Έκτακτες ειδήσεις

Το αμαρτωλό Νταβός
Κωστάκης Αντωνίου
17.01.2016
O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.
Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η πρόσκληση προς τον Μουσταφά Ακιντζί να συμμετάσχει στο διεθνές οικονομικό φόρουμ στο Νταβός, ερώτησα σε άρθρο μου: Υπό ποία ιδιότητα προσκαλείται στο φόρουμ ο κ. Ακιντζί; Αρχηγός κράτους δεν είναι, οικονομολόγος δεν είναι, δημοσιογράφος δεν είναι. Τι γυρεύει εκεί ένας παράνομος ηγέτης αποσχισθέντος, με τη βία και την εισβολή ξένης χώρας, τμήματος αναγνωρισμένου κράτους; Προσεκλήθη ποτέ στο Νταβός οποιοσδήποτε σύγχρονος Τσόμπε;
Απάντηση δεν έλαβα. Προχθές, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, προσπαθώντας να δικαιολογήσει την παρουσία ενός κατοχικού ηγέτη στο διεθνές οικονομικό φόρουμ, δήλωσε στο ΡΙΚ. «Γίνεται (σημ. η συνάντηση) στο περιθώριο ενός διεθνούς οικονομικού φόρουμ, όπου υπάρχουν χιλιάδες συμμετέχοντες, όχι μόνο αρχηγοί κρατών, αλλά και εκπρόσωποι εταιρειών, και μη κυβερνητικών οργανώσεων. Ο κ. Ακιντζί είναι ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας».
Ξαναρωτούμε: Ο κ. Ακιντζί δεν είναι ούτε αρχηγός κράτους, ούτε εκπρόσωπος εταιρειών, ούτε εκπρόσωπος μη κυβερνητικών οργανώσεων. Άντε, να δεχθούμε ότι δεν είναι ηγέτης παρανόμως αποσχισθέντος τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Να αποδεχθούμε τον όρο του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Ερωτούμε τον κ. Χριστοδουλίδη: Στο Νταβός προσκλήθηκε έστω και ένας ηγέτης κοινότητας, η οποία αποσχίσθηκε από το κράτος της; Ουδείς.
Ας μην αναζητούν πλέον αίολα επιχειρήματα, να δικαιολογήσουν με δική τους ανοχή, ίσως και παρότρυνση, την αναβάθμιση του ψευδοκράτους και του ηγέτη του, σε συμπρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Μπορεί να μας εξηγήσει, για παράδειγμα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέχεται τα Ηνωμένα Έθνη να στρώνουν στον Ακιντζί κόκκινο χαλί και να του αποδίδουν στρατιωτικές τιμές; Γιατί ανέχεται να παρουσιάζεται στις συνομιλίες με το έμβλημα του ψευδοκράτους υψωμένο στο «προεδρικό» του αυτοκίνητο; Γιατί να τον συναντούν στον «προεδρικό» του, ολόκληρος Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και Υπουργοί Εξωτερικών μεγάλων κρατών; Γιατί θα αποδεχθεί αύριο να σταθεί και να φωτογραφηθεί μαζί με τον Ακιντζί, δίπλα από τον Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών; Δεν συλλαμβάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τα μηνύματα που θα εκπέμψει η εικόνα, διεθνώς; «Οι δύο Πρόεδροι των δύο κρατών της Κύπρου έχουν συναντηθεί με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ για να συζητήσουν τις διαφορές τους», θα σημειώσουν τα διεθνή ΜΜΕ. Και κάτω από τις φωτογραφίες των δύο ηγετών θα αναγραφούν: «Ο Τουρκοκύπριος Πρόεδρος» και «Ο Ελληνοκύπριος Πρόεδρος». Όπως έγινε και στην περίπτωση των κοινών εορταστικών μηνυμάτων.
Όλα αυτά δεν μπορεί να μην τα κατανοεί και να τα συλλαμβάνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Δεν είναι ούτε αφελής, ούτε πολιτικά απαίδευτος. Συνεπώς, η μόνη λογική εξήγηση σε όλα αυτά που πράττει, ή ανέχεται άλλοι να πράττουν, είναι ότι γίνονται επί σκοπού. Θέλει να προετοιμάσει τον λαό για τη νέα τάξη πραγμάτων που θα επέλθει με τη λύση. Θέλει να εφαρμόσει τη διζωνική, προτού τη συμφωνήσει. «Λαέ, ιδού, θα διοικείσαι και θα υπακούεις σε δύο Προέδρους. Τέρμα η Ελληνοκυπριακή Δημοκρατία. Θα υπάρχουν δύο κράτη με δύο Προέδρους. Προετοιμάσου, ψυχολογικά, πολιτικά, και άλλως πως, να αποδεχθείς τη νέα τάξη».
Θα πούμε τώρα και δύο λόγια για το «αθώο» Νταβός. Αμάρτησε δις εις βάρος του κυπριακού Ελληνισμού. Την πρώτη φορά, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου συναντήθηκε με τον Τουργκούτ Οζάλ, με αποτέλεσμα να ανατραπεί όλη η ώς τότε πολιτική του στο Κυπριακό, αλλά και στα Ελληνοτουρκικά και να μπει το Κυπριακό στο ράφι. Και τη δεύτερη, όταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης συναντήθηκε, πάλι στο περιθώριο του διεθνούς οικονομικού φόρουμ, με τον Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ και ανακοίνωσαν την επικείμενη υπογραφή του Συμφώνου Φιλίας Ελλάδας-Τουρκίας, εγκαταλείποντας το Κυπριακό στο ράφι και αφήνοντας τον κυπριακό Ελληνισμό «στα νύχια του τουρκικού επεκτατικού τέρατος», όπως σημειώνει ο Κώστας Ν. Χατζηκωστής στο βιβλίο του «Έξι Προεδρικά Πορτραίτα».
Άραγε ποια τρίτη «αμαρτία» θα προκύψει στο φετινό Νταβός;
Τα ακίνητα της εβδομάδας
