Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Α΄ Δημοτικό «Μουσταφά Ακιντζί»...

Α΄ Δημοτικό «Μουσταφά Ακιντζί»...

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.


Δεν σηκώνει η εποχή που διανύουμε σχολεία με το όνομα του θεμελιωτή της ελληνοκεντρικής Παιδείας, Κωνσταντίνου Σπυριδάκι
 
Σε πρόσφατο σχόλιό του, στη στήλη "Παρασκήνιο", ο εκλεκτός φίλος και συνάδελφος, Σάββας Ιακωβίδης, απευθυνόμενος στον Υπουργό Παιδείας, Κώστα Καδή, τον ερωτά -δικαίως- πότε θα τιμήσει τον Κωνσταντίνο Σπυριδάκι, πρώτο Υπουργό Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξέχοντα πνευματικό άνθρωπο, και θεμελιωτή της ελληνοκεντρικής Παιδείας. Και εκφράζει έκπληξη γιατί, ώς τώρα, ούτε ένα σχολείο δεν έχει λάβει το όνομά του.
 
Ορθώς ο Σάββας χαρακτηρίζει τον Κωνσταντίνο Σπυριδάκι, θεμελιωτή της ελληνοκεντρικής Παιδείας, αλλά ακριβώς αυτό είναι το "κώλυμα", το οποίο εμποδίζει τον Κώστα Καδή να τον τιμήσει. Επειδή σήμερα η ελληνοκεντρική παιδεία κατέστη... ντεμοντέ, αν όχι κάτι χειρότερο.
 
 Κατέστη συνώνυμη του εθνικισμού και του σοβινισμού. Και σε μία εποχή, όπου ο Κώστας Καδής πασχίζει να την καταστήσει επαναπροσεγγιστική, ένα σχολείο που θα φέρει το όνομα τού Κωνσταντίνου Σπυριδάκι θα αποτελεί πρόκληση για τον Μουσταφά Ακιντζί, και θα συγκρούεται με την επαναπροσεγγιστική πολιτική γραμμή της Κυβέρνησης.
 
Δεν γνωρίζω, εάν ο Κώστας Καδής είναι ελληνοκεντρικός. Μακάρι να είναι έτσι. Γνωρίζω, όμως, ότι υπηρέτησε συνειδητά δύο γραμμές και δύο φιλοσοφίες. Ως υπουργός του Τάσσου Παπαδόπουλου, κινήθηκε στο πλαίσιο της φιλοσοφίας τού τότε Προέδρου. Ως Υπουργός του Νίκου Αναστασιάδη, δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να μεταφέρει στην Παιδεία, όλη την περί του Κυπριακού φιλοσοφία τού Αναστασιάδη και του ΔΗΣΥ.
 
Θα υπενθυμίσω ότι ο πρώτος που μίλησε για την ανάγκη "μεταρρυθμίσεων στην Παιδεία του νότου" και δημιουργίας τεχνικών επιτροπών για την Παιδεία, ήταν ο Μουσταφά Ακιντζί. Στη συνέχεια, ήλθε ο Κώστας Καδής και, σε δηλώσεις του, υποστήριξε ότι η Παιδεία μπορεί να συμβάλει στην επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων. 
 
Ανέφερε ότι, από πλευράς του Υπουργείου του, μπορεί να υποβοηθηθεί η άλλη πλευρά στο θέμα των μεταρρυθμίσεων και του Αναλυτικού Προγράμματος, μίλησε για κοινές συνάξεις εκπαιδευτικών των δύο πλευρών, ακόμη και για κοινές συγκεντρώσεις Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων μαθητών. Ο υπογράφων τον επέκρινε τότε και του υπέδειξε πως η Παιδεία του τόπου είναι ελληνοκεντρική και δεν έχει δικαίωμα να την καταστήσει επαναπροσεγγιστική.
 
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποδέχθηκε ασμένως την εισήγηση του Μουσταφά Ακιντζί για δημιουργία τεχνικών επιτροπών για την Παιδεία και ο Κώστας Καδής δεν έφερε καμία ένσταση, ούτε υπέβαλε παραίτηση, ούτε ενοχλήθηκαν οι ελληνοκεντρικές ευαισθησίες του, έναντι της προσαρμογής της ελληνοκεντρικής Παιδείας σε επαναπροσεγγιστική. Μάλιστα πρόσφατα ανακοίνωσε την έναρξη διαλόγου μεταξύ του ιδίου και των μαθητών και των γονέων για θέματα Παιδείας.
 
Σε συνάντησή του με μαθητές Δημοτικού Σχολείου, τους μίλησε για την ανάγκη εγκατάλειψης κάθε ρατσιστικής συμπεριφοράς και ανάδειξης της αποδοχής της διαφορετικότητας. Πολύ σημαντικά αυτά που είπε, αλλά συνέπεσαν με την προσπάθεια προώθησης επαναπροσεγγιστικών αντιλήψεων, και διερωτόμαστε εάν τα μηνύματα του Υπουργού Παιδείας εισάγουν σταδιακά σε προώθηση των επαναπροσεγγιστικών αντιλήψεων και στα μικρά παιδιά του Δημοτικού. Ελπίζουμε να ερμηνεύουμε λάθος τις προθέσεις του Υπουργού.
 
Εν πάση περιπτώσει, οι καιροί δεν ευνοούν καθόλου ενέργειες όπως αυτές, που ορθά εισηγείται ο φίλος Σάββας. Βρισκόμαστε σε μία άλλη εποχή, όπου κυριαρχεί μια προσπάθεια να εγκαταλειφθούν οι ελληνοκεντρικές τάσεις, να αποκοπούν οι ομφάλιοι λώροι μεταξύ κυπριακού Ελληνισμού και Ελλάδας, να λησμονηθούν τα εγκλήματα της Τουρκίας, ή να ισορροπηθούν με την επαναλαμβανόμενη ατάκα "εκάμαμεν τζι εμείς πολλά στους Τουρκοκυπρίους" και να προετοιμασθεί το έδαφος για μία "ειρηνική συνύπαρξη" υπό τη σκέπη της τουρκικής επικυριαρχίας.
 
Συνεπώς, δύσκολα θα ακούσουμε ή θα δούμε σχολείο, που να φέρει το όνομα "Κωνσταντίνος Σπυριδάκις". Περισσότερες πιθανότητες έχουμε να ακούσουμε ότι το Δημοτικό της τάδε περιοχής, μετονομάζεται σε Α' Δημοτικό "Μουσταφά Ακιντζί"...
 
Με την Ακιντζινολατρεία που κατέλαβε τα δύο συνεργαζόμενα κόμματα, όλα πλέον είναι δυνατά...
 

Top