Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Λάθος κίνηση Γιαννάκη Ομήρου...

Λάθος κίνηση Γιαννάκη Ομήρου...

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.


Αχρείαστη η επίσκεψη του Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος ήλθε για να ενισχύσει τις ψευδαισθήσεις της κυπριακής ηγεσίας
 
Αχρείαστη ήταν η επίσκεψη του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο. Ο Πρόεδρος της Βουλής διέπραξε πολιτικό σφάλμα προσκαλώντας τον Μάρτιν Σουλτς, αυτή τη στιγμή. Η επίσκεψή του ουδέν θα αποφέρει, πέραν της ενίσχυσης των ψευδαισθήσεων για σύντομη λύση και της προπαγάνδας Τουρκίας-κυπριακής Κυβέρνησης-ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ-Έιντε, πως η λύση θα εξευρεθεί εντός του 2016 και πως όλα βαίνουν καλώς στις συνομιλίες.
 
Αντίθετα με όσα μάς λένε και με όσα παραμύθια μάς πουλήσει ο κ. Σουλτς, η προχθεσινή συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί απέδειξε σε ποιο αδιέξοδο βρίσκονται οι συνομιλίες. Ούτε σε επιβεβαίωση των συναντιλήψεων δεν κατέληξαν οι δύο ηγέτες.
 
Οι θέσεις του Γιαννάκη Ομήρου είναι ορθές και πασίγνωστες. Πρώτο: Απορρίπτει την ευφορία που δημιουργούν οι Τούρκοι, η Κυβέρνηση και τα δύο μεγάλα κόμματα, ότι βρισκόμαστε κοντά σε λύση. Και δεύτερο: Τάσσεται σθεναρά αντίθετος με τις διεθνείς επαφές του κατοχικού ηγέτη. Συνεπώς: Γιατί προσκάλεσε τον κ. Σουλτς στην Κύπρο; Για να ενισχύσει την ευφορία; Και γιατί αποδέχθηκε, όπως συναντηθεί στο «προεδρικό» με τον Ακιντζί;
 
Μοιραίο το πολιτικό λάθος του Προέδρου της Βουλής. Συνέβαλε στο να γίνουν αυτά τα οποία απορρίπτει.
 
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν τίποτε να προσφέρουν στην Κύπρο, εκτός από ψέματα και φιλολογικές στηρίξεις. Ο κ. Σουλτς, πριν ακόμη πατήσει το πόδι του στην Κύπρο, μας φλόμωσε στα ψέματα. Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα αφήσει μόνους τους Κυπρίους την επομένη της επανένωσης και πως, δήθεν, η Ευρώπη αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για ένα ευημερές και λαμπρό μέλλον για όλους τους Κυπρίους.
 
Αυτά μπορεί να τα πιστεύαμε πριν από χρόνια, όταν οι ηγέτες εδώ μάς πότιζαν με το ευρωπαϊκό όπιο, πως τάχατες η ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα απέβαινε ο καταλύτης για δίκαιη λύση του Κυπριακού. Σήμερα, όμως, οι Κύπριοι έπαθαν και έμαθαν. Εξού και μόνο το 17% των Κυπρίων εμπιστεύονται την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Μάθαμε τι εστί Ευρώπη, όταν εν μιά νυκτί συνέτριψε την κυπριακή οικονομία με το απεχθές και βάρβαρο κούρεμα των καταθέσεων, επιφέροντας την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος.
 
Μάθαμε τι εστί Ευρώπη από την Τρόικα και τα σκληρά μέτρα τα οποία, διά των εδώ υποτακτικών της, γονάτισαν τον λαό μας.
 
Μάθαμε τι εστί Ευρώπη, όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση στήριξε μετά μανίας το ρατσιστικό σχέδιο Ανάν.
 
Μάθαμε τι εστί Ευρώπη, όταν επί 12 ολόκληρα χρόνια η Τουρκία αρνείται να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας, και η Ευρώπη αρνείται να την υποχρεώσει σε εκπλήρωση των υποχρεώσεών της.
 
Μάθαμε τι εστί Ευρώπη, όταν ενώ τα τουρκικά πολεμικά πλοία παραβίαζαν την κυπριακή ΑΟΖ και τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους-μέλους της Ε.Ε., η Ευρώπη καμία κύρωση δεν επέβαλεν επί της Τουρκίας.
 
Μάθαμε τι εστί Ευρώπη, όταν επί 42 χρόνια η Τουρκία κατέχει ευρωπαϊκό έδαφος, η Ευρώπη αντί να διακόψει την ενταξιακή της πορεία, της στρώνει κόκκινο χαλί να εισέλθει στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
 
Μάθαμε τι εστί Ευρώπη, όταν πριν από μερικές εβδομάδες η Ε.Ε. παζάρευε με την Τουρκία, πίσω από την πλάτη της Κυπριακής Δημοκρατίας, το άνοιγμα πέντε κεφαλαίων, τα οποία είχε μπλοκάρει η Κυπριακή Δημοκρατία, ως αντάλλαγμα για την «προσφορά» της Τουρκίας στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος.
 
Μάθαμε τι εστί Ευρώπη, όταν ευρωπαϊκά κονδύλια προσφέρονται στο ψευδοκράτος για εκτέλεση έργων σε κατεχόμενες περιοχές. Έργων που τσιμεντώνουν τα τετελεσμένα και την κατοχή.
 
Αυτά και άλλα πολλά μάθαμε για την Ευρώπη. Μία Ευρώπη, η οποία βρίσκεται σε αποσύνθεση και δεν μπορεί να προστατεύσει ούτε τους ίδιους τους λαούς της. Πώς θα συμπαρασταθεί και πώς θα προστατεύσει την Κύπρο και τους πολίτες της; Πώς θα εγγυηθεί την ασφάλειά μας, όταν η ίδια η ασφάλεια των ευρωπαϊκών κρατών κατέστη διάτρητη και βρίσκεται στο έλεος των τρομοκρατών;
 
Τι θα μας πει ο κ. Σουλτς, όταν δεν έχει να πει τίποτε στους λαούς της Ευρώπης; Αν ήλθε εδώ για να βρει σωσίβιο στα ψέματα περί σύντομης λύσης ενός προβλήματος, για το οποίο η Ε.Ε. ουδέν έπραξε για να επιλυθεί δίκαια, τότε ατύχησε.
 
Τα ψέματα και τα μεγάλα λόγια της Ευρώπης δεν περνούν. Μόνο μία συγγνώμη οφείλει ο κ. Σουλτς, και να πάει στο καλό. Τα πολλά ψεύτικα λόγια που θα μας αραδιάσει δεν διαφοροποιούν ούτε κατά ένα ιώτα την εχθρική συμπεριφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι του κυπριακού Ελληνισμού
 

Top