Απόψεις Κώστας Ν. Χατζηκωστής H γονατισμένη καμήλα

H γονατισμένη καμήλα

Ο Κώστας Ν. Χατζηκωστής είναι αρθρογράφος, συγγραφέας και εκδότης της εφημερίδας "Σημερινή". Είναι επίσης πρόεδρος του Συγκροτήματος “ΔΙΑΣ”Ο Ουρανός είναι βαρύς, τα σύννεφα μάς τυφλώνουν, το τέρμα του Ορίζοντος δεν φαίνεται πουθενά, η φύση συνεργάζεται με τους ανθρώπους για να μεγαλώσει την πλήξη, τα φτερά των πουλιών μουδιάζουν από την υγρασία, λείπει από παντού ο Αέρας, η Κορυφή και το Φως!..

Νίτσε

 

Σ’ ένα από τα τραγούδια του  Ζαρατούστρα, ο Νίτσε καταγράφει τις τρεις μεταμορφώσεις τις οποίες πρέπει να διατρέξει το ανθρώπινο πνεύμα για να φθάσει στην έναρξη της Αναδημιουργίας. Πρώτη μεταμόρφωση: Να γίνει Καμήλα και να φορτωθεί όλη τη σοφία της εποχής του και να λυγίσει κάτω από το βάρος της παράδοσης και του παρελθόντος. Η Δεύτερη μεταμόρφωση: Να ματακινηθεί το πνεύμα στην έρημο. Να γίνει Λιοντάρι. Να αποφασίσει να πετάξει από τη ράχη του όλο το βάρος των παλαιών δογμάτων και αξιών. Να μισήσει τη.. σοφία του και να διακόψει κάθε δεσμό με το παρελθόν. Να ορμήσει ελεύθερο για να ετοιμάσει τον δρόμο της δημιουργίας. Η Τρίτη μεταμόρφωση του Πνεύματος: Να γίνει παιδί. Αθωότης και λήθη, νέα αρχή, νέο παιγνίδι. Μια πρώτη νέα κίνηση. Νέα ζωή.

Μια μεγάλη «αξία» (δόγμα, θρησκεία, έμμονη ιδέα, «σοφία») που φορτώθηκε η Κυπριακή Καμήλα είναι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Από εφιαλτική επιλογή έγινε ιερή πολιτική πορεία. Η Καμήλα φορτώθηκε όλο το παρελθόν της «σοφίας», της καταστροφικής πορείας των τελευταίων ετών της Κυπριακής Ιστορίας. Φορτώθηκε συνθήματα, δόγματα, πλάνες, αυταπάτες, «επιτυχίες», προόδους, ευαγγελισμούς. Φορτώθηκε επερχόμενη, δίκαιη και λειτουργήσιμη λύση. Ψεύδη και απάτες. Υπονομεύσεις και του ρεαλισμού και της λογικής και της ψυχικής υγείας. Φορτώθηκε η Καμήλα όλες τις μικροφιλοδοξίες, τα πάθη όλων των ειδών της διαφθοράς. Και όλα αυτά στη ράχη της Καμήλας, ήταν στερεωμένα ως πατριωτική παρακαταθήκη και ως εγγύηση ευτυχισμένου μέλλοντος.    

Μείναμε στην Καμήλα. Κίνηση δεν υπήρξε. Μεταμόρφωση δεύτερη δεν πραγματοποιήθηκε. Ορμή για άνοιγμα νέου δρόμο , νέας δημιουργίας δεν υπήρξε. Και δεν υπάρχει. Υπάρχει μόνο ο βηματισμός της Καμήλας. Το φορτίο της και η πληκτική πορεία της προς το άγνωστο. Λιοντάρι δεν εμφανίστηκε. Νέα πορεία, νέα δημιουργία, νέα ζωή δεν αναζητήθηκε. Υπήρξαν όμως άλλες μεταμορφώσεις.

Υπήρξαν οι μεταμορφώσεις των Κυπρίων πολιτικών ηγετών. Αυτές οι μεταμορφώσεις ενσαρκώνουν τους άγονους και σκυθρωπούς και άρρυθμους βηματισμούς της.. Τελματωμένης Καμήλας. Είναι οι βηματισμοί της αυτοκαταστροφικής, της απροσανατόλιστης μικροπολιτικής πορείας προς το χάος. Είναι ο ανιστόρητος, ο άστοχος, ο ζαλισμένος, ο μπερδεμένος βηματισμός των 43 ετών. Χωρίς εξέλιξη.  Χωρίς λιοντάρι. Χωρίς Νέα Ζωή.

Θα μπορούσε η Καμήλα του Νίτσε να υποκατασταθεί με το Κυπριακής εκτροφής περίφημο ιστορικό  τετράποδο. Τετράποδο υπομονετικό. Πάντοτε βαρυφορτωμένο. Πάντοτε πειθαρχημένο. Χωρίς αντίδραση, χωρίς τίναγμα. Χωρίς ακόμα και στοιχειώδη λακτίσματα… Επικράτησε η «σοφία» της υποταγής. Του βολέματος. Της υποταγής. Όταν για 43 χρόνια ακολουθείς αυτόν τον δρόμο και αυτοανακηρύσσεσαι ταυτόχρονα σε αγωνιστή, σε πατριώτη, σε περήφανο ηγέτη που δεν υποχωρεί (όταν έχει παραδώσει ήδη τα πάντα) τότε έχεις χάσει εντελώς και τη σοβαρότητα και την αξιοπιστία, και την αυτοπεποίθησή σου. Και την επιβίωσή σου…

 


Top