Οι προκλήσεις που διαμορφώνουν οι τεχνολογίες της "έξυπνης τηλεόρασης" (Smart/Connected TV), η οποία σήμερα προσφέρει εκατοντάδες εφαρμογές μέσω της σύνδεσης με το διαδίκτυο, απασχολούν το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Connected TV που άρχισε το πρωί στη Λεμεσό και το οποίο συνδιοργανώνου η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το διήμερο Συνέδριο, που τελεί υπό την αιγίδα της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, παρακολουθούν πάνω από 170 σύνεδροι από όλη την Ευρώπη και σε αυτό θα συζητηθεί η νομοθετική ρύθμιση της "έξυπνης τηλεόρασης" ανά την Ευρώπη, καθώς το οπτικοακουστικό περιεχόμενο που προσφέρει στο χρήστη-τηλεθεατή απασχολεί έντονα τις ρυθμιστικές Αρχές των χωρών μελών της ΕΕ, αλλά και την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το ενδιαφέρον που επιδείχτηκε για συμμετοχή στο συνέδριο ενισχύεται και από το γεγονός ότι τα πορίσματά του θα αποτελέσουν οδηγό για τη νομοθετική ρύθμιση του οπτικοακουστικού τομέα στην Ευρώπη, η οποία θα επηρεάσει καθοριστικά τη βιομηχανία παραγωγών, την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών, τον ανταγωνισμό και την ίδια την οικονομία.
Παράλληλα, βασικός στόχος του συνεδρίου αποτελεί και η κατάληξη σε συγκεκριμένα συμπεράσματα σε σχέση με την τεχνολογία της "έξυπνης τηλεόρασης", ενώ τα δυο εργαστήρια που θα διεξαχθούν το διήμερο, θα επικεντρωθούν στην επίδραση της "έξυπνης τηλεόρασης" στον τομέα των τηλεοπτικών διαφημίσεων, στην προστασία των ανηλίκων και των πνευματικών δικαιωμάτων, όπως επίσης και στην πρόσβαση στην πληροφόρηση στο νέο ψηφιακό περιβάλλον.
Σε χαιρετισμό του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου ανέφερε πως το Συνέδριο είναι εξαιρετικής σημασίας για την Κυβέρνηση και την Κυπριακή Προεδρία "καθώς επικεντρώνεται στο σημερινό φαινόμενο της Έξυπνης Τηλεόρασης και τις προκλήσεις και στρατηγικές που τα κράτη μέλη χρειάζεται να εφαρμόσουν, ώστε να υιοθετήσουν ώστε να προσαρμοστούν στο νέο πεδίο του σύγχρονου ψηφιακού οπτικοακουστικού περιβάλλοντος".
"Τα οπτικοακουστικά μέσα και ιδιαίτερα η σύγκλιση των υπηρεσιών στο ψηφιακό περιβάλλον, υπήρξαν πάντα ψηλά στην ατζέντα όλων των ευρωπαϊκών χωρών και ένα σημαντικό θέμα για όλες τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές των χωρών μελών της ΕΕ", είπε ο κ. Στεφάνου, σημειώνοντας πως "ο τομέας επηρεάζει και διαμορφώνει κοινωνικές τάσεις και συμπεριφορές, είναι άμεσα συνδεδεμένος με πτυχές οικονομικής και τεχνολογικής ανάπτυξης στα κράτη μέλη και στην τελική, διαμορφώνει μια σημαντική συνιστώσα για την έννοια της Δημοκρατίας".
Η χρονική στιγμή του Συνεδρίου θεωρείται πολύ σημαντική, συνέχισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, αφού τα συμπεράσματα του, όχι μόνο θα δώσουν απαντήσεις σε μεγάλα ερωτήματα, αλλά μπορούν επίσης να είναι βοηθητικά και να συνεισφέρουν σημαντικά ως οδηγός για τη νομοθετική ρύθμιση (Πράσινη Βίβλος) για την έξυπνη τηλεόραση, η οποία ετοιμάζεται από τον Επίτροπο Neelie Kroes και η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί σύντομα.
Ως Κύπρος, κατέληξε, προσβλέπουμε σε έναν καρποφόρο και εποικοδομητικό διάλογο με θέσεις και απόψεις όλων των εμπλεκομένων, "ώστε να διαμορφώσουμε ένα μοντέρνο ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο θα μας επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε ορθά και εποικοδομητικά τις προκλήσεις που αναδύονται από τη νέα τεχνολογία και τις εφαρμογές της".
Εξάλλου, σε χαιρετισμό που ανέγνωσε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών Ανδρέας Ασσιώτης, η Υπουργός Εσωτερικών Ελένη Μαύρου αναφέρει ότι από τη μέχρι τώρα συζήτηση μεταξύ των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών Αρχών, οι υπηρεσίες της «έξυπνης τηλεόρασης» θεωρούνται πιο κοντά στην τηλεοπτική εμπειρία και ως εκ τούτου φαίνεται να υπάρχει ευρεία συναίνεση ότι θα πρέπει να υπόκεινται σε μεγαλύτερου βαθμού ρύθμιση από ότι το διαδικτυακό περιεχόμενο ενός προσωπικού ηλεκτρονικού υπολογιστή.
Αναφερόμενη σε πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κ. Μαύρου επισημαίνει στην ομιλία της πως η προστασία ανηλίκων από επιβλαβές περιεχόμενο θεωρείται ως ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία της παρούσας ρύθμισης και ιεραρχήθηκε στην έρευνα αυτή, να έχει μεγαλύτερη προτεραιότητα από την προστασία της ιδιωτικής ζωής.
"Από την άλλη, φαίνεται ανεπιθύμητο για τις υπηρεσίες της έξυπνης τηλεόρασης να υπόκεινται σε πλήρη ρύθμιση, η οποία ισχύει για τις τηλεοπτικές μεταδόσεις, αφού, σε μεγάλο βαθμό, αυτές ανήκουν σε διαφορετικού είδους υπηρεσία και προέρχονται από ένα πολύ διαφορετικό περιβάλλον", συμπλήρωσε.
Υπέδειξε, ωστόσο, πως "σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι εξακολουθεί να υπάρχει ακόμη η ανάγκη να μελετηθεί αν θα πρέπει να αναπτυχθεί ρυθμιστική προσέγγιση παρόμοια με την υφιστάμενη για τις υπηρεσίες βίντεο κατά παραγγελία, έτσι που να διασφαλιστεί η εμπιστοσύνη του κοινού στη ρυθμιστική προσέγγιση, καθώς οι υπηρεσίες αυτές καθίστανται όλο και πιο διεισδυτικές και σημαντικές".
Εξέφρασε, παράλληλα, την άποψη ότι υπάρχει έδαφος για κοινά πρότυπα στα Μέσα που να καλύπτουν όλα τα ψηφιακά Μέσα και τη βεβαιότητα πως το Συνέδριο θα συμβάλει στη γενικότερη προσπάθεια για τη δημιουργία μιας σειράς βασικών αρχών και στόχων που θα ισχύουν από κοινού στο ποικιλόμορφο τοπίο των Μέσων σε διαφορετικά ρυθμιστικά περιβάλλοντα.
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρόεδρος της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου Ανδρέας Πετρίδης, ο οποίος τόνισε τη σημασία του συνεδρίου "το οποίο αντικατοπτρίζει το μέλλον, αφού θα μας επιτρέψει να δούμε προς το μέλλον, ρίχνοντας στο χωνευτήριο όλο το υλικό που διαθέτουμε για την εξέλιξη της έξυπνης τηλεόρασης".
Είπε ακόμη πως η ταχύτητα ανάπτυξης της "έξυπνης τηλεόρασης είναι τεράστια και χρειάζεται "να αδράξουμε την ευκαιρία και να υιοθετήσουμε μια θετική προσέγγιση, γιατί αυτό που έρχεται δεν είναι απειλητικό αλλά μια βαρυσήμαντη πρόκληση".
Ο κ. Πετρίδης ανέφερε πως μια κεντρική πτυχή της "έξυπνης τηλεόρασης" είναι η ικανότητα του χρήστη για εξατομίκευση του περιεχομένου της και πως το θέμα δεν αφορά απλά τη σύνδεση της τηλεόρασης με το διαδίκτυο, "αφορά στην παροχή του σωστού περιεχομένου στη σωστή οθόνη, τη σωστή στιγμή".
"Κατά συνέπεια, θα πρέπει να κάνουμε όλες τις προσπάθειες για να προσαρμοστούμε οι ίδιοι στο μέλλον, παρά να αφήσουμε παθητικά το μέλλον να προσαρμοστεί με εμάς", σημείωσε και κάλεσε όλους να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία που δίνεται για ένα γόνιμο διάλογο ιδεών, απόψεων και πληροφοριών, όπως επίσης και δικτύωσης και συνεργασίας μεταξύ των χωρών, σε ότι αφορά στην "έξυπνη τηλεόραση".