Την ανάγκη πολιτικής αξιολόγησης μέσα από πράξεις και όχι από συνθήματα ή προσωπολατρίες υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, μιλώντας στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο.
Απαντώντας σε ερώτηση για την είσοδο του πρώην Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη στον πολιτικό στίβο, ο Στέφανος Στεφάνου ξεκαθάρισε πως «ο καθένας είναι ελεύθερος να ιδρύσει κόμμα ή να πολιτευτεί», προσθέτοντας όμως πως «κανείς δεν είναι υπεράνω κριτικής» και πως «η κοινωνία πρέπει να κρίνει όλους από τις πράξεις τους, όχι από την εικόνα τους».
«Οι θεσμοί δεν είναι προσωποπαγείς. Αξιολογούνται από τον τρόπο με τον οποίο ασκούνται», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι το ΑΚΕΛ είχε τόσο διαφωνίες όσο και συμφωνίες με τον πρώην Γενικό Ελεγκτή στο παρελθόν.
Αναφορικά με τις βουλευτικές εκλογές του 2026, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ παραδέχτηκε πως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν στασιμότητα για το κόμμα του, σε αντίθεση με την πτώση άλλων πολιτικών σχηματισμών.
«Οι δημοσκοπήσεις είναι φωτογραφίες της στιγμής», είπε, προσθέτοντας πως το ΑΚΕΛ συνεχίζει να εργάζεται εντατικά, με στόχο την υπεράσπιση των λαϊκών στρωμάτων, την αναχαίτιση της ακρίβειας και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.
«Η πολιτική δουλειά πρέπει να είναι καθημερινή, σκληρή και επίμονη. Και αυτό κάνουμε», ανέφερε, επισημαίνοντας τη διαχρονική παρουσία του ΑΚΕΛ ως δύναμης υπεράσπισης των εργαζομένων και της κοινωνίας.
Ο κ. Στεφάνου αναφέρθηκε και στο επερχόμενο τακτικό συνέδριο του κόμματος, το οποίο φέτος αποκτά και εκλογικό χαρακτήρα, καθώς για πρώτη φορά ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος θα εκλεγεί απευθείας από το σώμα του συνεδρίου και όχι από την Κεντρική Επιτροπή, σε συνέχεια καταστατικών αλλαγών που ενισχύουν τη δημοκρατία και τη συμμετοχή των μελών.
Ερωτηθείς για πιθανές εξαιρέσεις σε στελέχη που έχουν συμπληρώσει τρεις θητείες, σημείωσε πως το καταστατικό προβλέπει τέτοια δυνατότητα υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. «Μπορούν να γίνουν εξαιρέσεις μόνο για μέχρι το 15% της κοινοβουλευτικής ομάδας και με ενισχυμένη πλειοψηφία 60% της Κεντρικής Επιτροπής», ανέφερε, εξηγώντας πως στόχος είναι η ομαλή μετάβαση και η διατήρηση ισχυρού πολιτικού πυρήνα.
Τέλος, σε ερώτηση για το σχέδιο του Προέδρου της Δημοκρατίας «Minds in Cyprus» για επαναπατρισμό Κυπρίων επιστημόνων, ο Στέφανος Στεφάνου τόνισε ότι το βασικό ερώτημα είναι γιατί φεύγουν οι νέοι από την Κύπρο εξαρχής.
«Η Κύπρος απογοητεύει τα ταλέντα της. Αν δεν αλλάξουμε τις συνθήκες που τους διώχνουν, κανένα σχέδιο δεν θα πετύχει», είπε, χαρακτηρίζοντας τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες ημιτελείς και ελλιπείς. «Το ερώτημα δεν είναι μόνο "έλα πίσω", αλλά "μετά τι;"», σημείωσε, καλώντας σε βαθιές και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις για να αλλάξει η κατάσταση.