Απόψεις Κωστάκης Αντωνίου Κράτος αγρίων και κοινωνία χωρίς αξίες

Κράτος αγρίων και κοινωνία χωρίς αξίες

O Kωστάκης Αντωνίου είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα Σημερινή.Οι ηγεσίες ΚΟΑ και ΚΟΠ είναι ακόμη στις θέσεις τους; Γιατί η Αστυνομία έκρυψε τις καταγγελίες Παναγή κάτω από το χαλί;

Όσα διαδραματίστηκαν προχθές στον Τελικό Κυπέλλου, οι αγριότητες που διεπράχθησαν και οι βαρβαρότητες που εκτυλίχθηκαν, αποδεικνύουν γι' άλλη μία φορά ότι αποτελούμε κράτος χωρίς πολιτισμό, κοινωνία βασισμένη σε σαθρές και μη υγιείς βάσεις, κράτος που δεν έχει κανένα δικαίωμα να ονομάζεται σύγχρονο και πολιτισμένο.

Από χθες, όλες οι αθλητικές και ποδοσφαιρικές αρχές όφειλαν να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους, ως ανίκανες να θεσπίσουν μέτρα πάταξης της βίας και της διαφθοράς που μαστίζει το ποδόσφαιρο. Το να κρύβονται πίσω από το στερεότυπο πως «η βία στα γήπεδα είναι κοινωνικό φαινόμενο» δεν τους προσφέρει άλλοθι. Υπάρχουν σε όλους τους τομείς νοσηρά και απαράδεκτα φαινόμενα, αποτέλεσμα της πλήρους κατάρρευσης των ηθικών αξιών της κοινωνίας. Οι αρμόδιες Αρχές σε κάθε τομέα οφείλουν, από τη δική τους πλευρά, να λάβουν μέτρα γι' ανακοπές και εκριζώσεις των φαινομένων. Αν δεν το πράττουν, να πάνε σπίτι τους.

Είμαστε κράτος αγρίων. Αποτελούμε κοινωνία, η οποία αποστασιοποιήθηκε πλέον από κάθε αξία και κάθε πνευματική αρετή. Καταργήσαμε τη δημοκρατία στη διοίκηση του κράτους, καταστήσαμε θεσμό την ατιμωρησία και τη διαπλοκή, η οικογένεια εγκατέλειψε το παιδί της, η παιδεία απέτυχε να δώσει έμφαση και κυρίαρχο ρόλο στον άνθρωπο και στις αξίες, και κατέστησε τον νέο, μηχανικό παπαγαλιστή και αποστηθιστή γνώσεων. Και ύστερα, το Υπουργείο Παιδείας αναζητεί κριτική σκέψη... Εμπεδώνει κριτική σκέψη το εκπαιδευτικό σύστημα; Έχει επίκεντρο τον άνθρωπο και τις αξίες του, το σύστημα; Ή κατασκευάζει άβουλες μηχανές;

Προχθές, στείλαμε μηνύματα και διαλαλήσαμε τα χάλια μας και «διαφημίσαμε» το τριτοκοσμικό κράτος μας σε όλη την Ευρώπη. Μία ομάδα εγκληματικών και φανατισμένων νέων έκαναν τα δικά τους, χωρίς κανένας, ούτε Αστυνομία, ούτε καμία άλλη αθλητική Αρχή, να μπορέσει να τους ανακόψει. Φέραμε ξένο διαιτητή να προσδώσει κύρος στον θεσμό και ενώπιόν του διεπράχθησαν τα αίσχιστα. Ποια είναι η ευθύνη του Υπουργού Παιδείας για τους νέους που παραδίδει στην κοινωνία; Ποια είναι η ευθύνη των εκπαιδευτικών για το είδος των ανθρώπων που δημιουργούν; Και ποια είναι η ευθύνη των γονιών που ανατρέφουν εγκληματίες και φανατίζουν από την κούνια τα παιδιά τους, με το δηλητήριο του οπαδισμού και του μίσους;

Το ποδόσφαιρο -αντανάκλαση της κοινωνίας- εξελίχθη σε έναν τεράστιο βόθρο. Υπάρχει, δήθεν, ανώτατη αθλητική αρχή. Ο ΚΟΑ. Και ανώτατη ποδοσφαιρική αρχή. Η ΚΟΠ. Και όμως, ουδείς απ' όσους αποτελούν αυτές τις αρχές, και έχουν υποχρέωση κάθαρσης των ακαθαρσιών, ευαισθητοποιήθηκε, ένιωσε ότι έχει ευθύνη και να καταθέσει παραίτηση. Είναι όλοι, εκεί, κολλημένοι στις καρέκλες και πιπιλίζουν τα περί κοινωνικών φαινομένων και ευθυνών άλλων φορέων.

Προχθές διαβάζαμε ανταπόκριση του Reuters από την Ιταλία: Πενήντα άτομα συνελήφθησαν και 70 ανακρίνονται στο πλαίσιο επιχείρησης σε ολόκληρη την Ιταλία, για στημένους αγώνες στην τρίτη, τέταρτη και πέμπτη κατηγορία του ποδοσφαίρου της χώρας. Στους συλληφθέντες συμπεριλαμβάνονται παίκτες και επικεφαλής περίπου 30 ομάδων, οι οποίοι είναι ύποπτοι για το αδίκημα της συνωμοσίας προς διάπραξη αθλητικής απάτης. Η επιχείρηση έχει τον κωδικό «βρόμικο ποδόσφαιρο» και συντονίζεται από τους εισαγγελείς της νότιας πόλης Κατάντζαρο.

Εδώ τι συμβαίνει; Συμβαίνει ότι δεν έχουμε κράτος. Η Αστυνομία έκρυψε κάτω από το χαλί τις σοβαρές καταγγελίες Μάριου Παναγή, έκανε μια-δυο συλλήψεις δευτερευόντων παραγόντων και έκατσε τον μύλο. Έχει ενώπιόν της ολόκληρους φακέλους στημένων αγώνων και δεν μπορεί να προχωρήσει. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, μετά τις καταγγελίες Παναγή, όφειλε να κινηθεί τάχιστα και να φέρει ενώπιον της Βουλής νομοσχέδιο, διά του οποίου θα γίνονται αποδεκτά στο Δικαστήριο ηχητικά και άλλα ντοκουμέντα. Ουδέν έπραξε. Είναι φανερό ότι είτε η Αστυνομία είναι ανίκανη να εξιχνιάσει διαφθορά στον χώρο του ποδοσφαίρου, είτε κάποιοι την υποχρεώνουν να παραμείνει καθηλωμένη, επειδή παίζονται μεγάλα οικονομικά, ή κομματικά συμφέροντα.

Είμαστε, τελικά, κράτος ανύπαρκτο. Σε άλλες χώρες, πολύ μεγαλύτερες, με πολύ μεγαλύτερα προβλήματα βίας και διαφθοράς στον χώρο του ποδοσφαίρου, κατάφεραν και τη βία να εξοστρακίσουν και τη διαφθορά να πατάξουν. Εδώ, και δεν θέλουν και δεν μπορούν.

Είναι απίστευτο με όσα συμβαίνουν στα γήπεδα, άνθρωποι που ηγούνται ποδοσφαιρικών και αθλητικών Αρχών, να βρίσκονται στις θέσεις τους. Είναι απίστευτο η Αστυνομία να έχει ενώπιόν της τόσες σοβαρές καταγγελίες για στημένους αγώνες και να μην μπορεί, ή να την υποχρεώνουν, να μην προχωρεί σε συλλήψεις και προσαγωγή στη δικαιοσύνη.


Top