News Politics Ευρωεκλογές 2014 Ευρωεκλογές: Το δίλημμα που ευνόησε την ΕΔΕΚ- Η «έκπληξη» της ΔΗΠΑ

Ευρωεκλογές: Το δίλημμα που ευνόησε την ΕΔΕΚ- Η «έκπληξη» της ΔΗΠΑ

Για το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά και τις δημοσκοπήσεις που προηγήθηκαν των Ευρωεκλογών, μίλησε στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» ο εκλογικός αναλυτής Νάσιος Ορεινός.

 

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι στις εκλογές αξιολογούνται δύο πράγματα, το exit poll και οι προεκλογικές δημοσκοπήσεις. Οι δημοσκοπήσεις έχουν να κάνουν με το πόσο καλά διαβάζει κάποιος τις εκλογές δημοσκοπικά και πολιτικά, με αυτά τα δύο να συνδέονται. Όσον αφορά στο exit poll, υπογράμμισε ότι σε όλα τα αποτελέσματα που έχει δώσει το Σίγμα δεν έχει χάσει κανένα κόμμα, συμπεριλαμβανομένων των Γιασεμί και του Κόμματος για τα Ζώα.

Εξηγώντας ότι το exit poll του Σίγμα ήταν το πιο έγκυρο, έκανε αντιπαραβολή με την προεκλογική εκτίμηση, τονίζοντας ότι από τα δέκα κόμματα «έχασε» μόνο τη ΔΗΠΑ, επειδή όταν έδινε την κρυφή ψήφο στο συγκεκριμένο κόμμα, αρχικά της είχε δώσει 3,9%, αλλά στο τέλος της είχε αφαιρέσει και την έβαλε στο 3,2%. Συμπλήρωσε ότι η ΔΗΠΑ, σύμφωνα και με τον Μάριο Καρογιάν, είχε πολύ περισσότερη κρυφή ψήφο από αυτή που βλέπαμε.

Όσον αφορά στην ΕΔΕΚ, «είχε κινηθεί λίγο πιο πάνω απ’ αυτό δίναμε», αφού, σύμφωνα με τον εκλογικό αναλυτή, όπως είχε γράψει σε άρθρο του στη Σημερινή, εάν οι δύο μεγάλοι έμεναν κάτω από το 30% και τα μικρά κόμματα έμεναν χαμηλά, υπήρχε ενδεχόμενο να πάνε στο άνω άκρο, στο διψήφιο ΕΔΕΚ και ΕΛΑΜ. Τελικά η ΕΔΕΚ έχει στο διψήφιο λίγο περισσότερα απ’ όσο περιμέναμε, και αυτό γιατί υπήρχαν εισροές στην ΕΔΕΚ την τελευταία στιγμή κυρίως από ΔΗΚΟ. «Φαίνεται ότι κάποιοι αποφάσισαν να βοηθήσουν την ΕΔΕΚ, λόγω του διλήμματος με το ΕΛΑΜ».

Εξήγησε ότι η μάχη για την πρώτη θέση είχε προβλέψει ότι θα ήταν πολύ κλειστή, ενώ η πιθανή ανατροπή ήταν πολύ κοντά, αφού, σύμφωνα με τον Νιαζί, σε μερικές χιλιάδες Τουρκοκυπρίων δεν επιτράπηκε να έρθουν να ψηφίσουν. Υπενθύμισε ότι η διαφορά του ΔΗΣΥ με το ΑΚΕΛ ήταν μόλις 4000 ψήφοι, άρα θα μπορούσαμε να έχουμε ανατροπή. Όσον αφορά στην ψήφο των κοινοτικών, ανέφερε ότι ήταν 10,000 αλλά σύμφωνα με μια γρήγορη ανάλυση διαπίστωσε ότι κάποιοι δεν έχουν πάει στην κάλπη, ενώ αυτοί που έχουν πάει ψήφισαν ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΠΑ, άρα ενδεχομένως να μην έχουν επηρεάσει πολύ το αποτέλεσμα. Σε ό,τι αφορά τους Τ/κ, σύμφωνα με τον Νάσιο Ορεινό, εάν ένας μεγάλος αριθμός δεν έχει ψηφίσει για πρακτικούς λόγους, τότε το 1,5% θα ήταν 0, ίσως και πλην για το ΑΚΕΛ, αφού επτά στους δέκα ψήφιζαν την αριστερά.

Όσον αφορά στους «νικητές» και τους «χαμένους», ανέφερε ότι ο ΔΗΣΥ είναι πρώτο κόμμα, αλλά είναι κάτω από 30% για πρώτη φορά μετά το 2004. Το ΑΚΕΛ, αφού έκλεισε την ψαλίδα, δηλώνει ότι πήγε καλά. Το ΔΗΚΟ, δε, πήρε περισσότερα από τις Ευρωεκλογές του 2014. Όσον αφορά στην ΕΔΕΚ, έκανε λόγο για θρίαμβο, ενώ το ΕΛΑΜ δικαιολογημένα θεωρεί ότι πήγε καλά, αφού αύξησε τα ποσοστά του σε σχέση με τις προηγούμενες Ευρωεκλογές. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η ΔΗΠΑ.

Εντούτοις, το αθροιστικό ποσοστό που πήραν Συμμαχία Πολιτών και Κίνημα Οικολόγων είναι πολύ πιο κάτω από αυτό που έπρεπε να είχαν λάβει, ενώ τους έχει περάσει η ΔΗΠΑ. Η εξήγηση που δίνει για την πτώση αυτών των δύο Κοινοβουλευτικών Κομμάτων εντοπίζεται στο γεγονός ότι «η Συμμαχία δεν έχει το ποσοστό που είχε στις Βουλευτικές Εκλογές, πολλοί έχουν φύγει, ενώ είναι γνωστό ότι έχει διασπαστεί». Επεσήμανε ότι λίγο καλύτερα έχουν πάει οι Οικολόγοι αλλά υπήρχε υψηλή αποχή, κάτι που επηρεάζει τα μικρά κόμματα σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, αφού είναι πιο δύσκολο να πείσεις τους ψηφοφόρους τέτοιων κομμάτων να πάνε στην κάλπη και ίσως δεν υπάρχουν οι μηχανισμοί. Συμπλήρωσε ότι η ΕΔΕΚ και το ΕΛΑΜ είχαν ευνοηθεί από την κόντρα και το δίλημμα που υπήρχε μέχρι το τέλος. Η κόντρα έχει ευνοήσει πολύ τον Σιζόπουλο, γιατί ακριβώς ο κόσμος έμεινε μέχρι την τελευταία στιγμή σκεπτόμενος ποιον από τους δύο θα ψήφιζε, με την κοινωνία να αποφασίζει την έδρα να πάρει η ΕΔΕΚ.

 

 

Top