Για σειρά θεμάτων που αγγίζουν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, την αναμόρφωση των θεσμών και την πρόοδο έργων στρατηγικής σημασίας όπως η αξιοποίηση του φυσικού αερίου και η ηλεκτρική διασύνδεση, μίλησε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Αντωνίου στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι», τονίζοντας την ανάγκη θεσμικής ενίσχυσης, αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των πολιτών και προώθησης κρίσιμων ενεργειακών έργων.
Ο κ. Αντωνίου σημείωσε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας λειτουργεί ως θεματοφύλακας του Συντάγματος και οποιαδήποτε ενέργεια κινείται στο πλαίσιο που αυτό ορίζει. Τόνισε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις με «ιδιαίτερη ευαισθησία», αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση ΕΔΑΔ για υπόθεση αναστολής ποινικής έρευνας βιασμού, σημειώνοντας ότι ο χειρισμός της θα πρέπει να κινηθεί σε δύο επίπεδα: συμμόρφωση με τις υποδείξεις του ΕΔΑΔ και διασφάλιση της διαφάνειας στον τρόπο άσκησης της ποινικής δίωξης.
Ο ίδιος ανακοίνωσε πρωτοβουλία για θεσμική μεταρρύθμιση, που θα δίνει στον Γενικό Εισαγγελέα –ή στον νέο θεσμό του Γενικού Δημόσιου Κατηγόρου– υποχρέωση λογοδοσίας στην κοινωνία για την άσκηση ή μη άσκηση δίωξης. Παράλληλα, θα δίνεται δικαίωμα σε πολίτες να προσβάλλουν αποφάσεις αναστολής ποινικών διώξεων.
Απαντώντας σε αιχμές ότι συγκεκριμένα πρόσωπα προστατεύονται από την ηγεσία της Δημοκρατίας, ο κ. Αντωνίου τόνισε πως «δεν υπάρχει τέτοιο θέμα» και πως η κυβέρνηση δεν συμμετέχει σε καμία συγκάλυψη. Αναγνώρισε πως υπάρχει κρίση εμπιστοσύνης προς τους θεσμούς συνολικά, περιλαμβανομένης της Δικαιοσύνης, αλλά διευκρίνισε ότι δεν αποδέχεται γενικευμένες κατηγορίες περί διαπλοκής χωρίς αποδείξεις.
«Η δικαστική εξουσία ήταν διαχρονικά αυτή που απολάμβανε της εμπιστοσύνης των πολιτών και πρέπει να διαφυλαχθεί. Η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της είναι κρίσιμη για το κράτος δικαίου», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Καθυστέρηση στο έργο του φυσικού αερίου – Ανησυχία για GSI
Αναφερόμενος στο έργο υγροποίησης φυσικού αερίου, ο κ. Αντωνίου παραδέχθηκε καθυστερήσεις, όμως επεσήμανε πως πρόκειται για έργο «ζωτικής σημασίας» για την ενεργειακή αυτάρκεια και τη μείωση του κόστους ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Όπως είπε, η προσπάθεια συνεχίζεται για την ολοκλήρωση του έργου το συντομότερο δυνατό.
Για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Ελλάδα, σημείωσε πως παρά τις δυσκολίες, υπάρχει δέσμευση για υλοποίησή του, ενώ ξεκαθάρισε ότι η οικονομική στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συνεχιστεί υπό την προϋπόθεση ότι το έργο θα προχωρήσει.
Τέλος, ο κ. Αντωνίου ανέφερε, η Κύπρος ανέμενε ισχυρότερη πολιτική στήριξη και διπλωματική κινητοποίηση από την Ε.Ε., ώστε να αποτραπούν πιθανοί εξωτερικοί παρεμβατισμοί.
«Δεν ζητούμε στρατιωτικές παρεμβάσεις, αλλά σαφείς δηλώσεις και πολιτική βούληση για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών-μελών», υπογράμμισε.