Άνοιξαν από τις 07.00 το πρωί οι κάλπες, για μια από τις πιο κρίσιμες, για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, εκλογικές αναμετρήσεις στην Κύπρο.
Σε μια εκλογική αναμέτρηση, η οποία θα κρίνει ποιοι θα αναλάβουν τα ηνία των τοπικών αρχών, οι 561,376 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι - πολίτες, καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες και να ασκήσουν το δημοκρατικό τους δικαίωμα, σε πείσμα των καιρών και ενάντια στο γενικότερο κλίμα απαξίωσης και απομάκρυνσης από την πολιτική.
Εκλογικά κέντρα και ώρες ψηφοφορίας
Συνολικά σήμερα θα λειτουργήσουν σε ολόκληρη την Κύπρο 1,344 εκλογικά κέντρα, συμπεριλαμβανομένου και ειδικού κέντρου το οποίο θα λειτουργήσει στις Κεντρικές Φυλακές, για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, όσοι εκτίουν την ποινή τους.
Οι κάλπες άνοιξαν στις 07.00 το πρωί και θα παραμείνουν ανοικτές μέχρι και τις 18.00 το απόγευμα, με διάλειμμα μιας ώρας μεταξύ 12.00 και 13.00 το μεσημέρι.
Η ταυτότητα της σημερινής εκλογικής αναμέτρησης
Οι εκλογές αυτές έχουν κάποια πολύ σημαντικά και ουσιαστικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα, τα οποία σκιαγραφούν το πλαίσιο στο οποίο διεξάγεται η εκλογική αναμέτρηση:
- Στις εκλογές αυτές παρατηρήθηκε μεγάλος αριθμός υποψηφίων δημάρχων. Συγκεκριμένα 112 άτομα διεκδικούν την θέση του δημάρχου σε 39 Δήμους.
- Αντίστοιχα μεγάλο αριθμό υποψηφίων έχουμε και για τις θέσεις κοινοταρχών, καθώς 877 άτομα διεκδικούν θέση κοινοτάρχη σε 487 κοινότητες.
- Σε σχέση τώρα με τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, ο αριθμός τους ανέρχεται στους 1905, οι υποψήφιοι κοινοτικοί σύμβουλοι στις 2924, ενώ για Σχολικούς εφόρους στους 715.
- Σε αντίθεση με το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει για την ανάδειξη στο αξίωμα του δημάρχου και του κοινοτάρχη, το ενδιαφέρον για εγγραφή και συμμετοχή στις εκλογές, στους νέους ψηφοφόρους, είναι πολύ χαμηλό.
- Συγκεκριμένα, ο αριθμός των νέων ψηφοφόρων αγγίζει μόλις τους 3652 ελληνοκύπριου, 17 τ/κ και 4345 κοινοτικούς.
Οι Δήμοι σε αριθμούς
Μεγαλύτερος Δήμος σε αριθμό ψηφοφόρων είναι ο Δήμος Λεμεσού με 63,207 ψηφοφόρους και ακολουθεί ο Δήμος Στροβόλου με 41,168, ο Δήμος Λευκωσίας με 37,150 και ο Δήμος Λάρνακας με 34,894 ψηφοφόρους. Την πεντάδα των μεγαλύτερων Δήμων, κλείνει ένα κατεχόμενο Δήμος, αυτός της Αμμοχώστου, με 31,440 ψηφοφόρους.
Ο μικρότερος Δήμος σε αριθμός ψηφοφόρων είναι ο Δήμος Πάνω Λευκάρων με μόλις 919 ψηφοφόρους, ενώ ακολουθεί με 1287 ο κατεχόμενος Δήμος Ακανθούς, η Πόλις Χρυσοχούς με 2109 ψηφοφόρους και ο κατεχόμενος Δήμος Λευκονοίκου με 2121. Την πεντάδα των μικρότερων δήμων κλείνει ο κατεχόμενος Δήμος Κερύνειας.
Μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την δημαρχία
Όπως έχει ήδη αναφερθεί, στις σημερινές εκλογές υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για τα αξιώματα με 112 άτομα να διεκδικούν 39 θέσεις δημάρχων. Ωστόσο σε κάποιους Δήμους το ενδιαφέρον ήταν μεγαλύτερο από ότι σε άλλους.
Στον Δήμο Λάρνακας, για παράδειγμα, έχουμε έξι υποψηφίους για μια μόλις θέση δημάρχου. Οι έξι υποψήφιοι είναι οι: Ανδρέας Βύρας, Αλέξης Μιχαηλίδης, Πέτρος Χριστοδούλου, Λούης Δημητρίου, Γιώργος Κωνσταντίνου(Χάρος), Ανδρέας Πέτρου.
Στον Δήμο Γερμασόγειας, της επαρχίας Λεμεσού, έχουμε επίσης έξι υποψήφιους για την θέση του δημάρχου. Οι έξι υποψήφιοι είναι: Κυριάκος Ξυδιάς, Μάριος Οράτης, Παύλου Παύλος, Πανίκκος Λουρουτζίατης, Ανδρέας Ηρακλέους, και Ανδρέας Γαβριηλίδης
Ακολουθεί με πέντε υποψήφιους ο κατεχόμενος Δήμος Μόρφου. Οι πέντε είναι οι: Χαρίλαος Χαριλάου, Χαράλαμπος Πίττας, Μιχάλης Γεωργιάδης, Γιώργος Κ. Γεωργίου, Βίκτωρας Χατζηαβραάμ.
Με τέσσερις υποψήφιους ακολουθούν οι Δήμοι: Στροβόλου, Λακατάμιας, Αμμοχώστου, Αθηένου.
Οι ήδη ανακηρυχθέντες δήμαρχοι
Σε τρεις Δήμους είχαμε μόλις μια υποψηφιότητα για την θέση του δημάρχου. Αυτό συνεπάγεται ότι στους τρεις αυτούς Δήμους θα γίνουν εκλογές μόνο για τις θέσεις δημοτικών συμβούλων και σχολικών εφόρων, καθώς οι δήμαρχοι έχουν ήδη ανακηρυχθεί από την επομένη της ημέρας υποβολής υποψηφιοτήτων.
Οι δήμαρχοι, οι οποί έχουν ήδη πάρει το χρίσμα είναι:
- Άντρος Καραγιάννης για τον Δήμο Δερύνειας
- Χατζηστεφάνου Νίκος για τον κατεχόμενο Δήμο Καραβά
- Αρμένης Μάριος για τον Δήμο Λιβαδιών
Στην σκιά της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Πέραν των όποιων υφιστάμενων δυσκολιών, έχουν να αντιμετωπίσουν όσοι θα εκλεγούν στις θέσεις δημάρχων, κοινοταρχών, δημοτικών και κοινοτικών συμβούλων, είτε σε σχέση με την κοινωνία, είτε σε σχέση με τα οικονομικά του Δήμου, είτε με οποιαδήποτε πτυχή αφορά στα καθήκοντά τους, μια θα είναι η κύρια πρόκληση: να φέρουν εις πέρας την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Αρκετούς μήνες τώρα, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, έχει ενώπιόν της, τα κυβερνητικά νομοσχέδια που αφορούν στην σε βάθος μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Έχουν γίνει σωρεία συναντήσεων, συσκέψεων, ανταλλαγής εισηγήσεων και θέσεων σε σχέση με την δομή, την μορφή, τις δυσκολίες και τα θετικά μιας τέτοιας μεταρρύθμισης.
Πρόκειται για ένα περίπλοκο πλαίσιο μεταρρύθμισης, με όχι και τόσο ξεκάθαρη δομή και αποτέλεσμα, γεγονός που προϋποθέτει πολλές τροποποιήσεις, αλλαγές, όπως και διαφοροποίηση ολόκληρου του οικοδομήματος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπως το ξέραμε.
Βάσει του οδικού χάρτη που έχει παραδοθεί στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, από το Υπουργείο Εσωτερικών, οι δήμαρχοι οι οποίοι θα εκλεγούν από την αναμέτρηση της 18ης Δεκεμβρίου, θα πρέπει να εφαρμόσουν όσα θα αποφασίσει η Βουλή. Αυτό συνεπάγεται εξαιρετικά μεγάλο φόρτο εργασίας, πολλές και ποικιλόμορφες απαιτήσεις αλλά και σε μεγάλο βαθμό προσωπική εμπλοκή στα ζητήματα, έτσι ώστε η μεταρρύθμιση να είναι στην πραγματικότητα επιτυχής, στην εφαρμογή της.
Το Sigmalive θα σας μεταφέρει λεπτό προς λεπτό κάθε λεπτομέρεια και κάθε εξέλιξη, σε σχέση με τις Δημοτικές Εκλογές 2016, όπως πάντα, με αξιοπιστία και εγκυρότητα και ταχύτητα.
Διαβάστε επίσης τους Δημάρχους πίσω από τα σίδερα και τις μεγαλύτερες μάχες στους έξι Δήμους της Κύπρου.