Η Τουρκία δεν θεωρείται απειλή για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), ανέφερε σήμερα ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ και της πολιτικής ομάδας S&D σε διάσκεψη Τύπου στο Σπίτι της ΕΕ στη Λευκωσία, απαντώντας στο ερώτημα κατά πόσο η Τουρκία συμμετέχει στην ευρωάμυνα. Εξέφρασε την άποψη ότι χρειάζεται να αναπτυχθεί ολοκληρωμένος πολιτικός προσανατολισμός για την Ευρωάμυνα.

Στο πλαίσιο αυτό εξήγησε ότι ο κανονισμός SAFE, που επικυρώθηκε από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ για την ενίσχυση της άμυνας των κρατών-μελών της ΕΕ, εστιάζει πρωτίστως στην αντιμετώπιση της ρωσικής απειλής, αντί να προάγει έναν ευρύτερο πολιτικό προσανατολισμό.

Στη διάσκεψη Τύπου, ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδη, ως ο μόνος Κύπριος Ευρωβουλευτής που συμμετέχει στην Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου (ΕΚ) για την Άμυνα και την Ασφάλεια, αναφέρθηκε στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στα θέματα που αφορούν Ευρωάμυνα, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην στόχευση της Ευρωάμυνας και στον ρόλο της Τουρκίας στο πλαίσιο αυτό.

Εισαγωγικά σημείωσε ότι η Ευρωάμυνα θα είναι το κύριο θέμα στην ατζέντα του ΕΚ για όλη την τρέχουσα θητεία του, ενώ ανέδειξε ως σημαντική παράμετρο της κατεύθυνσης που δίνεται στην ΕΕ και τον διορισμό για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού Επιτρόπου για την Άμυνα και την Ασφάλεια.

Ο κ. Μαυρίδης υπογράμμισε ιδιαίτερα την ανάγκη να προσδιοριστεί ο πολιτικός προσανατολισμός της Ευρωάμυνας, ώστε να είναι σαφές τι είναι αυτό που προασπίζεται ως θεσμός και προάγει τον γεωπολιτικό της ρόλο. Ανέφερε ότι αυτός ακριβώς ο προσανατολισμός θα έπρεπε τεθεί στο πνεύμα Λευκής Βίβλου από την Κομισιόν, ώστε αυτός να καθοδηγεί και τις αποφάσεις που λαμβάνονται, είτε για τις οικονομικές πτυχές της άμυνας, είτε για άλλες.

Αντίθετα, εξήγησε, αντί να καταγράφεται πολιτικός προσανατολισμός, κατονομάζονται συγκεκριμένες απειλές και στην προκειμένη περίπτωση η ρωσική απειλή ως άξονας για την ανάπτυξη της Ευρωάμυνας.

Ο κ. Μαυρίδης επεσήμανε ότι κάθε κράτος-μέλος χωριστά έχει το δικαίωμα να αξιολογήσει τις απειλές του, όμως στο σύνολο της ΕΕ η ρωσική απειλή δεν αφορά με τον ίδιο τρόπο τη Μάλτα και τις Βαλτικές χώρες, και αντίστοιχα «η νέο-Οθωμανική απειλή», όπως είπε αναφερόμενος στον ρόλο της Τουρκίας, δεν αφορά με τον ίδιο τρόπο την Ελλάδα και τις Βαλτικές χώρες.

Αντίθετα, ανέφερε, αυτή τη στιγμή πολλά κράτη προκρίνουν μία μορφή άμυνας υπό στρατιωτική συμμαχία, εν είδει «ευρωπαϊκού ΝΑΤΟ», όπως είπε, ακόμα κι αν δεν το δηλώνουν ρητά. « Εάν θέλουμε να έχουμε γεωπολιτικό ρόλο ως Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό δεν μπορεί να εκπληρωθεί μέσα από μια στρατιωτική συμμαχία», επεσήμανε ο κ. Μαυρίδης. «Η Ευρωάμυνα πρέπει να είναι συλλογική και με αλληλεγγύη», συνέχισε, προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να στρεφόμαστε προς μια απειλή, αλλά θα πρέπει να αποφασίσουμε τι είναι εκείνο που θα πρέπει να προασπιστούμε».

Έτσι, σημείωσε, θα δικαιολογηθούν και τα τεράστια ποσά που αποφασίστηκε να διοχετευθούν για εξοπλισμούς, εν μέσω οικονομικής κρίσης. Εξήγησε ότι για μία στρατιωτική συμμαχία δεν θα χρειαζόταν να δημιουργηθούν όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που εγκρίθηκαν πρόσφατα από την ΕΕ. «Νομίζω ότι έτσι μπορούμε να πείσουμε και να κερδίσουμε τα μυαλά και τις καρδιές των Ευρωπαίων πολιτών, οι οποίοι μας βλέπουν με καχυποψία και δυσπιστία», είπε ο κ. Μαυρίδης.

Υπάρχει ασφαλιστική δικλείδα για τον ρόλο της Τουρκίας στην Ευρωάμυνα, λέει ο Κ. Μαυρίδης

Μιλώντας συγκεκριμένα για τις ανησυχίες που εκφράζονται σχετικά με τον ρόλο που μπορεί να έχει η Τουρκία στην ανάπτυξη της Ευρωάμυνας, ο κ. Μαυρίδης είπε ότι, παρά το γεγονός ότι δεν θεωρείται απειλή για την ΕΕ, το Άρθρο 16 του Κανονισμού SAFE για τον εξοπλισμό των κρατών-μελών, προνοεί ότι «κανένα κατασκευαστικό στοιχείο δεν προέρχεται από τρίτη χώρα που αντιβαίνει στα συμφέροντα ασφάλειας και άμυνας της Ένωσης των κρατών μελών της».

Σημείωσε ότι αυτή η δικλείδα ασφαλείας θα εξαρτηθεί από τη στάση που θα τηρήσουν τα κράτη-μέλη και πρωτίστως Ελλάδα και Κύπρος, καθώς, σε περίπτωση που υπάρξει παραβίαση του Άρθρου 16, θα πρέπει να υπάρξει πρωτοβουλία για να καταγγελθεί η συμφωνία που έχει παραβεί τον συγκεκριμένο όρο.

Ο κ. Μαυρίδης, εξέφρασε την απογοήτευσή του για τα τελευταία συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 25-26 Ιουνίου, στα οποία, όπως σημείωσε, γίνεται μία σύντομη αναφορά για το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, το οποίο έχει κηρυχθεί παράνομο και νομικά ανυπόστατο από το Συμβούλιο από το 2019.

«Από τότε μέχρι σήμερα η Τουρκία προχώρησε χτίζοντας πάνω στο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο και είμαστε ενώπιον νέων παράνομων τετελεσμένων στην νοτιοανατολική Μεσόγειο», είπε, επισημαίνοντας ότι δεν γίνεται καμιά περαιτέρω αναφορά στα συμπεράσματα του Συμβουλίου, πέρα από την υπενθύμιση για παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων τρίτων κρατών, και απέδωσε ευθύνες και στην πολιτική της Αθήνας, ως μη αποτελεσματική.

Αναφερόμενος στο κατά πόσο θα μπορεί να λάβει η Τουρκία χρηματοδότηση από τα 150 δισεκατομμύρια ευρώ που θα διαθέσει η Κομισιόν για εξοπλισμούς, σημείωσε ότι καμία τρίτη χώρα, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας, δεν μπορεί να λάβει άμεση χρηματοδότηση μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων που δημιουργήθηκαν για τον εξοπλισμό της ΕΕ.  Εξήγησε ότι για να έχουν ρόλο τρίτες χώρες στην Ευρωάμυνα, θα πρέπει να έχει αμυντική συμφωνία με την ΕΕ, όπως έχει το ΗΒ, πράγμα που δεν ισχύει για την Τουρκία.

«Η Τουρκία θα μπορεί να συμμετέχει σε ένα έργο, εάν ικανοποιήσει κάποια κριτήρια», σημείωσε ο κ. Μαυρίδης. Εξήγησε, επίσης, ότι εάν υπάρχει εταιρεία την Ευρώπη με ιδιοκτησία τουρκική, τότε θα μπορεί να συμμετέχει στην Ευρωάμυνα, εφόσον όμως πληροί κάποια κριτήρια, γύρω από τα ξένα συμφέροντα. Πέρα από αυτό, όμως, είπε πως εάν ένα κράτος-μέλος θέλει να αναπτύξει εξοπλισμούς με την Τουρκία, μέσω της χρηματοδότησης που θα λάβει, θα μπορεί να το κάνει χωρίς περιορισμούς.

«Η θέση του ΕΚ σε σχέση με την Ευρωάμυνα και τον ρόλο της Τουρκίας είναι ξεκάθαρη: κανένας ρόλος στην Τουρκία και μάλιστα με ειδική αναφορά στο ότι η Τουρκία κατέχει έδαφος της ΕΕ και έχει επιθετική συμπεριφορά προς άλλα κράτη-μέλη», ανέφερε ο κ. Μαυρίδης, διευκρινίζοντας όμως ότι η θέση αυτή δεν δεσμεύει θεσμικά την ΕΕ.

Σημείωσε, ακόμα ότι η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν είχε δηλώσει αρχικά ότι θα λάμβανε υπόψη το ΕΚ στη διαμόρφωση της Ευρωάμυνας, αλλά δεν έγινε αυτό. Είπε ότι η Πρόεδρος της Κομισιόν επικαλέστηκε άρθρο για να προχωρήσει η λήψη απόφασης χωρίς ομοφωνία, αλλά με ειδική πλειοψηφία (15 κράτη-μέλη). «Η επιλογή της διαδικασίας αυτής έγινε σκόπιμα», είπε ο κ. Μαυρίδης σημειώνοντας ότι η Πρόεδρος του ΕΚ, Ρομπέρτα Μέτσολα, έλαβε γνωμοδότηση ότι η διαδικασία είναι παράτυπη και ότι θα πρέπει το ΕΚ να προσφύγει στο δικαστήριο.

Συνάντηση με εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αμυντική βιομηχανία της Κύπρου

Την πρόθεση να πραγματοποιήσει συνάντηση στο Σπίτι της ΕΕ με εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αμυντική βιομηχανία στην Κύπρο, εξέφρασε ο κ. Μαυρίδης. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις προοπτικές που έχει η Κύπρος, αξιοποιώντας τα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ για την άμυνα, ανέφερε ότι φιλοδοξεί η Κύπρος να κάνει άλματα στην ανάπτυξη εγχώριας βιομηχανίας στους εξοπλισμούς, με έμφαση στην τεχνολογία.

Ανέφερε ότι τον ερχόμενο Νοέμβριο πραγματοποιείται στην Κύπρο συνέδριο για το διάστημα, που είναι ένας τομέας που αφορά την παραγωγή εξοπλισμών με διπλή χρήση, εμπορική και αμυντική, οι οποίοι εγκρίνονται κατά προτεραιότητα, βάσει των κριτηρίων για τα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ. Σημείωσε, εξάλλου, ότι προϊόντα εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, αξιοποιούνται ήδη στην Ουκρανία, αλλά και τρίτες χώρες.

Αναφορικά με τα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ για την άμυνα, είπε ότι εφτά κράτη-μέλη έχουν ήδη δηλώσει ότι θα ασκήσουν το δικαίωμα για τη ρήτρα διαφυγής, ώστε να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες έως και στο 1,5% του ΑΕΠ, ακόμα κι αν δεν πληρούν τα δημοσιονομικά κριτήρια. Σημείωσε, ακόμα, ότι η Ελλάδα έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο SAFE, επειδή οι χρηματοδοτικοί πόροι θα είναι στη μορφή δανείου. Εξάλλου, είπε, η Ελλάδα υπερβαίνει κατά πολύ το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα.

Πηγή: ΚΥΠΕ