Τη σημασία της συνεχούς συνεργασίας με τους φορείς των επαρχιών ανέδειξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τη συνάντησή του με τους φορείς της Επαρχίας Λευκωσίας, στο πλαίσιο της περιοδείας σε Δήμους και Κοινότητες της Κύπρου. Η συνάντηση έλαβε χώρα το απόγευμα της Δευτέρας στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις φορέων της Επαρχίας Λευκωσίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «είμαστε στη διάθεση οποιουδήποτε Δήμου για συνάντηση», τονίζοντας πως «είναι πάρα πολύ σημαντικό να υπάρχει συνεχής συνεργασία μεταξύ μας». Είπε ακόμη ότι γίνεται προσπάθεια αντικατάστασης έργων, που έχουν συμπεριληφθεί στο Θάλεια 2021-2027 και που δεν μπορούν να γίνουν, με άλλα έργα για να μη χαθούν τα κονδύλια.  

Ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, είπε ότι όλα τα αιτήματα είναι δίκαια, αλλά δεν μπορούν να λυθούν όλα σήμερα. «Πρέπει να βρούμε τρόπο να χρησιμοποιήσουμε και ιδιωτικές επενδύσεις για αυτά τα έργα», σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι λέξεις-κλειδιά για την υλοποίηση των έργων είναι «προτεραιότητα, υπομονή, συνεργασία, προγραμματισμός». 

«Η Κυβέρνηση υλοποιεί ό,τι εξαγγέλλει», επεσήμανε ο Υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι στόχος είναι η ικανοποίηση των αιτημάτων.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, σημείωσε ότι στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει αυξηθεί το κονδύλι για τους Δήμους στα 45 εκατ. ευρώ και για τις Κοινότητες στα 18 εκατ. ευρώ. Πρόσθεσε ότι έχει συμφωνηθεί με την Ένωση Δήμων Κύπρου να υπάρχει αύξηση του ποσού που δίνεται στους Δήμους κάθε 2-3 χρόνια, επισημαίνοντας ότι έχουν δοθεί 3 εκατ. ευρώ στις Κοινότητες για τη λειτουργία των συμπλεγμάτων.

Είπε ακόμη ότι το Υπουργείο Εσωτερικών, με τη σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου Λευκωσίας, θα καταθέσει πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο για απεγκλωβισμό του Δήμου Λευκωσίας από τη σύμβαση που αφορά στη Λαϊκή Γειτονιά και την προκήρυξη πλειοδοτικού διαγωνισμού, ούτως ώστε η περιοχή να δοθεί σε επενδυτή με συγκεκριμένους όρους.

Ο κ. Ιωάννου είπε ακόμη ότι, στο πλαίσιο της αναζωογόνησης της Παλιάς Λευκωσίας, θα χρησιμοποιηθούν κτήρια της περιοχής από δύο Υπουργεία, αφού προκηρυχθούν αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί. Παράλληλα, είπε ότι το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο της φορολόγησης αδρανούς γης, το οποίο «δεν είναι εύκολο εγχείρημα». Επιπλέον ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια αναθεώρησης των κριτηρίων της κρατικής χορηγίας, σημειώνοντας ότι δεν είναι εύκολο να μηδενιστεί η κρατική χορηγία. 

Η Υπουργός Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου, ανέφερε ότι σε συνεργασία με το Ερευνητικό Κέντρο «Κοίος» του Πανεπιστημίου Κύπρου έχει δημιουργηθεί λογισμικό με το οποίο μπορούν να φανούν και να επιβεβαιωθούν οι ανάγκες για ανέγερση σχολείων. Την ίδια ώρα, τόνισε ότι «η τελευταία Τεχνική Σχολή στην Κύπρο χτίστηκε πριν από 20 χρόνια, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε υπό ανέγερση δύο Τεχνικές Σχολές και πάμε για τρίτη». 

Μιλώντας για την Ειδική Εκπαίδευση, η κ. Μιχαηλίδου είπε ότι «όντως τα παιδιά και οι γονείς τους ταλαιπωρούνται εδώ και δεκαετίες», επισημαίνοντας ότι «ο στόχος μας είναι να δώσουμε περισσότερο λόγο και φωνή στους γονείς μέσα από αυτά που προτείνουμε». «Θέλουμε τις απόψεις όλων ώστε να φτάσουμε σε ένα καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα για όλα τα παιδιά σταδιακά», σημείωσε.

Η Υπουργός Γεωργίας, Μαρία Παναγιώτου, μιλώντας για τα εργοστάσια ασφαλτικών είπε ότι προχωρεί η αυστηροποίηση των ελέγχων και η διαδικασία αδειοδότησης για τη λειτουργία αυτών των μονάδων. «Έχουμε ζητήσει από όλα τα ασφαλτικά να καταθέσουν μελέτη εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν άδεια εκπομπής αερίων αποβλήτων για να λειτουργούν εντός ορίων», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι σχεδόν όλα τα εργοστάσια έχουν καταθέσει μελέτες, με εξαίρεση ένα εργοστάσιο που αναμένεται να την καταθέσει τις επόμενες ημέρες.

Εν συνεχεία, η Υπουργός Γεωργίας είπε ότι για την οχληρή βιομηχανία Γερίου-Ιδαλίου-Τσερίου «προχωρούμε σε αυστηροποίηση των ελέγχων και σε αγορά υπηρεσιών επιθεωρητή για συνεχή και άμεση παρακολούθηση». Παράλληλα, σημείωσε ότι είναι σε διάλογο με το Υπουργείο Οικονομικών για τη μετακίνηση 3 κτηνοτροφικών μονάδων από την Κάτω Μονή.

Ο Υφυπουργός Τουρισμού, Κώστας Κουμής, είπε ότι η Λευκωσία είναι «αδύνατη τουριστικά», λόγω της επικράτησης του μοντέλου «ήλιος και θάλασσα», του μικρού αριθμού κλινών και της κακής διασύνδεσής της με τα παραλιακά θέρετρα, η οποία ωστόσο έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια. Όπως είπε, «η Λευκωσία είναι μια πόλη που διαθέτει τουριστική προοπτική, πρέπει να επενδύσει περισσότερο στην ιστορία και στη γαστρονομία και να προωθηθεί ως προορισμός για city breaks».

Η Υφυπουργός Πρόνοιας, Μαριλένα Ευαγγέλου, ανέφερε ότι το Υφυπουργείο βρίσκεται καθημερινά σε επαφή με τους αρμόδιους φορείς με σκοπό την ολοκλήρωση της νομοθεσίας για τα ΑμεΑ. «Μαζί προχωρούμε έτσι ώστε να βελτιώσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες», είπε, αναφέροντας ως παράδειγμα την εξαγγελία του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη δημιουργία Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας για ΑμεΑ άνω των 21 ετών και δύο ανεξάρτητων κατοικιών για άτομα με αυτισμό.

Αναφερόμενη στις πολιτικές στήριξης των νέων ζευγαριών, η Μαριλένα Ευαγγέλου είπε ότι «έχουμε κάνει αρκετά βήματα εκσυγχρονισμού και σε αυτόν τον τομέα», αναφέροντας ως παράδειγμα τη διεύρυνση του Σχεδίου Επιδότησης Διδάκτρων και Σίτισης Παιδιών.

Στον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Λευκωσίας, Χαράλαμπος Προύντζος, αναφερόμενος στην εφαρμογή της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είπε ότι «πρέπει να είμαστε όλοι υπερήφανοι για το έργο που έχει επιτευχθεί», επισημαίνοντας ότι «τα δημοτικά συμβούλια κλήθηκαν να πάρουν αποφάσεις αντιδημοφιλείς με πολιτικό κόστος, αλλά απαραίτητες προκειμένου τα νέα σχήματα να ορθοποδήσουν και να λειτουργήσουν σε πιο υγιείς βάσεις, να λειτουργήσουν με συναίνεση, θεσμική ωριμότητα και διαφάνεια».

«Η Λευκωσία καταγράφει αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τις χαμηλότερες τιμές ενοικίασης και αγοράς σε όλα τα υποστατικά οικιστικά, εμπορικά και γραφεία», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι η επαρχία Λευκωσίας καταγράφει μονοψήφια ποσοστά διανυκτερεύσεων επισκεπτών. «Τους τελευταίους μήνες η πρωτεύουσα παρουσιάζει μια ενισχυμένη αναπτυξιακή και επενδυτική δυναμική, κυρίως σε οικιστικές αναπτύξεις που στέλνει ενθαρρυντικά μηνύματα, όμως απαιτούνται ακόμα πολλά», ανέφερε. 

«Παρά τα σημαντικά έργα ανάπλασης που έχουν γίνει και για τα οποία είμαστε όλοι ευγνώμονες, πρέπει να σημειώσουμε ότι οι συνέπειες της διαίρεσης που βιώνει η πόλη δεν έχουν αναστραφεί, συνεπικουρούμενες και από διαχρονικούς εσφαλμένους πολεοδομικούς σχεδιασμούς και πολιτικές αποφάσεις», τόνισε ο Δήμαρχος της πρωτεύουσας. 

«Αξίζουμε την προσοχή και τη στήριξη του κράτους για να διασφαλίσουμε τον ρόλο, το κύρος και την ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική που αρμόζει σε μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Η στήριξη αυτή πρέπει να αφορά τρία διακριτά αλλά αλληλένδετα επίπεδα, χωροθέτηση και δημιουργία μεγάλων αναπτυξιακών προοπτικών και ευκαιριών, ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος προς το σύνολο της επαρχίας Λευκωσίας, βελτίωση της ποιότητας ζωής, της κλιματικής ανθεκτικότητας και της κοινωνικής συνοχής», υπογράμμισε. 

«Ο Δήμος Λευκωσίας και μόνο έχει 30 ολόκληρα χιλιόμετρα γραμμής αντιπαράταξης. Η απουσία συνολικής λύσης στο κυπριακό πρόβλημα συνεχίζει να έχει συντριπτικές επιπτώσεις στη γεωγραφία, την οικονομία και τους σχεδιασμούς της πόλης δημιουργεί ανασφάλεια και μια ανομολόγητη θλίψη στους κατοίκους της επαρχίας μας», είπε ο Χαράλαμπος Προύντζος.

«Αντιλαμβανόμαστε τις δυσχέρειες που προκύπτουν στο Κυπριακό με τις απαράδεκτες θέσεις της άλλης πλευράς για λύση δύο κρατών, οφείλουμε όμως να κρατήσουμε την ελπίδα ζωντανή. Αναμένουμε με ιδιαίτερη ανυπομονησία τις δικές σας πολιτικές αποφάσεις», σημείωσε, απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

«Η πρωτεύουσα δεν ζητά τίποτε περισσότερο από το αυτονόητο, να έχει τα μέσα να εκπληρώσει τον ρόλο της, να είναι λειτουργική, βιώσιμη, δίκαιη και αντάξια της ιστορίας και του μέλλοντός της, να προσφέρει υψηλή ποιότητα ζωής στους κατοίκους της και να καταστεί κορυφαία επιλογή για επιχειρήσεις, επενδυτές και επισκέπτες», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ