News Politics Ευρωεκλογές 2014 Ευρωεκλογές: Πώς η μάχη για συσπείρωση περνά από το ΕΛΑΜ

Ευρωεκλογές: Πώς η μάχη για συσπείρωση περνά από το ΕΛΑΜ

Το περασμένο Σάββατο (16/3) παρακολουθήσαμε την έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στο ΕΛΑΜ και το υπόλοιπο κομματικό σύστημα. Η σύγκρουση και ο διαχωρισμός ανάμεσα σε ΕΛΑΜ και αντι – ΕΛΑΜ, έχει δυο επίπεδα. Το πρώτο επίπεδο μπορεί να χαρακτηριστεί ως «ουσίας» ενώ το δεύτερο ως «τακτικής».

Η πολιτική ουσία έχει να κάνει με το ιδεολογικό χάσμα που θέλει να αναδείξει το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα ότι υπάρχει, ανάμεσα στα κόμματα του δημοκρατικού – συνταγματικού τόξου και του ακροδεξιού ΕΛΑΜ.

Η αναφορά του προέδρου του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου, Χρίστου Χρίστου, το βράδυ της Παρασκευής (15/3), ότι θα απαντήσει στους πολιτικούς του αντιπάλους με «στρατιωτικούς όρους» και ότι μπορεί να εφαρμόσουν ένα «ανορθόδοξο πολιτικό πόλεμο», έδωσε την κατάλληλη ευκαιρία στα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα να εκθέσουν τις αντιδημοκρατικές αντιλήψεις του ΕΛΑΜ και να παρουσιαστούν ως προασπιστές της νομιμότητας και του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Είναι ίσως η πρώτη φορά που όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα με τόσο έντονο και κατηγορηματικό ύφος καυτηρίασαν την ρητορική του ΕΛΑΜ, επιχειρώντας να το θέσουν στην πολιτική απομόνωση, με την κατηγορία του παραβάτη των δημοκρατικών κανόνων και του θεσμικού πλαισίου.     

Ωστόσο, η ομόθυμη αντίδραση όλων των κομμάτων κατά του ΕΛΑΜ δεν εμπεριείχε μόνο στοιχεία ιδεολογικής και δημοκρατικής ευαισθησίας αλλά και τακτικής.

Ο πολιτικός χρόνος κατά τον οποίο συλλήβδην τα κόμματα επέλεξαν να ανοίξουν μέτωπο με το ΕΛΑΜ, δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίος.

Βρισκόμαστε, ως γνωστόν, σε προεκλογική περίοδο ενόψει των ευρωεκλογών του ερχόμενου Μαΐου και τα μεγάλα διακυβεύματα απουσιάζουν παραδοσιακά από αυτού του είδους τις εκλογικές αναμετρήσεις.

Ενδεικτικό τούτου είναι και η υψηλή αποχή που καταγράφεται στις Ευρωπαϊκές Εκλογές κάτι που αναμένεται να επαληθευτεί και σε μερικούς μήνες.

Όλα τα κόμματα λοιπόν, αντιλαμβανόμενα το ρεύμα ανόδου της ακροδεξιάς και του ευρωσκεπτικισμού που επικρατεί ευρύτερα στην Ευρώπη και ειδικότερα του ΕΛΑΜ στην Κύπρο, προσπαθούν αφενός να αφυπνίσουν - συσπειρώσουν τα δικά τους κομματικά ακροατήρια και αφετέρου να ανακόψουν τυχόν διαρροές προς την λεγόμενη «αντι – συστημική» ψήφο.

Σύμφωνα και με την πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση του ΣΙΓΜΑ για τις ευρωεκλογές, η οποία προβλήθηκε το βράδυ της Δευτέρας (18/3), στην εκπομπή «Χωρίς Περιστροφές», το ΕΛΑΜ φαίνεται να κερδίζει την τέταρτη θέση και ως εκ τούτου να εκλέγει τον 6ο ευρωβουλευτή με μικρή διαφορά από την ΕΔΕΚ.

Έτσι, μπροστά στο υπαρκτό ενδεχόμενο που θέλει το ΕΛΑΜ να εκλέγει ευρωβουλευτή αναμένεται ότι θα υπάρξει έντονη κινητοποίηση από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων και κυρίως των άμεσα ενδιαφερομένων για την 6η έδρα, όπως είναι η ΕΔΕΚ και η Συμμαχία – Οικολόγων.  

Ήδη, το ζήτημα της φυγοστρατίας των ηγετικών στελεχών του ΕΛΑΜ έχει μπει επιτακτικά στο δημόσιο διάλογο.

Top