάθε προσπάθεια κομματικοποίησης του ποδοσφαίρου και του αθλητισμού, και να αποκόπτουν τους ομφάλιους λώρους από τις υποδείξεις των πατεράδων και των παππούδων τους, να ψηφίσουν και να υποστηρίξουν κόμματα τα οποία εκείνοι ψήφιζαν.
 
Ενθαρρυντικό στοιχείο είναι και το γεγονός ότι και διοικήσεις σωματείων αποφεύγουν να τοποθετηθούν κομματικά, και δεν δέχονται να μετατρέψουν τους συλλόγους τους σε κομματικό παράρτημα του ενός ή του άλλου κόμματος. Αλλά, δυστυχώς, υπάρχουν και μερικοί αξιωματούχοι σωματείων, οι οποίοι επιμένουν να επιδεικνύουν δημόσια τις κομματικές τους προτιμήσεις. Κατά την τελευταία υποβολή υποψηφιοτήτων, υπήρξαν τέτοιες περιπτώσεις. Αξιωματούχοι, ή μέλη διοικητικών συμβουλίων, ή ποδοσφαιριστές, να δηλώνουν υποστηρίζοντες κομματικούς υποψηφίους.
 
Αποτελεί δικαίωμα του καθενός αθλητικού παράγοντα να ανήκει, ή να υποστηρίζει οποιαδήποτε πολιτική παράταξη, αλλά δεν χρειάζεται να το επιδεικνύει και να το φωνάζει. Ο αθλητισμός δεν είναι χώρος όπου μπορούν να ευδοκιμήσουν, ή να αξιοποιήσουν πολιτικά κομματικές παρατάξεις και όσοι ανήκουν στον αθλητικό χώρο. Χρήσιμο είναι, οι τελευταίοι, να διαφυλάττουν το πνεύμα του αθλητισμού και να τον προστατεύουν από κομματικές παρεμβάσεις. Όχι να τις προβάλλουν...

Top