Οδηγείται σήμερα το απόγευμα στην Ολομέλεια της Βουλής το πολυσυζητημένο θέμα των πολλαπλών συντάξεων των κρατικών αξιωματούχων, με τους βουλευτές να καλούνται να τοποθετηθούν επί κυβερνητικού νομοσχεδίου αλλά και δώδεκα προτάσεων νόμου που κατέθεσαν τα κόμματα.
Το θέμα έχει συζητηθεί εκτενώς σε πολυάριθμες συνεδρίες της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποια ξεκάθαρη κατάληξη σε μια λύση που θα ικανοποιήσει αφενός το δημόσιο αίσθημα για κοινωνική δικαιοσύνη και θα αντιμετωπίσει αφ’ ετέρου θέματα αντισυνταγματικότητας και κεκτημένων δικαιωμάτων.
Το νομοσχέδιο και οι προτάσεις νόμου συμπεριλήφθηκαν σε συμπληρωματική ημερήσια διάταξη για την απογευματινή Ολομέλεια.
Κεντρική πρόνοια του νομοσχεδίου που κατέθεσε η Κυβέρνηση είναι η καθιέρωση του φιλοδωρήματος ως μορφή αποζημίωσης για κρατικούς αξιωματούχους που αναλαμβάνουν για πρώτη φορά καθήκοντα μετά την ισχύ του νόμου, αντί της σύνταξης. Όσοι ήδη έχουν υπηρετήσει ή κατέχουν αξίωμα, διατηρούν τα υφιστάμενα δικαιώματά τους.
Το ύψος του φιλοδωρήματος θα υπολογίζεται με βάση ειδικό συντελεστή ανάλογα με το αξίωμα, ενώ προβλέπεται και εισφορά 3% από τους αξιωματούχους στο Πάγιο Ταμείο ή άλλο αρμόδιο φορέα.
Τι προβλέπουν οι προτάσεις νόμου
Το πακέτο των προτάσεων νόμου που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής περιλαμβάνει ρυθμίσεις που αλλάζουν το συνταξιοδοτικό καθεστώς για κρατικούς αξιωματούχους, με στόχο τη δίκαιη μεταχείριση, την αποτροπή καταχρήσεων και την άρση στρεβλώσεων που προκαλούν αντιδράσεις στην κοινωνία.
Μεταξύ άλλων, με πρόταση νόμου του Προέδρου ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου καθιερώνεται γενική αρχή ότι οι συντάξεις που δικαιούται ένας αξιωματούχος, αν προέρχονται από πολλαπλά αξιώματα, δεν θα υπερβαίνουν συνολικά το 50% των υψηλότερων συντάξιμων απολαβών που είχε. Επιπλέον, εάν ένας συνταξιούχος επιστρέφει σε αξίωμα ή θέση, η σύνταξή του θα αναστέλλεται όσο διαρκεί η νέα θητεία του. Εξαιρούνται οι επαγγελματικές συντάξεις που κερδήθηκαν με μακροχρόνια υπηρεσία στον δημόσιο τομέα.
Άλλη πρόταση του Βουλευτή ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου επιτρέπει σε συνταξιούχους που αναλαμβάνουν ξανά δημόσια θέση να λαμβάνουν τη σύνταξή τους, αλλά προβλέπει μείωση της αποζημίωσης που θα λαμβάνουν από τη νέα θέση. Συγκεκριμένα, το σύνολο σύνταξης και μισθού δεν θα υπερβαίνει τον κανονικό μισθό του αξιώματος.
Σειρά προτάσεων από Βουλευτές διαφόρων κομμάτων εισάγει νέες ρυθμίσεις για αξιωματούχους που αναλαμβάνουν καθήκοντα. Μεταξύ άλλων αυξάνεται το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 για βουλευτές, υπουργούς, δημάρχους, και μέλη ανεξάρτητων επιτροπών των οποίων το όριο αυτή τη στιγμή είναι τα 60 έτη.
Προβλέπεται ακόμα δυνατότητα αποποίησης κρατικής σύνταξης από αξιωματούχους που διορίζονται ή εκλέγονται σε δημόσιο αξίωμα, λειτούργημα ή θέση.
Με πρόταση της Βουλευτού ΑΚΕΛ Ειρήνης Χαραλαμπίδου εισάγεται φορολογικός συντελεστής 90% για το μέρος εισοδήματος από συντάξεις που υπερβαίνει τις €70.000 ετησίως, χωρίς να προστίθεται στα υπόλοιπα εισοδήματα του φορολογουμένου. Η ρύθμιση στοχεύει στην εξάλειψη προκλητικών εισοδημάτων που προκαλούν το κοινό αίσθημα.
Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών εισηγήθηκε αλλαγές σε αρκετές προτάσεις, μεταξύ των οποίων καθορίζεται ως ημερομηνίας έναρξης εφαρμογής της νομοθεσίας η 1η Ιουνίου 2026.
Εισηγήθηκε επίσης ενίσχυση της αρμοδιότητας του Γενικού Λογιστή για την πρακτική εφαρμογή των νέων κανόνων.
Αφαίρεσε ακόμα πρόνοια που προβλέπει για την καταβολή στο ταμείο του Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης ποσού που προκύπτει από την αποποίηση σύνταξης από αξιωματούχο.
Πηγή: ΚΥΠΕ