News Politics ΚΕ:Υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο αντίδρασης για ΑΟΖ

ΚΕ:Υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο αντίδρασης για ΑΟΖ

Η έκθεση για την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ δεν αναφέρεται σε εξουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στη νεκρά ζώνη, συζητούμε από μόνοι μας ένα θέμα που δεν υπάρχει, ακριβώς για να δημιουργηθούν εντυπώσεις λόγω της προεκλογικής εκστρατείας, δήλωσε στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης με αφορμή ανακοίνωση του επιτελείου του Ν. Παπαδόπουλου που κάνει λόγο για εκχώρηση αρμοδιοτήτων εκ μέρους του Προέδρου στην OΥNΦΙΚΥΠ. «Ας είμαστε προσεκτικοί, πριν βγάζουμε μια ανακοίνωση είναι καλό να μελετούμε. Το προσχέδιο υπάρχει εδώ και μέρες και τώρα βγαίνει η ανακοίνωση. Δεν είναι τυχαίο ότι έγινε τη μέρα που ήταν στην Κύπρο ο βασιλιάς της Ιορδανίας», είπε.

Οι δηλώσεις Μπουρτζιού

Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις από τα κατεχόμενα για την ΑΟΖ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως οι δηλώσεις Μπουρτζιού απαντούν σε όλους όσοι ερμήνευαν διαφορετικά τη δήλωση του ΠτΔ για την ΑΟΖ. «Από τότε που ξεκίνησαν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της ΚΔ, είτε με τον καθορισμό της ΑΟΖ είτε με τις γεωτρήσεις, η Τουρκία επιχειρεί να μας αμφισβητήσει. Δεν το έχει πετύχει και έχουν οδηγήσει την Τουρκία στο να μην συμμετέχει στον ενεργειακό διάλογο της περιοχής», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, που επικαλέστηκε και πρόσφατο άρθρο των Financial Times επί του θέματος.

Παρακολουθούμε την Τουρκία

Ερωτηθείς κατά πόσο η Κυβέρνηση παρακολουθεί τις ενέργειες της Τουρκίας, που απειλεί να φέρει τρυπάνι στην περιοχή, είπε πως ασφαλώς και η Κυβέρνηση είναι ενήμερη «Πρέπει να ξέρουμε κάτι. Τυχόν παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω μιας τέτοιας ενέργειας όπως το τρυπάνι, σημαίνει παραβίαση δικαιωμάτων ενεργειακών κολοσσών, σημαίνει παραβίαση δικαιωμάτων γειτονικών κρατών, αλλά και της Ε.Ε.», σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, παραπέμποντας στην πρόσφατη διάσκεψη των επτά μεσογειακών κρατών.

«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις, γνωρίζουμε τα δεδομένα και υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο αντίδρασης αναλόγως των εξελίξεων», τόνισε.

Συνεργασία με Ιορδανία

Όσον αφορά τον ενεργειακό διάλογο που εγκαινιάστηκε, μεταξύ άλλων, χθες με την Ιορδανία, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως η Ιορδανία επιθυμεί να εισαγάγει φυσικό αέριο. «Για να γίνει κάτι τέτοιο, αντιλαμβάνεστε από τον χάρτη της περιοχής χρειάζεται και η συνεργασία του Ισραήλ και είναι γι' αυτό που υπάρχει συνεργασία μεταξύ των δυο. Μια συνεργασία δική μας προϋποθέτει και τη συμμετοχή του Τελ Αβίβ. Είναι κάτι που συζητούμε και είναι κάτι για το οποίο έγινε πιο λεπτομερής συζήτηση χθες».

Τέλος, ο κ. Χριστοδουλίδης ερωτηθείς για το πότε θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων, είπε πως δεν γνωρίζει αλλά και να γνώριζε δεν θα έλεγε. «Ας αφήσουμε το φυσικό αέριο έξω από τις εκλογές. Όταν υπάρξουν αποτελέσματα, θα ανακοινωθούν από την εταιρεία». 

YΠΕΞ για κατάθεση συντεταγμένων

Το θέμα της συνεννόησης με την Ελλάδα για το ζήτημα, που αφορά την κατάθεση συντεταγμένων και για την υπόλοιπη ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι τεχνικό και δεν πρέπει να ανάγεται σε πολιτικό, δήλωσε ο ΥΠΕΞ, Ιωάννης Κασουλίδης.

Οι τεχνικοί των κυβερνήσεων των δύο χωρών βρίσκονται σε επαφή και συζητούν, είπε, το θέμα των χαρτογραφήσεων, ώστε να μη γίνει κάτι, που να ζημιώνει, είτε την Ελλάδα, είτε την Κύπρο.

Πολιτική κίνηση, διευκρίνισε ο ΥΠΕΞ, είναι η κατάθεση συντεταγμένων και επανέλαβε ότι, αναλόγως των τουρκικών προκλήσεων, η κυβέρνηση θα επιλέξει τον χρόνο, που θα προχωρήσει στην κατάθεση αυτή.

Η Άγκυρα και ο Μουσταφά Ακιντζί προσπαθούν, δήλωσε ο Ιωάννης Κασουλίδης, να χρησιμοποιήσουν την πρόθεση για κατάθεση συντεταγμένων για να δικαιολογήσουν γιατί σκοπεύουν να φέρουν τρυπάνι μέσα στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Άλλο, ξεκαθάρισε ο ΥΠΕΞ, είναι «να περνά ένα Barbaros, να μπαίνει, να βγαίνει και να βάζει σύρματα και άλλο να μπει τρυπάνι, που να δημιουργεί ανεπανόρθωτη ζημιά στην κυπριακή ΑΟΖ, σε μια ενέργεια χωρίς επιστροφή, που συνιστά τετελεσμένο και θα έχει συνέπειες στη συνέχεια για οποιεσδήποτε ξένες εταιρείες ενδιαφερθούν».

 

Top