Απόψεις Γιάννος Χαραλαμπίδης Η ειλικρίνεια του Κασουλίδη

Η ειλικρίνεια του Κασουλίδη

Ο Γιάννος Χαραλαμπίδης είναι διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων και Πολιτικός Αναλυτής


Οι πρωτινοί συνήθιζαν να αναφέρονται στην «κωλοσυρμαδκιά της κουφής» για να υποδείξουν ότι εάν κάποιος μπορεί να δει καθαρά, κατανοεί πού θα καταλήξει μια κατάσταση επί τη βάσει σημείων, γεγονότων και δηλώσεων. Και ο Υπουργός των Εξωτερικών Ι. Κασουλίδης είναι διαφωτιστικός.
 
Αρχικά, μας είπε ότι για τη βιωσιμότητα της λύσης θα πρέπει να επικρατήσει η κυπρογενής συνείδηση, δηλαδή να αποποιηθούμε την εθνική μας ταυτότητα, και τώρα δεσμεύεται προς τους Τούρκους ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν θα μεταμορφώσουν το παράνομο σήμερα καθεστώς που υπάρχει στον Βορρά, όπως προέκυψε από την εισβολή, σε επίπεδο πληθυσμού και γης, δηλαδή ιδιοκτησίας. Μας λέει, λοιπόν, ο κ. Υπουργός ότι:
 
1. Υιοθετεί, ούτε λίγο ούτε πολύ, την τουρκική θέση ότι θα πρέπει να υπάρχει στον Βορρά πλειοψηφία εποίκων και Τουρκοκυπρίων και επί του εδάφους και του πληθυσμού.
 
2. Προδικάζει ότι δεν θα θελήσουν οι Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες ή και οι μη πρόσφυγες να επιστρέψουν, αφού το δικαίωμα της ελεύθερης εγκατάστασης και ιδιοκτησίας ανήκει σε όλους.
 
3. Αποδέχεται την κατάργηση του πολιτικού δικαιώματος της ψήφου, αλλιώς πώς θα κατοχυρωθεί η πληθυσμιακή πλειοψηφία και εξουσία των Τούρκων, εσαεί, μάλιστα, στον Βορρά, την οποία υπόσχεται. Και εδώ είναι, που ο Νίκος Χριστοδουλίδης, προσπαθώντας να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, ισχυρίστηκε ότι ο κ. Κασουλίδης αναφερόταν στην εξεύρεση φόρμουλας ώστε οι Ελληνοκύπριοι που θα επιστρέψουν να είναι μειοψηφία. Δηλαδή, προδικάζει και ο Εκπρόσωπος τον διχοτομικό χαρακτήρα της λύσης και ότι δεν θα επιτρέπονται μετακινήσεις πληθυσμών και αγοραπωλησίες ούτε άσκηση δικαιώματος ψήφου στην περιοχή όπου ζει και εργάζεται ο καθένας εξ ημών, για να είναι ο Βορράς πάντα τουρκικός, όπως το καθόρισε η εισβολή. Άρα, θα υπάρχουν εγγυημένες πλειοψηφίες, ρατσισμός και «δύο κράτη».
 
4. Αναγνωρίζει δικαιώματα στους σφετεριστές των ελληνοκυπριακών περιουσιών και επιβεβαιώνει τη θέση Ακιντζί. Ότι, δηλαδή, δεν έχει τον πρώτο λόγο ο Ελληνοκύπριος ιδιοκτήτης και ότι οι «χρήστες» έχουν, εν ολίγοις, καθεστώς συνιδιοκτησίας. Όσο, δε, για τους Ελληνοκύπριους, είναι πρόδηλο ότι τους υποτιμά και ηθικά και πολιτικά, αφού θεωρεί ότι αντί της επιστροφής και της εγκατάστασης είναι έτοιμοι να ξεπουλήσουν τις περιουσίες τους, για να μην μεταμορφωθεί το τουρκικό σήμερα καθεστώς που υπάρχει στον Βορρά.
 
Είμαστε υποχρεωμένοι, κ. Υπουργέ, να σας υπενθυμίσουμε ότι το καθεστώς που δεν θέλετε να μεταμορφώσετε είναι τα παράνομα τετελεσμένα της εισβολής. Με βάση, μάλιστα, τα όσα δηλώνετε τίθεται θέμα αρχής: Ποιος σας εξουσιοδότησε να εκφράζετε διχοτομικές θέσεις, τις οποίες παγίως προβάλλει η Άγκυρα, εκ μέρους του συνόλου των Ελληνοκυπρίων; Δεν έχετε τέτοια λαϊκή εντολή. Εάν αυτά που λέτε σήμερα τα λέγατε προ των εκλογών, δεν θα φτάνατε ποτέ στο Προεδρικό για να γίνετε Υπουργός.
 
Από την άλλη, όμως, πρέπει να δεχτούμε ότι είστε ειλικρινής. Αυτή τη λύση προωθείτε. Τουρκικών, δηλαδή, και βρετανικών προδιαγραφών. Υπάρχουν σωρεία σχετικών εγγράφων, τα οποία μπορούμε να σας προσκομίσουμε, που καθορίζουν ποιοι ήταν οι βρετανικοί και τουρκικοί στόχοι πριν από και μετά την εισβολή. Είναι στην ίδια γραμμή με αυτά τα οποία λέτε: 1. Στην κυπρογενή συνείδηση και στην εσαεί τουρκοποίηση του Βορρά, ο οποίος ήταν προ της εισβολής επί του εδάφους, καθώς και στον πληθυσμό, πέραν του 82% ελληνικός. 2. Στη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και στη μετατροπή της Κύπρου σε προτεκτοράτο της Άγκυρας.
 
Ακόμη, κ. Υπουργέ, και αν κάποιοι, δικοί και ξένοι, σας συγχαίρουν για την «ευφυή και ευέλικτα ρεαλιστική πολιτική» σας, καθώς και για την τουρκικών προδιαγραφών «λύση» που αποδέχεστε, μην είστε σίγουρος ότι το ίδιο θα συμβεί και με την αδέκαστη Ιστορία. Ακόμη, λοιπόν, και εάν εμείς σάς χαριζόμασταν, αυτή δεν χαρίζεται σε κανένα.
 

Top