Μια κινεζική τεχνολογική εταιρεία αποκάλυψε ότι ερευνά τη δυνατότητα χρήσης τεχνητής νοημοσύνης (AI) για να μεταφράζει τους ήχους των ζώων σε ανθρώπινη γλώσσα.

Η Baidu, ιδιοκτήτρια της μεγαλύτερης μηχανής αναζήτησης στην Κίνα, υπέβαλε πρόσφατα πατέντα στην Κινεζική Εθνική Υπηρεσία Πνευματικής Ιδιοκτησίας.

Σύμφωνα με το έγγραφο της πατέντας που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα, το σύστημα θα συλλέγει δεδομένα από τα ζώα, όπως φωνητικούς ήχους, συμπεριφορές και φυσιολογικά σήματα. Αυτά τα δεδομένα θα επεξεργάζονται και θα συγχωνεύονται, για να ακολουθεί ανάλυση μέσω AI με στόχο την αναγνώριση της συναισθηματικής κατάστασης του ζώου.

Αυτές οι συναισθηματικές καταστάσεις θα μπορούν στη συνέχεια να μεταφράζονται σε ανθρώπινη γλώσσα, κάτι που —σύμφωνα με την Baidu— θα μπορούσε να βελτιώσει την ακρίβεια και την αποδοτικότητα της ειδικής επικοινωνίας.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας, ο "μεταφραστής" βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της έρευνας, αλλά η πατέντα έχει ήδη προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον.

Η ιδέα της μετάφρασης της γλώσσας των ζώων έχει απασχολήσει τους ανθρώπους εδώ και καιρό, όμως οι πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις την καθιστούν πλέον πιο ρεαλιστική.

Στα κοινωνικά δίκτυα κυκλοφορούν συχνά βίντεο με σκύλους που φαίνεται να επικοινωνούν με τους ιδιοκτήτες τους χρησιμοποιώντας ειδικά χαλάκια με κουμπιά, γνωστά ως πίνακες AAC (Augmentative and Alternative Communication).

Ωστόσο, το κατά πόσο οι σκύλοι επικοινωνούν πραγματικά μέσω αυτών είναι υπό συζήτηση. Πανεπιστήμιο στην Καλιφόρνια (UC San Diego) πραγματοποιεί μελέτη σε 2.000 σκύλους για να δώσει απαντήσεις.

Η νέα προσέγγιση της Baidu μέσω AI ίσως προσφέρει νέες δυνατότητες κατανόησης των κατοικίδιων, αλλά πολλοί χρήστες στα κινεζικά κοινωνικά δίκτυα παραμένουν επιφυλακτικοί.