Το χρέος απέναντι στους νεκρούς μας, που έπεσαν προασπιζόμενοι την πατρώα γη, είναι βαρύ ενώ το καθήκον μας απέναντι στις επερχόμενες γενιές είναι ιερό και αδιαπραγμάτευτο, δήλωσε την Κυριακή ο Υφυπουργός Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας Νικόλας Ιωάννίδης.
Σε επιμνημόσυνο λόγο του στο ετήσιο μνημόσυνο των ηρώων της κοινότητας Κάμπου, ο κ. Ιωαννίδης είπε ότι ο κυπριακός ελληνισμός δικαιούται και επιβάλλεται να ανακτήσει την ελευθερία του, ούτως ώστε να ζήσει με ασφάλεια στην πατρογονική του γη. "Δεν πρέπει να φανούμε κατώτεροι των περιστάσεων, γιατί η μνήμη των ηρώων μας απαιτεί αγώνα και θυσίες. Έχουμε υποχρέωση να διατηρήσουμε τη μνήμη τους ζωντανή, να μεταλαμπαδεύσουμε στη νέα γενιά τα ιδανικά τους, την αγάπη για την πατρίδα και το θάρρος της αυτοθυσίας", είπε.
Όπως έχει επανειλημμένα τονίσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, συνέχισε, "εργαζόμαστε αδιάκοπα για την επίτευξη μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, που θα βασίζεται στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο. Βρισκόμαστε σε μια περίοδο εντατικοποιημένων προσπαθειών, ενόψει της άτυπης πενταμερούς συνάντησης στη Νέα Υόρκη, την οποία συγκάλεσε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών".
Ως αναπόσπαστο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Κύπρος επιδιώκει με σθένος την ουσιαστική εμπλοκή της ΕΕ στη διαδικασία για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, διότι "πιστεύουμε ακράδαντα ότι η Ευρώπη μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, πάντα υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών", είπε.
Αναφερόμενος στη θυσία των ηρώων του Κάμπου, είπε "βρισκόμαστε σήμερα εδώ, για να αποτίσουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής σε εκείνους που πριν από 51 χρόνια, το μαύρο καλοκαίρι του 1974, θυσίασαν το πολυτιμότερο αγαθό –την ίδια τους τη ζωή– για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια της Κύπρου μας.
Πενήντα ένα χρόνια έχουν περάσει από τότε που η τουρκική εισβολή προκάλεσε χαίνουσες πληγές στο σώμα του νησιού μας και τις ψυχές των κατοίκων του: τις ανείπωτες απώλειες, το δράμα των αγνοουμένων μας και τον πόνο του ξεριζωμού που ακόμα βιώνουμε.
Ο κ. Ιωαννίδης αναφέρθηκε στην ιστορία του κάθε ήρωα που θυσιάστηκε, του Χριστάκη Χριστοδουλίδη, του Αρη Μαυροσκούφη, του Χρίστου Π. Καλαϊτζιή, του Ιωάννη Αχιλλέως, του Ανδρέα Γεωργαλίδη, του Θεμιστοκλή Δράκου, του Ευάγγελου Ευριπίδη, του Χαράλαμπου Φαντάρου, του Θεοχάρη Κιμή και του Χαράλαμπου Αντωνίου.
Μίλησε επίσης και για τα παλληκάρια που έτρεξαν στο μέτωπο να αντιμετωπίσουν τις ορδές του Αττίλα, και των οποίων η τύχη παραμένει ακόμα άγνωστη. Πρόκειται για τον έφεδρο αξιωματικό Ανδρέα Χριστοφόρου, 33 ετών, που χάθηκε στις 20 Ιουλίου στο Πέντε Μίλι στην Κερύνεια ενώ υπηρετούσε στο 316 Τάγμα Επιστράτευσης. Τον Θεοφάνη Ορφανού, 24 ετών, ο οποίος συνελήφθη στη Βιομηχανική περιοχή Μιας Μηλιάς στις 14 Αυγούστου 1974. Και τον Ανδρέα Χριστοδουλίδη, 23 ετών, αδελφό του Χριστάκη, ο οποίος συνελήφθη στη Λάπηθο στις 6 Αυγούστου 1974 και έκτοτε αγνοείται.
Με οδηγό τη θυσία των ανυπέρβλητων ηρώων μας, την αλήθεια και τη δικαιοσύνη, ευελπιστούμε ότι θα φτάσουμε σε μια λύση που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες όλων των νόμιμων πολιτών της χώρας μας. Μια λύση που θα εξασφαλίζει την αξιοπρέπεια και την επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού στη γη των πατέρων του, συμπλήρωσε ο κ. Ιωαννίδης.
Διαβάστε επίσης: Δαμιανός: Να συνεχίσουμε τον αγώνα με ειρηνικά μέσα για μια βιώσιμη λύση
Πηγή: ΚΥΠΕ