Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Επαίτης στις αυλές Χριστόφια - Αναστασιάδη

Επαίτης στις αυλές Χριστόφια - Αναστασιάδη

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Σ. Φυττής προς Μ. Καρογιάν: «Σε κοροΐδευε πέντε χρόνια ο Χριστόφιας και σε κοροϊδεύει σήμερα και ο Αναστασιάδης»

Στη συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ, ο βουλευτής του κόμματος, Σοφοκλής Φυττής, απευθυνόμενος στον Μάριο Καρογιάν, του είπε: "Σε κορόιδευε ο Δημήτρης Χριστόφιας επί πέντε χρόνια, και τώρα απαιτείς να κάθεσαι στο κόμμα και να σε κοροϊδεύει ο Αναστασιάδης».
Μέσα στην περιεκτική αυτή δήλωση, περιγράφεται πλήρως η στάση του τέως Προέδρου του κόμματος και της ομάδας του, τα τελευταία χρόνια.

Επί πέντε χρόνια, ο Δημήτρης Χριστόφιας ασκούσε πολιτική αντίθετη σε όσα δεσμεύτηκε στο ΔΗΚΟ και στην ΕΔΕΚ να ακολουθήσει. Πολιτική αντίθετη με την πολιτική του ΔΗΚΟ. Η ΕΔΕΚ, έγκαιρα διαφώνησε και αποχώρησε από την Κυβέρνηση. Ο Μάριος Καρογιάν, παρά την πίεση που δεχόταν εντός και εκτός του κόμματος, να διαχωρίσει τη θέση του και να αποχωρήσει, παρέμενε αταλάντευτος στη συνέχιση της συνεργασίας με τον τέως Πρόεδρο. Για λόγους επικοινωνιακούς ανέβαινε τα σκαλιά του Προεδρικού και επέστρεφε, λέγοντας ότι ζήτησε από τον Χριστόφια να αποκηρύξει τις συγκλίσεις με τον Ταλάτ. Και υποστήριζε ότι εξασφάλισε την υπόσχεση του Χριστόφια, ότι αυτό θα έπραττε, όταν ο χρόνος και οι συγκυρίες ευνοούσαν τέτοια υπαναχώρηση.

Ο Χριστόφιας, ούτε πρόθεση είχε να αποκηρύξει τις συγκλίσεις, ούτε η όλη φιλοσοφία τού κόμματός του επέτρεπε σε αυτόν να εκφύγει της πολιτικής που ακολουθούσε. Κορόιδευε τον Μάριο Καρογιάν και ο τελευταίος, αν και αντιλαμβανόταν την κοροϊδία, παραπλανούσε τα συλλογικά όργανα του ΔΗΚΟ ότι εξασφάλισε υποσχέσεις για εγκατάλειψη των συγκλίσεων. Ο Καρογιάν, σε καμία περίπτωση δεν ήθελε να αποχωρήσει από τη συγκυβέρνηση. Είτε επειδή διατηρεί την έμμονη αντίληψη, την οποία επαναλαμβάνει και σήμερα, ότι το ΔΗΚΟ πρέπει να αποτελεί πάντοτε μέρος της Κυβέρνησης, είτε κατά βάθος συμφωνεί με τη φιλοσοφία ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ, ως προς τη διαχείριση και λύση του Κυπριακού. Ο Καρογιάν δεν αποχώρησε από την Κυβέρνηση Χριστόφια-ΑΚΕΛ, παρά την πολιτική τους στο Κυπριακό, παρά την ανεύθυνη διαχείριση της οικονομίας. Έφυγε, μόνο, μετά τη λαϊκή κατακραυγή για τη φονική έκρηξη στο Μαρί.

Στη συνέχεια, όμως, τι έπραξε και τι πράττει;

Συνέπηξε με τον Νίκο Αναστασιάδη εκλογική συμμαχία, στη βάση ενός εκλογικού προγράμματος για το Κυπριακό, το οποίο σε ό,τι αφορά την ουσία και το πνεύμα του συνάδει πλήρως με την πολιτική φιλοσοφία του ΔΗΚΟ. Και τα μωρά παιδιά γνώριζαν ότι ο Νίκος Αναστασιάδης, λόγω φιλοσοφίας και παρελθόντος, δεν θα παρέμενε πιστός σε αυτό το πρόγραμμα. Το οποίο, θυμίζουμε, προέβλεπε, μεταξύ άλλων, την ετοιμασία σχεδίου λύσης από το Εθνικό Συμβούλιο και την κατάθεσή του στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, την απόρριψη των συγκλίσεων Χριστόφια, τη συνδιαβούλευση και τη συναπόφαση με όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Δεσμευόταν να ακολουθήσει πολιτική με βάση την αρχή ότι το Κυπριακό είναι θέμα εισβολής και κατοχής και ότι η πολιτική του θα απέβλεπε να επιφέρει κόστος στην Τουρκία. Ακόμη και στο θέμα των βρετανικών Βάσεων, το πρόγραμμα ανέφερε πως "η παρουσία των βρετανικών Βάσεων συνιστά αποικιοκρατικό κατάλοιπο, και πρέπει να καταργηθούν"(!).

Τίποτε απ' όλα αυτά δεν εκπλήρωσε ο Νίκος Αναστασιάδης. Έκαμε θρύψαλα τη συμφωνία με τον Μάριο Καρογιάν, αλλά όταν ο Νικόλας Παπαδόπουλος αποφάσισε, ορθώς, να τερματίσει τη συνεργασία και να αποχωρήσει από την Κυβέρνηση, ο τέως Πρόεδρος του κόμματος σήκωσε τη δική του παντιέρα, και τάχθηκε υπέρ της μη αποχώρησης. Αντί αυτός που συνομολόγησε τη συμφωνία, πρώτος να βγει και να απολογηθεί προς τους ψηφοφόρους του ΔΗΚΟ για την κοροϊδία που υπέστη, αντί αυτός πρώτος να ζητήσει αποχώρηση από την Κυβέρνηση, ακολούθησε αντίθετη πορεία. Ακόμη και σήμερα συνεχίζει να στηρίζει την πολιτική Αναστασιάδη, την καταστροφική συμφωνία Αναστασιάδη-Έρογλου και, ενώ έχει πρώτη πληροφόρηση για τις αναλλοίωτες τουρκικές θέσεις στο Κυπριακό, επιμένει να σιωπά, να μην ασκεί καμία κριτική στην πολιτική του Προέδρου και του Δημοκρατικού Συναγερμού. Έχει πλήρως αποστασιοποιηθεί από τις διαχρονικές θέσεις του κόμματός του.

Δεν μας ενδιαφέρουν τα εσωτερικά του ΔΗΚΟ, οι προσωπικές ατζέντες του καθενός, και οι προσωπικές σκοπιμότητές του. Ούτε διαγράφουμε τα όποια λάθη του Νικόλα Παπαδόπουλου. Κρίνουμε μόνο πολιτικές στο εθνικό θέμα. Και ο Μάριος Καρογιάν απέδειξε, με την όλη στάση του έναντι των Χριστόφια-Αναστασιάδη, ότι ελάχιστα σημεία τον τοποθετούν διαφορετικά από τις φιλοσοφίες των δύο κομμάτων στο Κυπριακό, και πως ανεξαρτήτως του εμπαιγμού που δέχθηκε και δέχεται και από τους δύο, επιμένει να θέλει το ΔΗΚΟ επαίτη στις αυλές των Χριστόφια-Αναστασιάδη...


Top