Έκτακτες ειδήσεις

«Κυπροποίηση» της γερμανικής πρεσβείας;
Γιάννος Χαραλαμπίδης
25.06.2014
Ο Γιάννος Χαραλαμπίδης είναι διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων και Πολιτικός Αναλυτής
Στην Ε.Ε. υπάρχει τάση παραδοχής ότι δεν έχουμε μια ευρωπαϊκή Γερμανία, αλλά μια γερμανική Ευρώπη, η οποία, κατά κάποιους, θέλει να υπερισχύσει στη βάση των δικών της συμφερόντων. Κατά άλλους να βάλει τάξη και, κατά μια άλλη άποψη, συμβαίνουν και τα δυο. Θέλει να βάλει τάξη καθώς και να εξυπηρετήσει τα δικά της συμφέροντα. Σήμερα δεν θα αναλύσουμε τη γερμανική πολιτική στην Ε.Ε., αλλά επειδή έχουμε στα χέρια μας μια, κατά άλλους, πληροφορία και κατά κάποιους άλλους καταγγελία, θα θίξουμε ένα ζήτημα που σχετίζεται με τη γερμανική πρεσβεία στην Κύπρο. Και πιο συγκεκριμένα, με την πρόσληψη προσωπικού για δημόσιες σχέσεις. Η θέση ήταν μία και μόνη και η γερμανική πρεσβεία, όπως ήταν λογικό, ακολούθησε τη διαδικασία των προσωπικών συνεντεύξεων.
Εκεί, όμως, έγινε μπέρδεμα. Ενώ τη μια μέρα, στις 5 Ιουνίου 2014, η πρεσβεία κοινοποίησε σε συγκεκριμένη υποψήφια ότι έχει επιλεγεί για τη θέση, την οποία και αποδέχτηκε, και ενώ της έδωσε ραντεβού το επόμενο πρωί, στις 8.30, στις 6 Ιουνίου, για ιατρικές εξετάσεις και υπογραφή συμβολαίου για ένα έτος, στις 8.25, όταν η επιλεγείσα ήταν στην κυριολεξία έξω από τη γερμανική πρεσβεία, την πληροφόρησαν τηλεφωνικώς ότι τα πλάνα άλλαξαν. Και ότι η θέση έκανε φτερά. Πήγε αλλού…
Παρά τις προσπάθειες που έγιναν από την μέχρι πρότινος επιτυχούσα για να της δοθεί μια σοβαρή δικαιολογία για το τι είχε συμβεί εντός 12 ωρών και ήρθαν τα πάνω κάτω, η αρμόδια για το θέμα διπλωμάτης της πρεσβείας είχε κατεβάσει τα τηλεφώνα. Κατόπιν γραπτής επιστολής της επιτυχούσας, που… προφανώς απέτυχε σε άλλους τομείς -στην Κύπρο κάποιοι το λένε μέσο, κάποιοι «διευκόλυνση» και κάποιοι άλλοι αποκατάσταση της «αδικίας»- έλαβε μήνυμα από τη Γερμανίδα πρέσβειρα, η οποία με ευγενικό τρόπο επιχειρούσε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι δεν είχε δοθεί στην πρώτη επιτυχούσα η θέση, αλλά ότι θα ακολουθούσε στις 6 Ιουνίου και δεύτερος γύρος στις 9 το πρωί.
Τώρα, εάν έγινε ή όχι, εμείς δεν το ξέρουμε. Το γνωρίζει η κ. πρέσβειρα, η οποία, βεβαίως, δικαιούται, χωρίς αμφιβολία, να κάνει στα του οίκου της ό,τι θέλει. Και ποιον ή ποιαν να προσλαμβάνει και πώς να απαντά. Η πρώτη, πάντως, επιτυχούσα δεν έλαβε μέρος στον, κατά τον ισχυρισμόν της κ. πρέσβειρας, δεύτερο διαγωνισμό.
Ως Κύπριοι και ως Έλληνες ακούμε έντονη κριτική από τους Γερμανούς για τη χρήση πλαγίων οδών, για την έλλειψη πειθαρχίας και για την αναξιοκρατία. Από τις στήλες αυτές πολλάκις τασσόμαστε εναντίον της χρήσης πλαγίων οδών και υπέρ της στήριξης των κανόνων ηθικής και της αξιοκρατίας, την οποία φαίνεται δεν έχουμε ανάγκη μόνο εμείς, αλλά και η Ευρώπη, ενδεχομένως και η γερμανική πρεσβεία στην Κύπρο, εάν η πληροφόρησή μας είναι ορθή.
Που είναι ορθή. Και επειδή περί Γερμανίας και Κύπρου ο λόγος, καθώς και περί πρεσβειών και πλευροκοπήσεων, τηλεφωνημάτων κ.λπ, τελικά στην Κύπρο η Γερμανία κινδυνεύει να χάσει τη μάχη… Λέτε, λοιπόν, ενώ κατάφερε η Γερμανία να κάνει μέσω της Ε.Ε. τη γερμανική Ευρώπη, στη Λευκωσία να έχει «Κυπροποιηθεί» η εδώ γερμανική Πρεσβεία, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει;.. Απλώς, ρωτάμε.
Τα ακίνητα της εβδομάδας
