Για τις δυνατότητες του «κατασκοπευτικού» βαν μίλησε στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» ο ειδικός σε θέματα ασφάλειας διαδικτύου, Ντίνος Παστός.

 

Σύμφωνα με τον ειδικό, το βαν χρησιμεύει στο να μπορεί να κινείται το στοιχείο κοντά στον στόχο, αφού έχει συγκεκριμένη εμβέλεια. Έτσι μπορεί να ακολουθεί τους στόχους, ενώ η συγκεκριμένη εταιρεία διαφήμιζε ότι κατέχει «πτητικά μέσα, βαλίτσες και ηλεκτρονικούς υπολογιστές».

Οι επιχειρησιακές δυνατότητες του «κατασκοπευτικού» βαν

Όσον αφορά στις πληροφορίες που μπορεί να συλλέξει το «κατασκοπευτικό» βαν, ανέφερε ότι ο εξοπλισμός δεν είναι ρυθμισμένος να εκτελεί μια συγκεκριμένη δουλειά, αφού κάθε επίθεση στοχεύει συγκεκριμένα πράγματα όπως εφαρμογές, κατασκευαστές κινητών ή λογισμικών. Το «καλούπι» απλώς μεταφέρει όλη αυτή την τεχνολογία για να εισβάλει σε προβληματικά προγράμματα που έχουν κενά ασφαλείας. Τα κενά ασφαλείας μπορούν να διορθωθούν από τους κατασκευαστές. Ενώ δεν μπορεί να ξέρει κανείς τι πληροφορίες συλλέγουν, σίγουρα αυτές οι εταιρείες πουλούν αυτή την τεχνολογία σε κάποιον «πελάτη» ή κράτος. Αλλά, σύμφωνα με τον ειδικό, οι πληροφορίες που μπορεί να συλλεχθούν είναι ό,τι υπάρχει στη συσκευή. Εάν κάποιος, όμως, τοποθετήσει κακόβουλο λογισμικό σε μια συσκευή, του δίνει πρόσβαση και μετά την έξοδό του από την εμβέλεια.   

«Κατασκοπευτικό» βαν: «Μετά από πίεση του Ιωνά δόθηκε άδεια οπλοφορίας» (vid)

Σύμφωνα με τον Ντίνο Παστό, στόχος θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε κατέχει κινητό. Όμως, είναι θέμα ασφάλειας, αφού ενώ πολλοί θεωρούν ότι δεν έχουν κάτι που να έχει αξία για κάποιον άλλο, αυτή η προσέγγιση είναι λανθασμένη. Εάν κάποιος δουλεύει σε έναν οργανισμό, ο οποίος να έχει σημαντικές πληροφορίες που θέλει τρίτος, θα μπορούσε να αποτελέσει «εύκολο» στόχο, αφού δεν τον ενδιαφέρει η ασφάλεια και έχει κενά ασφαλείας στις συσκευές του. Πρόσβαση θα αποκτήσει ουσιαστικά από τις προσωπικές συσκευές που είναι συνδεδεμένες στο δίκτυο της εταιρείας.  

Ο ειδικός ανέφερε ότι τις πλείστες φορές ο στόχος δεν γνωρίζει ότι έχει μολυνθεί και δεν υπάρχουν σημάδια εμφανή στη συσκευή που να δείχνουν ότι υπάρχει παρακολούθηση. Τα σημάδια, εάν μιλάμε για οπτικοακουστική παρακολούθηση, φαίνονται όταν η συσκευή καταναλώνει περισσότερη ενέργεια, διότι κάνει περισσότερες λειτουργίες από το κανονικό και θα δει ο χρήστης ότι η συσκευή του υπερθερμαίνεται.

Όσον αφορά στον τρόπο προστασίας απάντησε ότι δεν είναι ένας και ότι η ασφάλεια είναι συνεχής ενημέρωση και παρακολούθηση των λογισμικών που χρησιμοποιούνται, ενώ ο χρήστης πρέπει να ελέγχει εάν η κατασκευάστρια εταιρεία εκδίδει κάποια ενημέρωση ή νέο λογισμικό για εγκατάσταση για να αποφύγει τέτοιου είδους προβλήματα, τα οποία επιλύθηκαν από την εταιρεία.