Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα δεν μπορεί να αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Χιλιάδες αθώοι άνθρωποι, κυρίως παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι, ζουν καθημερινά τον τρόμο, την πείνα, το θάνατο, αναφέρει μεταξύ άλλων σε νακοίνωση του το Κίνημα Άλμα – Πολίτες για την Κύπρο.
Αυτούσια η ανακοίνωση
Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα δεν μπορεί να αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Χιλιάδες αθώοι άνθρωποι, κυρίως παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι, ζουν καθημερινά τον τρόμο, την πείνα, το θάνατο. Είναι μια ανθρώπινη τραγωδία που έχει χαρακτηριστεί επισήμως από αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΗΕ, το Διεθνές Δικαστήριο, έγκριτους διεθνείς οργανισμούς (π.χ. Διεθνής Αμνηστία) και διακεκριμένους διεθνείς ερευνητές, ως γενοκτονία.
Η Κύπρος, μια χώρα που ξέρει καλά τι σημαίνει κατοχή, ξεριζωμός και διεθνής αδιαφορία, δεν μπορεί να σιωπά. Ούτε να κρύβεται πίσω από δήθεν διπλωματικές ισορροπίες.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), που στηρίζεται σε αρχές όπως ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πρέπει να αντιδράσει ξεκάθαρα. Το ίδιο και η Κύπρος. Πριν λίγες μέρες η ΕΕ πρότεινε την αναθεώρηση της συμφωνίας ΕΕ-Ισραήλ με στόχο να υπάρξει πίεση προς το Ισραήλ για να δοθεί άμεση ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστινίους. 17 κράτη μέλη υποστήριξαν την θέση της ΕΕ, αλλά όχι η Κύπρος.
Είναι ορθό η Κύπρος που ζητά από τα ΗΕ να υλοποιεί τα σχετικά ψηφίσματα για το θέμα του Κυπριακού, να στέκεται τώρα ενάντια στις προσπάθειες των ΗΕ για ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα; Μπορεί η Κύπρος που ζητά από την ΕΕ να συμμετέχει ενεργά στην επίλυση του Κυπριακού, να μειοψηφεί στο ψήφισμα που υποστηριζόταν από την ΕΕ;
Καταλαβαίνουμε την ανάγκη να διατηρούνται σταθερές σχέσεις φιλίας με το Ισραήλ. Όμως η στάση μιας χώρας απέναντι σε τέτοιες τραγωδίες δεν μπορεί να παραβλέπει την ανθρωπιστική της ευθύνη και την υποστήριξη διεθνών αρχών και νόμων. Όταν η Κύπρος επιλέγει να απέχει ή να διαφωνεί με αποφάσεις της ΕΕ που καταδικάζουν τη βία, κλείνει τα μάτια απέναντι σε όσα συμβαίνουν.
Την ώρα που το Ισραήλ χρειαζόταν μια ανθρωπιστική ομπρέλα για να δικαιολογήσει το κλείσιμο των χερσαίων περασμάτων στην Γάζα, η Κύπρος ανέλαβε κεντρικό ρόλο με το σχέδιο Αμάλθεια. Τελικά, ελάχιστη βοήθεια έφτασε στους Παλαιστίνιους. Τώρα που πρέπει να μιλήσουμε με θάρρος για τη γενοκτονία στη Γάζα, η στάση της Κυβέρνησης μάς εκθέτει ως πολίτες.
Το Άλμα καλεί την Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της. Όχι με μεγάλα λόγια, αλλά με ξεκάθαρες θέσεις. Η εξωτερική πολιτική της χώρας δεν μπορεί να αγνοεί την ηθική διάσταση των γεγονότων, δηλαδή την ανάγκη για στήριξη των προσπαθειών των ΗΕ και της ΕΕ για την άμεση και ανεμπόδιστη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους της Γάζας. Ρεαλιστική εξωτερική πολιτική δεν σημαίνει ηθική αφυδάτωση.
Η Κύπρος οφείλει να είναι γέφυρα ανθρωπιάς και φωνή συνείδησης. Όχι μέρος της σιωπής.