Γιατί μια μυρωδιά μας κάνει να νιώθουμε αηδία, ενώ μια άλλη μας ηρεμεί ή μας φέρνει χαρά; Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα ανακάλυψαν ότι η απάντηση βρίσκεται στον τρόπο που ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τις οσμές και τις συνδέει με συναισθηματικές αντιδράσεις.
Η μελέτη επικεντρώθηκε στην αμυγδαλή, το σημείο του εγκεφάλου που ρυθμίζει τα συναισθήματα. Οι ερευνητές εντόπισαν δύο τύπους εγκεφαλικών κυττάρων που παίζουν ρόλο στην ερμηνεία μιας μυρωδιάς ως θετικής ή αρνητικής. Ανάλογα με το πού συνδέονται αυτά τα κύτταρα στον εγκέφαλο, η ίδια οσμή μπορεί να μας φαίνεται ευχάριστη ή αποκρουστική.
Η έρευνα δείχνει ότι η αποστροφή προς κάποιες μυρωδιές δεν είναι απόλυτη αλλά μπορεί να επηρεαστεί από εμπειρίες, συναισθήματα και νευρολογικές διαδρομές. Αυτό ανοίγει τον δρόμο για μελλοντικές θεραπείες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν ανθρώπους με υπερευαισθησία σε οσμές όπως σε περιπτώσεις μετατραυματικού στρες ή αυτισμού.
Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η καλύτερη κατανόηση του πώς ο εγκέφαλος αντιδρά στις μυρωδιές θα οδηγήσει σε λύσεις για προβλήματα που σχετίζονται με την όσφρηση και την ψυχική υγεία.
Πηγή: Unboxholics.gr